Αλλάζει μορφή το ΤΑΝΕΟ

Του Βασίλη Γεώργα

Ο κύκλος ζωής του Ταμείου Νέας Οικονομίας όπως το γνώριζε η αγορά των Venture Capitals από το 2003, κλείνει με τροπολογία που κατέθεσαν στη Βουλή οι υπουργοί Ανάπτυξης και Οικονομικών η οποία προβλέπει την ρευστοποίηση επενδύσεων της εταιρείας για να αποπληρώσει οφειλές στο Δημόσιο και παράλληλα τη μεταβίβαση των μετοχών του ΤΑΝΕΟ στο Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ).

Ακριβώς την ίδια

ημέρα που ανακοινώθηκε η έναρξη λειτουργίας του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, το ΤΑΝΕΟ καλείται με την τροπολογία να επιστρέψει άμεσα στο Δημόσιο στο οποίο ουσιαστικά ανήκει, κεφάλαια ύψους 51,5 εκατ. ευρώ ως «έναντι» των συνολικών οφειλών που έχει δημιουργήσει μετά την κατάπτωση εγγυήσεων συνολικού ύψους 116 εκατ. ευρώ (101,9 εκατ. ευρώ κεφάλαιο και 14 εκατ. ευρώ προσαυξήσεις). Τα υπόλοιπα των οφειλών προβλέπεται ότι θα αποπληρωθούν σταδιακά μετά από τη ρευστοποίηση των επενδύσεων που έχει πραγματοποιήσει η εταιρεία. Τα περισσότερα από τα κεφάλαια - πάνω από 84 εκατ. ευρώ - είναι "παρκαρισμένα" εδώ και χρόνια στη Deutsche Bank καθώς δεν έχουν αξιοποιηθεί.

Προϋπόθεση για να ξεκινήσει η αποπληρωμή των οφειλών είναι :
-το ΤΑΝΕΟ να εξαγοράσει σε εύλογη αξία όλα τα Πιστοποιητικά Υπολειμματικής Αξίας (residential certificates) που εκδόθηκαν στις 3 Ιουνίου 2013,

-να προχωρήσει σε λύση του εμπιστεύματος που συνεστήθη επί των κοινών μετοχών της το 2003,

-και παράλληλα να μεταβιβαστούν πίσω στο ελληνικό δημόσιο οι μετοχές του Ταμείου που στο πλαίσιο της σύμβασης του 2003 με την Deutsche Bank International Trustee Services Limited.

Με την αποπληρωμή των 51,5 εκατ. ευρώ προς το Ελληνικό Δημόσιο που θα πρέπει να γίνει εντός ενός μήνα από την αναμεταβίβαση των μετοχών, το υπόλοιπο των οφειλών του ΤΑΝΕΟ παγώνει και δεν υπόκειται σε άλλες προσαυξήσεις ή τόκους και πρόστιμα, ενώ θα μπορεί να εκδίδει πιστοποιητικό ενημερότητας. Παράλληλα τρεις μήνες μετά την μεταβίβαση στο Δημόσιο, οι κοινές μετοχές του ΤΑΝΕΟ προβλέπεται ότι θα περιέλθουν στο ΕΤΕΑΝ με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Από το σημείο αυτό και μετά η ΤΑΝΕΟ ΑΕ θα μπορεί να αναλαμβάνει με σύμβαση τη διαχείριση πόρων τρίτων φορέων από διαρθρωτικά ταμεία, ταμεία επιχειρηματικών κεφαλαίων, το ΕΣΠΑ της περιόδου 2010-2014 και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Οι πόροι αυτοί θα επενδύονται κυρίως με κριτήριο τη συμβολή των χρηματοδοτούμενων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην ανάπτυξης τομέων της νέας οικονομίας και τη χρηματοδότηση καινοτόμων επιχειρήσεων και θα διοχετεύονται σε αυτές ως κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών.

Σύμφωνα με τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις για το 2012, το ΤΑΝΕΟ έχει δεσμεύσει κεφάλαια 140 εκατ. ευρώ (ομολογιακό δάνειο με εγγύηση του Δημοσίου και κεφάλαια του ΕΣΠΑ), και έχει διαθέσει σε Αμοιβαία Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΑΚΕΣ) το ποσό των 55,946 εκατ. ευρώ. Παράλληλα έχει προχωρήσει σε διανομές από ΑΚΕΣ ύψους 13,2 εκατ. ευρώ και τα οφειλόμενα κεφάλαια στο τέλος του 2012 έφταναν τα 81,1 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά μέσα σε 11 χρόνια το Ταμείο επέστρεψε το 10% των δεσμευμένων κεφαλαίων και περίπου το 25% των χρημάτων που επενδύθηκαν, ενώ πλήρωσε αρκετά εκατομμύρια σε αμοιβές διαχείρισης των funds οι οποίες διαμορφώνονται σε 2-2,5% επί των κεφαλαίων.

Τα Αμοιβαία Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών που υπάρχουν σήμερα είναι σύμφωνα με τον ισολογισμό τα Capital Connect, Zeitech Fund, IBG Holding Fund, Therm-TANEO, Alpha –TANEO, Oxygen-TANEO, Piraeus – TANEO, New Mellon – TANEO, TANEO FG RES και Givo - TANEO.

Στο τέλος του 2012 το Ταμείο είχε συσσωρευμένες ζημιές 26,6 εκατ. ευρώ και αρνητική καθαρή θέση 25,5 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα