Άμεσα μέτρα για το μεταναστευτικό

Για μεγάλη ευθύνη της Ευρώπης στο μεταναστευτικό, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος - υποδεχόμενος τον Πρόεδρο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης - τόνισε ότι η εικόνα του νεκρού παιδιού είναι ένας εφιάλτης που δεν μπορεί να αφήσει καμία συνείδηση να κοιμάται ήσυχη. Από την πλευρά του ο κύριος Δανιήλ Εσδρά, ανέφερε ότι στον παγκόσμιο χάρτη με τους διασυνοριακούς θανάτους την πρώτη θέση κατέχει η Μεσόγειος.
Εν τω μεταξύ, σχέδιο άμεσης δράσης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ανακοίνωσαν,το μεσημέρι,οι συναρμόδιοι υπουργοί
σε κοινή συνέντευξη τύπου.
Όπως τόνισε ο Υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης, η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην οικονομική ενίσχυση των νησιών που αντιμετώπισαν κατάρρευση της τουριστικής κίνησης λόγω των μεγάλων προσφυγικών ροών καθώς και τη διάθεση 10 στελεχών του υπουργείου Οικονομικών στο υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής για τη διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας ανέφερε ότι λαμβάνονται μέτρα αποσυμφόρησης των νησιών, με στόχο -όπως είπε- "να κρατήσουμε τις ροές σε επίπεδα που οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να αντέξουν, χωρίς όμως τη δημιουργία χώρων συμφόρησης στην Αθήνα".

«Τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες αυτή την ώρα στην Τουρκία ίσως περιμένουν να περάσουν απέναντι, και τα στοιχεία αυτά έχω την υποχρέωση να μην τα αποκρύψω και πρέπει να τα πούμε στους εταίρους μας», παρατήρησε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε , από τα 240 πλοία του Λιμενικού, το 36% είναι ακινητοποιημένα, ενώ από τα επτά αεροπλάνα τα τέσσερα είναι σε ακινησία, και από τα έξι ελικόπτερα μόνο το ένα πετάει, λόγω καταπόνησης και δυσκολίας εύρεσης χρημάτων.

Η Ελληνική Αστυνομία χρωστάει 9 εκατομμύρια ευρώ σε προμηθευτές για τη σίτιση των προσφύγων, αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Αντώνης Μακρυδημήτρης.

Εν τω μεταξύ, στην Αθήνα έφτασαν ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς. Σε μισή ώρα, θα έχουν συνάντηση με την Πρωθυπουργό, Βασιλική Θάνου, ενώ στη συνέχεια θα μεταβούν στο Επιχειρησιακό Γραφείο της ΦΡΟΝΤΕΞ στον Πειραιά. Αύριο θα επισκεφθούν την Κω όπου θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου, ενώ επιστρέφοντας στην Αθήνα θα έχουν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα