Ανείπωτη τραγωδία στο Αιγαίο με 34 νεκρούς

Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοούμενων προσφύγων στην θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου, από πλωτά του Λιμενικού Σώματος, για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων, μετά την ανατροπή ξύλινου σκάφους τα ξημερώματα της Κυριακής, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 34 άτομα. Ανάμεσα στα θύματα είναι τέσσερα βρέφη και 11 παιδιά, ενώ 98 άτομα έχουν διασωθεί. Άγνωστος παραμένει ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών που επέβαιναν στη βάρκα. Το προσφυγικό, θα τεθεί επί τάπητος στην έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, στις Βρυξέλλες,

στη σκιά της αλλαγής πλεύσης της Γερμανίας, η οποία, λόγω της αδυναμίας διαχείρισης των χιλιάδων προσφύγων που έφτασαν στο έδαφός της τις προηγούμενες μέρες, αναστέλλει τη Συνθήκη Σένγκεν κι επιβάλλει πλέον ελέγχους στα σύνορα με την Αυστρία, με την οποία ανεστάλη προσωρινή η σιδηροδρομική σύνδεση. Με τη γερμανική απόφαση συμφωνούν Κομισιόν και Γαλλία.

Μάλιστα, Βερολίνο και Παρίσι ετοιμάζουν κοινή ανακοίνωση, με την οποία θα ζητούν να τηρούνται σχολαστικά οι κανόνες καταγραφής των προσφύγων και μεταναστών στις χώρες της πρώτης εισόδου.

Όσον αφορά τη σημερινή Σύνοδο των ΥΠΕΣ της ΕΕ, Σλοβακία, Τσεχία, Ουγγαρία και Πολωνία αντιδρούν έντονα στο σχέδιο της Κομισιόν για επιβολή ποσοστώσεων στην κατανομή των προσφύγων, με τη Σλοβακία μάλιστα να προτίθεται να προβάλει και βέτο.

Τουλάχιστον 1.429 παράτυποι μετανάστες διασώθηκαν το τελευταίο τριήμερο σε 58 περιστατικά έρευνας και διάσωσης στο ανατολικό Αιγαίο.

Εν τω μεταξύ, τέσσερις δήμαρχοι ευρωπαϊκών πόλεων, η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, της Βαρκελώνης Άντα Κολάου, της Λαμπεντούζα Τζιούζι Νικολίνι και ο δήμαρχος της Μυτιλήνης Σπύρος Γαληνός, κάλεσαν τους Ευρωπαίους ηγέτες να μην γυρίσουν την πλάτη στους πρόσφυγες, δηλώνοντας ότι οι πόλεις τους είναι έτοιμες να τους φιλοξενήσουν.

"Οι πόλεις της Ευρώπης είναι έτοιμες να γίνουν καταφύγια. Τα κράτη αποδίδουν το καθεστώς του εξόριστου, αλλά οι πόλεις στη συνέχεια παρέχουν αυτό το καταφύγιο", γράφουν οι εκλεγμένοι τοπικοί άρχοντες σε ένα μανιφέστο που δημοσιεύεται στην ισπανική εφημερίδα El Pais με τον τίτλο "Εμείς, οι πόλεις της Ευρώπης".

Keywords
Τυχαία Θέματα