"Αναδρομική εισαγωγή των CACs δεν ενεργοποιεί απαραίτητα τα CDS"

Αναδρομική εισαγωγή των ρητρών συλλογικής δράσης (Collective Action Clauses - CACs) στο ελληνικό χρέος δεν είναι απαραίτητο ότι θα προκαλέσει ένα πιστωτικό γεγονός αναφέρει η Διεθνής Ένωση Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA).

Σημειώνει ωστόσο ότι η χρήση μιας τέτοιας ρήτρας για να προκαλέσει μείωση του κουπονιού ή της αρχικής αξίας θα μπορούσε να προκαλέσει πιστωτικό γεγονός εφόσον πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις (για παράδειγμα μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας) καθώς το αποτέλεσμα της θα ήταν να δεσμεύσει όλους

τους ομολογιούχους.

Σε κάθε περίπτωση η αξιολόγηση για το αν κάποια δράση συνιστά πιστωτικό γεγονός θα γίνει από την Επιτροπή Προσδιορισμού (Determinations Committee) με βάση τα συγκεκριμένα γεγονότα και μετά από σχετικό αίτημα παραγόντων της αγοράς, διευκρινίζει η ISDA.

Σημειώνει ταυτόχρονα ότι η πρόταση της Ευρωζώνης στο πλαίσιο της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου είναι εθελοντική και δεν είναι δεσμευτική για όλους τους ομολογιούχους. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν φαίνεται να είναι πιθανό ότι η συμφωνία θα προκαλέσει πληρωμές στο πλαίσιο των υφιστάμενων συμβάσεων πιστωτικού κινδύνου (CDS).

Σε γενικές γραμμές, μια εθελοντική αναδιάρθρωση δεν θα προκαλούσε ένα πιστωτικό γεγονός, αναφέρει η ISDA.

Επισημαίνει εξάλλου ότι η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας ή ακόμα και η ανακήρυξη πτώχευσης από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης δεν προκαλούν αυτόματα την ενεργοποίηση των CDS.

Όπως αναφέρει, δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των αξιολογήσεων των οργανισμών και ένα πιστωτικό γεγονός στα CDS. Σημειώνει πάντως ότι είναι πιθανό το ίδιο σύνολο των πραγματικών περιστατικών να προκαλέσει και τα δύο.

Keywords
Τυχαία Θέματα