Ανεβάζουν τους τόνους Σαρκοζί και Ολάντ

Ο υποψήφιος των σοσιαλιστών Φρανσουά Ολάντ, με αυτοπεποίθηση για την τελική του επικράτηση, και ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, αποδυναμωμένος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ανεβάζουν τους τόνους στην τελική ευθεία της προεκλογικής καμπάνιας που οδηγεί στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας

της 6ης Μαΐου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Ποτέ μία ψηφοφορία δεν ήταν τόσο αποφασιστικής σημασίας τόσο για τη Γαλλία, όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παντού ελπίζουν για μας, μας περιμένουν!», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ σε συγκέντρωση στο Παρίσι, τονίζοντας ότι «εδώ και μήνες, οι λαοί της της Ευρώπης έχουν το βλέμμα στραμμένο προς τη Γαλλία».

Στην Τουλούζη ο πρόεδρος της Γαλλίας κάλεσε τους συμπατριώτες του «να είναι υπερήφανοι που είναι Γάλλοι», καυτηριάζοντας τους «σταλινικούς του ΧΧΙ αιώνα» που τού προσάπτουν ότι υιοθετεί τις θέσεις της άκρας δεξιάς.

Οι τόνοι ανέβηκαν τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στους δύο υποψήφιους. Το ιστορικό σκορ της γαλλικής άκρας δεξιάς, που πλησίασε το 18% των ψήφων του πρώτου γύρου, οδήγησε τον Νικολά Σαρκοζί να προσεγγίσει πολλές από τις θέσεις της Μαρίν Λε Πεν, κυρίως σε θέματα δημόσιας ασφάλειας και μετανάστευσης, προκαλώντας έντονες επικρίσεις της αριστεράς και πολιτικών συμμάχων του απερχόμενου προέδρου.

«Δεν θα υπάρξει υπουργός του Εθνικού Μετώπου, δεν θα υπάρξει συμφωνία με το Εθνικό Μέτωπο, τα μέλη του δεν θα συμμετάσχουν στην πλειοψηφία», επέμεινε ο Νικολά Σαρκοζί.

Δύο υποθέσεις παρεισέφρησαν στην προεκλογική εκστρατεία τις τελευταίες ημέρες: οι κατηγορίες του πρώην γενικού διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρο-Καν και οι υποψίες για την παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί το 2007 από το καθεστώς του τότε ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι.

Η βρετανική εφημερίδα The Guardian δημοσίευσε συνέντευξη του Ντομινίκ Στρος-Καν στον Αμερικανό δημοσιογράφο Εντουαρντ Επστάιν στην οποία ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ δηλώνει πεπεισμένος ότι το περιβάλλον του Νικολά Σαρκοζί εκμεταλλεύθηκε την υπόθεση Sofitel για να ματαιώσει την υποψηφιότητά του στις γαλλικές προεδρικές εκλογές. Ο Νικολά Σαρκοζί απάντησε στις κατηγορίες καλώντας τον Στρος-Καν «σε αιδήμονα σιωπή», ενώ ο Φρανσουά Ολάντ διαβεβαίωσε ότι «ο DSK δεν έχει θέση στη γαλλική πολιτική ζωή».

Στην υπόθεση της παράνομης χρηματοδότησης της προεκλογικής του εκστρατείας από το λιβυκό καθεστώς, ο Νικολά Σαρκοζί κατήγγειλε «συκοφαντία» και χαρακτήρισε την ιστοσελίδα Mediapart που δημοσίευσε τις πληροφορίες «μαγαζάκι στην υπηρεσία της αριστεράς». Χθες το βράδυ ο Μούσα Κούσα, πρώην επικεφαλής των λιβυκών υπηρεσιών Πληροφοριών χαρακτήρισε πλαστό το σημείωμα που φέρει την υπογραφή του και το οποίο επικαλέσθηκε η ιστοσελίδα στην υπόθεση της παράνομης χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα La Croix, to 49% των Γάλλων ψηφοφόρων θεωρεί ότι ο Νικολά Σαρκοζί πραγματοποιεί προεκλογική εκστρατεία υπερβο

Keywords
Τυχαία Θέματα