Ανάπτυξη και απασχόληση επί τάπητος

Το νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο και η τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην ΕΕ θα βρεθούν στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής σήμερα στις Βρυξέλλες. Θα προηγηθεί συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, στην οπία θα συμμετάσχει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με στόχο την καταρχήν επικύρωση του νέου προγράμματος και της νέας δανειακής σύμβασης, ύψους 130 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.
Εν τω μεταξύ, την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας έθεσε ως προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο πρόεδρος, Ζοζέ Μπαρόζο, μετά τη συνάντησή του με τον Λουκά Παπαδήμο. Όπως είπε, η Ελλάδα έχει πρόσβαση σε συνολικά κεφάλαια για δομικά έργα άνω των 20 δισ. ευρώ έως το 2013.

Ο ίδιος έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην προσπάθεια της χώρας μας, λέγοντας πως η Ελλάδα είναι απολύτως ικανή να κάνει το πρόγραμμα να δουλέψει, ενώ μιλώντας στα ελληνικά τόνισε: «Ναι, η Ελλάδα μπορεί. Μαζί Ελλάδα και η Ευρώπη μπορούμε».

Παράλληλα, επεσήμανε πως το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας θα τεθεί σε εφαρμογή το Μάρτιο, μετά την ολοκλήρωση του PSI και άλλων προαπαιτούμενων ενεργειών.

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, τόνισε την ανάγκη ολοκλήρωσης του δεύτερου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας με μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ελληνικές αρχές θα συνεργαστούν για την εφαρμογή του δεύτερου προγράμματος, είπε. Ο Παπαδήμος καλωσόρισε την βοήθεια της Ευρώπης, αλλά απέρριψε την πρόταση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για εγκατάσταση ενός «επιτρόπου για την αναδιάρθρωση» στην Ελλάδα.
Keywords
Τυχαία Θέματα