Αναποτελεσματικές οι αποφάσεις

Η Ευρώπη διακινδυνεύει να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημά της με τη λήψη άστοχων και μικρής κλίμακας μέτρων, τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής εταιρείας χρηματοπιστωτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών BlacKRock Λάρι Φινκ σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Financial Times. Ο επικεφαλής της BlackRock σημείωσε ότι οι λύσεις που προτείνονται για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους είναι πολύ περιορισμένες και δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των ισπανικών και ιταλικών ομολόγων
που βρίσκονται στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια. "Είχα πολλές τηλεφωνικές επικοινωνίες με κεντρικούς τραπεζίτες και υπουργούς Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα και δεν θεωρούμε ότι θα υπάρξει μία μεγάλη λύση", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι προσπάθειες για τον εξαναγκασμό των ευρωπαϊκών τραπεζών σε γρήγορη ανακεφαλαιοποίηση θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις για μία οικονομία, η οποία διολισθαίνει ήδη στην ύφεση, επειδή οι επικεφαλής των τραπεζών δεν θα θελήσουν να αντλήσουν κεφάλαια από την αγορά με καταβαραθρωμένες τις τιμές των μετοχών τους. Αντίθετα, εκτίμησε ο κ. Φινκ, οι τράπεζες θα αντιδράσουν μάλλον με την περαιτέρω συρρίκνωση του ενεργητικού τους, η οποία θα περιορίσει τη διαθεσιμότητα πιστώσεων και θα έχει επιπτώσεις στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων.

Ο κ. Φινκ προειδοποίησε ότι το σχέδιο που προβλέπει την ασφάλιση - έναντι πιθανόν ζημιών - νέων εκδόσεων κρατικών ισπανικών ή ιταλικών ομολόγων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών των υφιστάμενων ομολόγων των χωρών αυτών, τα οποία δεν προβλέπεται να ασφαλισθούν. Ο κίνδυνος, πρόσθεσε, είναι να αποδειχθεί ότι το ΕΤΧΣ είναι πολύ μικρό.

Keywords
Τυχαία Θέματα