Αλλαγή κλίματος στις διαπραγματεύσεις

Αλλαγή κλίματος στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης πιστωτών μετά την κοινή δήλωση των Τσίπρα - Γιούνκερ, για ασφαλιστικό και εργασιακά, στην οποία κατεγράφη και η πρόοδος που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών. Στη συζήτηση, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, έγινε ιδιαίτερη μνεία στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν για τον εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ούτως ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο

και αποτελεσματικό, στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας. Επίσης, υπήρξε σύγκλιση απόψεων γύρω από τον ρόλο ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, στην οποία επιβεβαιώθηκε η θέληση και των δύο πλευρών για μια αμοιβαία επωφελή λύση.

Ακολούθησε και κοινή δήλωση των θεσμών, δηλαδή της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, στην οποία σημειώνεται: «Κοινός μας στόχος είναι να βοηθήσουμε την Ελλάδα να επιτύχει χρηματοοικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στενά προς την επίτευξη αυτού του στόχου, ώστε να επιτευχθεί απτή πρόοδος ως τις 11 Μαΐου».

Υποστηρικτική των ζυμώσεων προς την κατεύθυνση σύγκλισης θα πρέπει να θεωρηθεί και η απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει κατά 2 δις ευρώ, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, στα στα 78,9 δις, την έκτακτη ρευστότητα που χορηγείται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσω του μηχανισμού ELA.

«Η Άγκελα Μέρκελ από την αρχή της κρίσης κάνει τα πάντα προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη», δήλωσε ο εκπρόσωπός της Καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ, διευκρινίζοντας, πάντως, ότι η τηλεφωνική επικοινωνία που αναμένεται να έχει η κ. Μέρκελ με τον Αλέξη Τσίπρα δεν αντικαθιστά τις συνομιλίες της Ελλάδας με τους θεσμούς.

«Η κυβέρνηση θα δώσει τη μάχη για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, αν όμως, τα πράγματα δεν προχωρήσουν όπως τα σχεδιάζουμε, δεν θα διστάσουμε να καταφύγουμε στη λαϊκή ετυμηγορία με δημοψήφισμα», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης. «Πρώτα θα πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις και μετά τα χρέη», επανέλαβε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, στο Mega, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπλοφάρει.

Keywords
Τυχαία Θέματα