Αλλαγές στο ασφαλιστικό

Πέντε μεγάλες αλλαγές στο ασφαλιστικό έρχονται σταδιακά από τον Ιούλιο και έως το τέλος του έτους. Πρόκειται για πακέτο μέτρων, το οποίο αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας και είναι ήδη νομοθετικά κατοχυρωμένο. Από την 1η Ιουλίου αναμένονται μειώσεις στο ύψος των επικουρικών συντάξεων λόγω εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά, ενώ θα εφαρμοστεί και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών 2,9% για τους εργοδότες και 1% για τους εργαζόμενους η οποία θα επιφέρει απώλειες εσόδων περίπου 800 εκατ. ευρώ για το ΙΚΑ

και κατάργηση επιδομάτων που χορηγεί ο ΟΑΕΔ.

Αναλυτικότερα, το...ημερολογιο των παρεμβάσεων στο συνταξιοδοτικό σύστημα περιλαμβανει:

-Από την 1η Ιουλίου 2015 αναμένονται μειώσεις στο ύψος των επικουρικών συντάξεων λόγω εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

- Από την 1η Ιουλίου θα εφαρμοστεί και η μείωση των εισφορών 2,9% για τους εργοδότες και 1% για τους εργαζόμενους η οποία θα επιφέρει σημαντική ελάφρυνση στις επιχειρήσεις , μικρή αύξηση των αποδοχών για τους εργαζόμενους, αλλά ταυτόχρονα απώλειες εσόδων περίπου 800 εκατ. Ευρώ για το ΙΚΑ και κατάργηση επιδομάτων που χορηγεί ο ΟΑΕΔ.

- Ο νέος κύκλος ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων θα κλειδώσει έως τις 31 Ιουλίου μετά την παράδοση του πορίσματος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών ενώ θα ακολουθήσει σταδιακά και η ενσωμάτωση των επικουρικών ταμείων στους φορείς κύριας ασφάλισης. Στόχος το νέο ασφαλιστικό μοντέλο να νομοθετηθεί το αργότερο έως τον ερχόμενο Νοέμβριο με 3 ή 4 ταμεία αντί των 60 φορέων και λογαριασμών που λειτουργούν σήμερα.

- Το φθινόπωρο αναμένεται να καταργηθεί και η δεύτερη ομάδα κοινωνικών πόρων από τους οποίους χρηματοδοτείται μεγάλο μέρος των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία, όπως εκτιμάται, θα στερηθούν πόρους ύψους 350 εκατ. ευρώ ετησίως.

- Από την 1η Ιανουαρίου 2015 καθιερώνεται η βασική σύνταξη των 360 ευρώ και η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.

Δημήτρης Κωστάκος

Keywords
Τυχαία Θέματα