Ανεπαρκής μελέτη για τα μεταλλαγμένα!!

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) έκρινε σήμερα "ανεπαρκή" την έρευνα του Γάλλου καθηγητή Ζιλ-Ερίκ Σεραλινί για την τοξικότητα μιας μεταλλαγμένης ποικιλίας καλαμποκιού και του ζήτησε να παράσχει περισσότερες πληροφορίες, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα την απορρίψει τελείως.

"Χωρίς τα στοιχεία αυτά, είναι απίθανο να χαρακτηριστεί η έρευνα αξιόπιστη, έγκυρη και καλής ποιότητας" αναφέρει η EFSA σε ανακοίνωσή της.

Η προκαταρκτική έρευνα της υπηρεσίας "συνιστά ένα πρώτο βήμα στη διαδικασία η οποία θα διεξαχθεί

σε δύο φάσεις", διευκρινίζει η EFSA. Η δεύτερη, πληρέστερη ανάλυση των εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δοθεί στη δημοσιότητα μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Η προκαταρκτική απόφαση αφορά τα συμπεράσματα που εξάγονται από την ανάλυση του άρθρου που δημοσίευσε ο Σεραλινί στην επιστημονική επιθεώρηση Food and Chemical Toxicology (Τρόφιμα και Χημική Τοξικότητα) και το οποίο αφορούσε τα αποτελέσματα της μελέτης του για τη διατροφή ποντικών με το μεταλλαγμένο καλαμπόκι ΝΚ603. Ο Σεραλινί κατέληγε στο συμπέρασμα ότι το συγκεκριμένο καλαμπόκι είναι ιδιαίτερα τοξικό.

"Το άρθρο είναι ανεπαρκούς επιστημονικής ποιότητας ώστε να θεωρηθεί έγκυρο. Η ιδέα, το σύστημα συσχέτισης των δεδομένων και η ανάλυση της μελέτης, όπως παρουσιάζονται στο κείμενο αυτό, είναι ανεπαρκή. Τα πολλά ερωτήματα σχετικά με τη μεθοδολογία της μελέτης, όπως περιγράφεται στο άρθρο, σημαίνουν ότι δεν μπορεί να εξαχθεί κανένα συμπέρασμα για το θέμα της εμφάνισης όγκων στα υπό εξέταση ποντίκια", εξήγησε η EFSA.

Για το λόγο αυτό η Αρχή κάλεσε τους ερευνητές να της παρουσιάσουν επιπρόσθετες πληροφορίες ώστε η EFSA να κατανοήσει πληρέστερα την εργασία τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα