Αλλαγή πλεύσης,,. λόγω κρίσης

Μετανάστευση λόγω κρίσης ή για αλλαγή ζωής; Δεν είναι λίγοι αυτοί που τόλμησαν και κατάφεραν να εγκαταλείψουν τα μεγάλα αστικά και να αρχίσουν μία νέα ζωή στην επαρχία, ακόμη και πριν από την κρίση, χωρίς να μετανιώνουν για την απόφασή τους.

Η έρευνα του Αθήνα 9,84 για την μετανάστευση λόγω κρίσης, ασχολήθηκε σήμερα με όλους αυτούς που βρίσκουν διέξοδο στη ζωή και τις ευκαιρίες  της επαρχίας. Πριν την κρίση ακόμη, υπήρχε μία τάση φυγής
από τα αστικά κέντρα, γιατί πολλοί ήταν αυτοί που ήθελαν να αλλάξουν τρόπο ζωής. Αποδείχθηκε ότι έκαναν προφητικές επιλογές, γιατί η κρίση ενδεχομένως να τους έφερνε στο ίδιο σημείο, αλλά με άλλες πιο δυσμενείς συνθήκες.

Η έρευνα, την οποία επιμελήθηκαν οι Δέσποινα Μπαρδάκου, Πανδώρα Παφίλη, Χριστιάννα Κούσιου, Ελευθερία Κουμάντου, Κωνσταντίνα Βρεττού, Δέσποινα Δευτεραίου και Μαρία Παύλου, παρουσιάζεται καθημερινά, αυτή την εβδομάδα, στην εκπομπή «Αθήνα Σήμερα» με τη Νόνη Καραγιάννη.

«Αυτοί που πήραν τα βουνά» είναι ο τίτλος της εκπομπής, στη ΝΕΤ, της δημοσιογράφου Γιούλης Επτακοίλη, η οποία μίλησε στον Α984, για όσους συνάντησε στο πλαίσιο της εκπομπής της.

«Είχαμε δυσκολία στο να διαλέγουμε μεταξύ των εξαιρετικών περιπτώσεων που βρίσκαμε. Έδρασαν προφητικά όλοι αυτοί αν δεις τι γίνεται τώρα με την κρίση και την ανεργία. Ασχοληθήκαμε με ανθρώπους που έφυγαν προ κρίσης γιατί είχαν άλλα standards. Αυξάνει αυτή η τάση αναγκαστικά πια. Δύο περιπτώσεις διαλέγω να αναφέρω. Η μία περίπτωση είναι ένα μεγαλοστέλεχος εταιρείας που πήγε στην Καστοριά και άνοιξε έναν ξενώνα. Η άλλη περίπτωση είναι πολύ συγκινητική. Είναι μία παρέα πτυχιούχων που τα παράτησαν όλα και πήγαν και έγιναν μελισσοκόμοι. Θα ήταν σημαντικό για όλους αυτούς τους ανθρώπους όμως αν είχαν βοήθεια και στήριξη. Δεν είναι εύκολο».

Από την παρέα που δημιούργησε το κτήμα Φούγκα, μίλησε στον Αθήνα 984 , η κυρία Αλεξίου.

«Ήμασταν παρέα χρόνια στην Αθήνα. Όλοι με τις δουλειές μας. Κουβέντα στην κουβέντα για το πως είχε γίνει η ζωή μας στην πόλη αρχίσαμε σιγά σιγά να συζητάμε τι ωραία που θα ήταν να ζούσαμε κάπως αλλιώς. Εκτός Αθηνών. Ξεκίνησε σαν πλάκα. Ώσπου αρχίσαμε να το συζητάμε πιο σοβαρά. Θέλαμε ένα κτήμα. Βρεθήκαμε εδώ στην Ηλεία. Χτίσαμε και εγκατασταθήκαμε. Οι άνδρες της παρέας έκαναν τα σεμινάρια μελισσουργίας. Οι καλλιέργειές μας με μέλι και ελιές είναι βιολογικές. Ζούμε από αυτά. Το κτήμα Φούγκα είναι πιο πολύ μία ιδέα».

Καλύτερη ποιότητα ζωής για αυτόν και την οικογένειά του αναζήτησε και ο Σεραφείμ Τραχανής που εγκατέλειψε την Αθήνα και εγκαταστάθηκε στη Σαμοθράκη. Μίλησε στον Αθήνα 984 για τη νέα του ζωή αλλά και τις δυσκολίες.

«Ο τρόπος ζωής της πόλης και οι οικονομικές δυσκολίες μας οδήγησαν στην απόφαση να εγκαταλείψουμε την Αθήνα και να φθάσουμε και να εγκατασταθούμε στη Σαμοθράκη. Φεύγοντας άφησα τη δουλειά μου. Εργαζόμουν ως φωτογράφος. Η καταγωγή και η δική μου και της γυναίκας μου είναι από την Αθήνα αλλά μας άρεσε η Σαμοθράκη και ήρθαμε εδώ. Έχω ένα κα
Keywords
Αναζητήσεις
σεραφειμ τραχανης, τραχανης σεραφειμ
Τυχαία Θέματα