Ανάπλαση του Εθνικού Κήπου

Στην ανάπλαση 8 σημείων του Εθνικού Κήπου, σε συνεργασία με το Ιδρυμα Neon, προχωρά ο Δήμος Αθηναίων, προκειμένου από το Μάιο του 2014 να φιλοξενείται κάθε δύο χρόνια, διεθνής έκθεση γλυπτών. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, συνολικά θα φυτευθούν 24 νέα δέντρα και 7068 φυτά, ενώ το όλο κόστος αναμένεται να φτάσει το 1,6 εκατομμύρια Ευρώ, το οποίο θα καλύψει μαζί με τα λειτουργικά έξοδα, το

Ιδρυμα του Δημήτρη Δασκαλόπουλου.

Το πρόγραμμα «Ανακαλύπτοντας τον Εθνικό Κήπο» αναπτύσσεται σε δύο σκέλη, κηποτεχνική μελέτη με εξωραϊστικές παρεμβάσεις σε 8 συγκεκριμένα σημεία του Κήπου και πρόγραμμα εκθέσεων σύγχρονης τέχνης.

Αναλυτικότερα, το πρώτο σκέλος αφορά στην κηποτεχνική διαμόρφωση οκτώ σημείων του Κήπου, με σεβασμό στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και την ιστορικότητά του. Θα πραγματοποιηθούν ήπιες φυτοτεχνικές και αισθητικές εξωραϊστικές παρεμβάσεις, συμβατές με το χαρακτήρα και τη δομή του βοτανικού κήπου, φύτευση 24 δέντρων και 7.068 φυτών. Η μελέτη ολοκληρώθηκε από τον διεθνούς φήμης Γάλλο αρχιτέκτονα τοπίων Louis Benech, σε συνεργασία με το ελληνικό γραφείο doxiadis+. Ο Louis Benech έχει τεράστια εμπειρία στην ανάπλαση και φροντίδα κήπων, ειδικά δε δημόσιων κήπων με ιστορική σημασία.

Όπως δηλώνει ο ίδιος ο Louis Benech, «επιθυμία μου ήταν να προτείνω ή ακόμα και να συνοδέψω την ανεξέλεγκτη εξέλιξη (με την έννοια της πυκνότητας): πώς να αφήσω το πάρκο να συνεχίσει να είναι αυτό που είναι και να κάνει αυτό που κάνει για αιώνες χωρίς να το αφήσω να καταστραφεί. Πώς να μην έχω καμία δημιουργική αρχή αλλά, πάνω απ’ όλα, να παρατηρώ και στη συνέχεια να προτείνω».

Ταυτόχρονα, το δεύτερο σκέλος αξιοποιεί το φυσικό περιβάλλον του Εθνικού Κήπου για την παρουσίαση έργων σύγχρονης τέχνης στους κατοίκους και επισκέπτες της Αθήνας, ακολουθώντας την πρακτική δεκάδων μεγάλων πόλεων του κόσμου. Παραδοσιακά και διαχρονικά, οι δημόσιοι χώροι ήταν πάντα ανοιχτοί στην τέχνη, ενώ σήμερα, έργα σύγχρονης τέχνης παρουσιάζονται σε κήπους και πάρκα ανά τον κόσμο, συμβάλλοντας στην αισθητική, την ψυχαγωγία και την εκπαίδευση του κοινού.

Στην Αθήνα, μέσα από μια δίμηνη έκθεση σύγχρονης τέχνης, ο Οργανισμός ΝΕΟΝ και ο Δήμος Αθηναίων φιλοδοξούν να δώσουν την ευκαιρία στους πολίτες της Αθήνας να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τη σύγχρονη τέχνη σε έναν ανοιχτό, ελεύθερα προσβάσιμο χώρο. Το πρόγραμμα σκοπεύει να φέρει το αθηναϊκό κοινό κοντά στη σύγχρονη τέχνη, παρουσιάζοντας έργα ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, κατάλληλα για ανοιχτούς χώρους, προσιτά στον κόσμο, διαδραστικά και ψυχαγωγικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα