Άμυνα Βρούτση στην τρόικα με "όπλο" τον ILO

του Δημήτρη Κατσαγάνη

Τελείωσε πριν λίγο η συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Εργασίας, κ. Γιάννη Βρούτση και των ανωτάτων κλιμακίων της τρόικας για το Εργασιακό και το Ασφαλιστικό. Στη συνάντηση συμμετείχε και η γενική γραμματέας του Υπ. Εργασίας, κα. Μαρία Στρατινάκη και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού, κ. Σταύρος Παπασταύρου.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η συζήτηση ήταν εφ΄ όλης της ύλης, αφορούσε δηλαδή το σύνολο των θεμάτων που εκκρεμούν και συγκεκριμένα τις ομαδικές απολύσεις, την αλλαγή συνδικαλιστικού νόμου, την ανταπεργία, την παραπέρα διοικητική ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων

και την αλλαγή νομοθεσίας για τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

Στην πρώτη αυτή συνάντηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η τρόικα «κυρίως άκουσε».

Koρυφαίο στέλεχος του υπ. Εργασίας ανέφερε πως το πρώτο θέμα που τέθηκε στην ατζέντα ήταν η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του κ. Γιάννη Βρούτση και των ηγεσιών των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΕΒ) στις 30 Σεπτεμβρίο με το συντονισμό και την «έγκριση» του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (International Labour Organization, ILO). [Διάβασε «Μερική συμφωνία για ομαδικές απολύσεις – συνδικαλιστικό, Capital.gr 1/10/2014].

H συμφωνία αυτή χρησιμοποιείται από πλευράς του Υπουργείου Εργασίας ως «όπλο» όχι μόνο στην πίεση από πλευράς τρόικας για θεσμοθέτηση με νόμο της δυνατότητας των ομαδικών απολύσεων από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, τη θεσμοθέτηση του δικαιώματος της ανταπεργίας και την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου αλλά και, λίγο – πολύ απέναντι σε οποιαδήποτε πίεση της τρόικας (πχ για αλλαγή στο ασφαλιστικό).

Το υπ. Εργασίας φέρεται να είναι αμετακίνητο από τη θέση που καταχτήθηκε στη Γενεύη.

Όσο αφορά την παραπέρα διοικητική ενοποίηση των ταμείων, πηγές από το Υπουργείο Εργασίας αναφέρουν πως η πρόταση του ΚΕΠΕ «δεν είναι δεσμευτική». «Αναζητούμε τη βέλτιστη λύση» ανάφερε κορυφαίο στέλεχος του υπ. Εργασίας.

Ταυτόχρονα, οι ίδιες πηγές ανάφεραν πως «δεν θα υπάρξει νέα μείωση των συντάξεων». Εξάλλου, οι αναλογιστικές μελέτες για τα ταμεία της κύριας ασφάλισης θα είναι έτοιμες στα τέλη Οκτωβρίου, δηλαδή αφού τελειώσει η τρέχουσα διαπραγμάτευση και, έτσι, δεν μπορεί να γίνει ακόμα εκτενής συζήτηση για τις συντάξεις, άφησε να εννοηθεί κορυφαίο στέλεχος του υπ. Εργασίας.

Την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί η διάταξη του υπ. Εργασίας με το οποίο κάθε ταμείο θα πρέπει να έχει «κλείσει» όλες τις οικονομικές χρήσεις του μέχρι το Νοέμβριο του 2015, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Παράλληλα, θα κατατεθεί άμεσα διάταξη με την οποία θα προσαρμόζεται το θεσμικό πλαίσιο του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (24 Ιουνίου 2014) με την οποία έκρινε ως αντισυνταγματικές τις μνημονιακές ρυθμίσεις για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Επίσης ετοιμάζεται διάταξη με την οποία θα αφορά τις αθεώρητες υπερωρίες.

Σημειώνεται ότι στις 6 μμ είναι προγραμματισμένη η 2η συνάντηση Βρούτση – Τρόικας.

Νωρίτερα, στις 10 πμ ο κ. Βρούτσης θα απαντήσει στην επερώτηση 26 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τα οικονομικά της κοινωνικής ασφάλισης.

Keywords
Τυχαία Θέματα