Ανησυχία στην ΕΕ για την Ιταλία

Φόβους για αναζωπύρωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους γεννά το χθεσινό αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών, το οποίο προιωνίζεται ακυβερνησία στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Πτωτικά κινούνται τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ σε υψηλό τεσσάρων μηνών αναρριχήθηκε το κόστος δανεισμού στη σημερινή έκδοση εντόκων γραμματίων, γεννώντας ανησυχίες της Ιταλίας για την αυριανή κρίσιμη δημοπρασία 10ετών ομολόγων του ιταλικού Δημοσίου.

Τα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών, που φέρνουν ξανά στο επίκεντρο της προσοχής το θέμα των προγραμμάτων λιτότητας που προωθείται στην ΕΕ,

έχουν δημιουργήσει μία σοβαρή αμηχανία στις Βρυξέλλες, οι οποίες αφ' ενός δηλώνουν πως αφουγκράζονται με προσοχή «το μήνυμα ανησυχίας» των Ιταλών, αλλά επιμένουν στην ανάγκη να συνεχισθούν οι πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής.

Τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, οι υπεύθυνοι προσπάθησαν να διαλύσουν τις ανησυχίες που προκαλεί η πιθανότητα του πολιτικού αδιεξόδου στην Ιταλία,με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί να υπογραμμίζει πως στην ΕΕ «έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στη δυνατότητα της Ιταλίας να σχηματίσει σύντομα κυβέρνηση και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς την Ευρώπη».

Το Βερολίνο από την πλευρά του έκρινε πως είναι «αναγκαίο» να υπάρξει στη Ρώμη «μία σταθερή και λειτουργική κυβέρνηση».

Εάνπαραταθεί, αυτή «η αστάθεια δεν θα ήταν καλή για την ΕΕ», εξηγεί ο Πασκάλ Ντελβίτ του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών Σπουδών στις Βρυξέλλες, ενώ για τον επικεφαλής των Φιλελεύθερων Ευρωβουλευτών Γκι Φέρχοφσταντ υπάρχει κίνδυνος για μία επιστροφή «στους πιο ζοφερούς καιρούς της κρίσης στην ευρωζώνη».

Απογοητευμένος από το αποτέλεσμα ήταν και οΙσπανός ΥΠΕΞ Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία-Μαργάλιο, ο οποίος δήλωσε πως είναι «εξαιρετικά ανήσυχος», διότι «τα ιταλικά αποτελέσματα αποτελούν ένα άλμαστο κενό, το οποίο δεν προμηνύει καλές συνέπειες για κανέναν-ούτε για την Ιταλία, αλλά ούτε και για την υπόλοιπη Ευρώπη».

Μεταξύ των πρώτων που αντέδρασαν στο αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών ήταν ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, οοποίος επέμεινε στην ανάγκη να ληφθεί υπόψη «η ευρεία ψήφος διαμαρτυρίας» των Ιταλών ψηφοφόρων, οι οποίοι «δεν είναι ικανοποιημένοι»από τα αυστηρά μέτρα λιτότητας, και πρόσθεσε πως ένα από τα διδάγματα αυτών των εκλογών είναι πως «ο κόσμος είναι έτοιμος να κάνει θυσίες, αλλά όχι μ' οποιοδήποτε κόστος».

Μετά τις εκλογές στην Ελλάδα, η ψήφος στην Ιταλία αποτελεί «άλλο ένα καμπανάκι κινδύνου» που οι ηγέτες «οφείλουν να αφουγκρασθούν», υποστηρίζει από την πλευρά της η ΜπερναντέτΣεγκόλ, ΓΓ της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (CES), καθώς τα αποτελέσματα υποδεικνύουν πως «πολλοί άνθρωποι δεν κατανοούν πως η Ευρώπη ναι μεν βρίσκει τα χρήματα για να σώσει τις τράπεζες, αλλά όχι για να επανεκκινήσει την ανάπτυξη».

Η αδυναμία να κατανοηθεί αυτή ηπροοπτική εξηγεί εν μέρει την παταγώδη εκλογική αποτυχία του εκλεκτού των Βρυξελλών-και ιδίως της Γερμανίας που προώθησε την τοποθέτησή του στο πηδάλιο της χώρας-εντολοδόχου πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Μόντι, κύριου αρχιτέκτονα της πολιτικής των περικοπών και της λιτότητας.

Σύμφωναμε τη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Ιταλίας Κοριέρε ντέλα Σέρα, η μόνη λύση που απομένει είναι είτε νέες εκλογές, ή ο σχηματισμός μίας διευρυμένης κυβερνητικής συμμαχίας, αλλά και τούτο μόνον μετά την ανάδειξη του νέου προέδρου της δημοκρατίας, καθώς η θητεία του νυν προέδρου Τζόρτζο Ναπολιτάνο λήγει τον Μάιο.

Περίσκεψη επικρατεί στους κόλπους της ιταλικής κεντρο-αριστεράς, ενώ ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε ραδιοφωνική συνέντευξή του πρωί δήλωσε ότι η διεξαγωγή νέων εκλογών δεν θα έχει καμία χρησιμότητα και ότι όλες οι παρατάξεις θα πρέπει να κάνουν θυσίες.

«O ιταλικός λαός έκανε τη δημοκρατική του επιλογή. Η εικόνα που αναδείχθηκε είναι φυσικά περίπλοκη. Όμως έχουμε εμπιστοσύνη στους ιταλικούς θεσμούς. Είναι το ότι η Ιταλία επιδιώκει μεταρρυθμίσεις προς όφελος της βιώσιμης ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας», σχολίασε ο Επίτροπος Οικονομίας της Κομισιόν, Όλι Ρεν.

Keywords
Τυχαία Θέματα