Αμερικανικές ανησυχίες για Ρωσία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι τηλεφώνησε στον ομόλογό του της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, για να του εκφράσει την ανησυχία της Ουάσινγκτον για στρατιωτικές κινήσεις της Μόσχας στη Συρία, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ξεκάθαρα ότι εάν οι σχετικές πληροφορίες είναι ακριβείς, οι ενέργειες αυτές είναι πιθανόν να προκαλέσουν κλιμάκωση της σύρραξης», αναφέρεται στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η ανακοίνωση, η οποία είχε εκδοθεί για την ίδια τηλεφωνική συνομιλία

νωρίτερα στη Μόσχα, ανέφερε ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είχαν τηλεφωνική συνομιλία με αμερικανική πρωτοβουλία και κατά τη διάρκειά της «συζητήθηκαν διάφορες πτυχές της κατάστασης στη Συρία, καθώς και οι στόχοι της εκστρατείας κατά του Ισλαμικού Κράτους και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων».

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για τη συνεργασία της Μόσχας με την Ουάσινγκτον, με στόχο την υποστήριξη των προσπάθειών του ΟΗΕ για την προώθηση πολιτικής διαδικασίας στη Συρία, σύμφωνα με τη ρωσική ανακοίνωση.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχει ενταθεί η διπλωματική δραστηριότητα για την εξεύρεση διεξόδου στην συριακή κρίσή, με πρώτο σταθμό, με την τριμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας στις αρχές του Αυγούστου, στην Ντόχα του Κατάρ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας έγιναν στη συνέχεια δεκτοί στη Μόσχα, ενώ το ίδιο συνέβη και με εκπροσώπους της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης (εξόριστοι αντιφρονούντες, αντιφρονούντες του εσωτερικού και αποδεκτή από το καθεστώς της Δαμασκού αντιπολίτευση).

Η Μόσχα υποστηρίζει επιμόνως το κοσμικό καθεστώς του Μπασάρ Αλ Ασαντ και την ιδέα συγκρότησης διευρυμένου συνασπισμού στον οποίο θα συμμετέχουν η Τουρκία, το Ιράκ, η Σαουδική Αραβία, αλλά και ο τακτικός συριακός στρατός, κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα