Αναβάθμιση από S&P

Την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας των Alpha Bank, Εθνικής Τράπεζας, Eurobank και Τρ. Πειραιώς αναβάθμισε σε "CCC+", από "CCC" προηγουμένως, η Standard & Poor΄s με outlook "σταθερό". Παράλληλα διατήρησε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών
σε "C".

Στην έκθεσή του ο οίκος εξηγεί πως η πιστοληπτική αξιοπιστία των τραπεζών έχει βελτιωθεί χάρη στη συνεχιζόμενη πρόσβαση στους μηχανισμούς ρευστότητας που έχουν συστήσει οι ευρωπαϊκές αρχές, στις πρόσφατες ΑΜΚ αλλά και στη μείωση των κινδύνων καθοδικής απόκλισης εν μέσω σταδιακής σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας.

Η Standard&Poor΄s επισημαίνει ωστόσο πως κατά την άποψή της οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωπες με υψηλούς κινδύνους του κλάδου, κυρίως εξαιτίας της επίδρασης που έχουν οι οικονομικές πιέσεις της Ελλάδας στο χρηματοδοτικό προφίλ του τραπεζικού συστήματος.

"Πιστεύουμε πως οι χρηματοδοτικές συνθήκες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος παραμένουν από τις πιο δύσκολες μεταξύ των χωρών που υποβάλλουμε σε αξιολόγηση BICRA των τραπεζικών συστημάτων. Τούτου λεχθέντος, θεωρούμε πως ο κίνδυνος περαιτέρω επιδείνωσης του περιβάλλοντος στο οποίο δραστηριοποιούνται οι ελληνικές τράπεζες έχει υποχωρήσει", αναφέρει στην έκθεσή της η S&P.

Ο οίκος επισημαίνει πως η κάλυψη των ΑΜΚ από ιδιώτες επενδυτές κυρίως έχει περιορίσει τη συμμετοχή του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών και αναμένει ιδιωτικοποίηση της Eurobank. Συνεπεία αυτών, διαβλέπει πλέον μειωμένο κίνδυνο το δημόσιο να αυξήσει σημαντικά την παρέμβασή του στο τραπεζικό σύστημα πυροδοτώντας σημαντικές στρεβλώσεις στην αγορά.

Ξεχωριστά η S&P σημειώνει πως οι υποτονικές οικονομικές συνθήκες και το υψηλό κόστος χρηματοδότησης εξακολουθούν να ασκούν πιέσεις στην κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών. Ωστόσο, ο κίνδυνος περαιτέρω επιδείνωσης έχει υποχωρήσει σε ευθυγράμμιση με την ενισχυμένη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας.

Οι παραπάνω παράγοντες υπογραμμίζουν την πρόβλεψη του οίκου για σταθερή τάση του κινδύνου του κλάδου.

Ωστόσο σύμφωνα με την S&P οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν αντιμέτωπες με υψηλό οικονομικό κίνδυνο που πηγάζει από τις πολύ υψηλές πιστωτικές απώλειες και την αργή οικονομική ανάκαμψη. Δεδομένου αυτού, ο διεθνής οίκος πιστεύει πως η ελληνική οικονομία σταδιακά επανεξισορροπείται και προβλέπει πως η ανάπτυξη του ΑΕΠ σταδιακά θα αποκατασταθεί την περίοδο 2014-2017.

Η κίνηση αναβάθμισης αντικατοπτρίζει επίσης την άποψή του πως η μεμονωμένη πιστοληπτική αξιοπιστία των τραπεζών έχει βελτιωθεί. Όπως σημειώνει, οι ελληνικές τράπεζες εξαρτώνται από τους μηχανισμούς ρευστότητας των ΕΚΤ και ΤτΕ για να διαχειριστούν τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες ρευστότητας. Ωστόσο, η S&P αναμένει πλέον πως αυτοί οι μηχανισμοί θα είναι διαθέσιμοι για όσο καιρό οι τράπεζες τούς χρειάζονται προκειμένου να διορθώσουν τις ανισορροπίες που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της κρίσης και για όσο η πρόσβασή τους σε άλλες πηγές μη εξασφαλισμένης χρηματοδότησης παραμένει περιορισμένη.

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα