Αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα

Αλλαγή του συστήματος των πανελλαδικών εξετάσεων της Γ' λυκείου από το σχολικό έτος 2015-2016 δρομολογεί το υπουργείο Παδείας. Οι αλλαγές αυτές θα ενσωματωθούν σε πολυνομοσχέδιο για την εκπαίδευση και των τριών βαθμίδων που θα κατατεθεί άμεσα. Οι αλλαγές αυτές αποσκοπούν στην εκλογίκευση και στον εξορθολογισμό του χαρακτήρα των μαθημάτων και του εξεταστικού συστήματος, με γνώμονα

την πληρέστερη υπηρέτηση των μορφωτικών αναγκών των μαθητών και τη διευκόλυνση των οικογενειών τους.
Κεντρικά στοιχεία αυτών των αλλαγών είναι:
- Διεύρυνση των δυνατοτήτων για πολλαπλές επιλογές, σε περισσότερα του ενός επιστημονικά πεδία και αύξηση των προοπτικών τους για σπουδές κοντά στον τόπο κατοικίας τους.
- Τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα θα είναι τα τέσσερα μαθήματα της κατεύθυνσης και προαιρετικά οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να εξεταστούν και σε ένα πέμπτο μάθημα για να διευρύνουν τις επιλογές τους.
- Μείωση της ύλης με στόχο την εμβάθυνση και την εμπέδωση και όχι την εξόντωση μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών.

Το Υπουργείο Παιδείας δεν θα εφαρμόσει το πρόγραμμα του Νέου Λυκείου που προβλεπόταν για το έτος 2015 - 2016 για την Γ' Λυκείου διότι: 1) Με το σύστημα του «Νέου Λυκείου» οι απόφοιτοι της Γ' Λυκείου θα είχαν περιορισμένες επιλογές πρόσβασης στις σχολές και τα τμήματα, εφόσον ήταν υποχρεωμένοι να επιλέξουν σχολές μόνο ενός επιστημονικού πεδίου. 2) Το ωρολόγιο πρόγραμμα όριζε πολλές διδακτικές ώρες στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, με αποτέλεσμα να ακυρώνεται η μορφωτική αυτοτέλεια του Λυκείου και να καθίσταται η Γ' λυκείου μια τάξη αμιγώς προπαρασκευαστική για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. 3) Σύμφωνα με το σύστημα εισαγωγής που είχε νομοθετηθεί συνδεόταν απολύτως η απόκτηση του απολυτηρίου Λυκείου με την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αφού η βαθμολογία από την πρώτη κιόλας τάξη του Λυκείου θα συνυπολογίζονταν στον τελικό βαθμό εισαγωγής στα ΑΕΙ/ΤΕΙ.

Ως εκ τούτου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου προτίθεται να προβεί σε μεταβατική ρύθμιση που θα εφαρμοστεί κατά το σχολικό έτος 2015-2016, με τα εξής χαρακτηριστικά: 1) Διατήρηση των τριών κατευθύνσεων όσον αφορά τη δομή του ωρολογίου προγράμματος: Θεωρητική, Θετική, Τεχνολογική, με διδασκαλία των ίδιων, με φέτος, μαθημάτων. 2) Ίδια Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών και ίδια βιβλία και τήρηση του υπάρχοντος Ωρολογίου Προγράμματος. Το μέτρο αυτό αποσκοπεί στη διασφάλιση ήρεμου παιδαγωγικού κλίματος για τους μαθητές και για τους εκπαιδευτικούς. 3) Στις Πανελλήνιες Εισαγωγικές Εξετάσεις της σχολικής χρονιάς 2015-2016 θα δίνονται στους μαθητές και στις μαθήτριες οι εξής δυνατότητες: Α) Αν επιθυμούν, δίνουν εξετάσεις σε τέσσερα μαθήματα και είναι υποψήφιοι/ες σε ένα μόνο Επιστημονικό Πεδίο Εξειδίκευσης, όπως προβλεπόταν από το πρόσφατα νομοθετημένο σύστημα εισαγωγής. Β) Αν οι υποψήφιοι/ες επιθυμούν να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ένα δεύτερο Επιστημονικό Πεδίο, θα μπορούν να επιλέξουν και ένα πέμπτο προαιρετικό μάθημα. 4) Τα πεδία περιορίζονται σε πέντε: 1ο Επιστημονικό πεδίο (Ανθρωπιστικές Σπουδές) 2ο Επιστημονικό πεδίο (Πολυτεχνικές Σχολές και Θετικές Επιστήμες) 3ο Επιστημονικό πεδίο (Σχολές Υγείας) 4ο Επιστημονικό πεδίο (Παιδαγωγικά Τμήματα) 5ο Επιστημονικό πεδίο (Οικονομικές Σχολές) Σημειώνεται πως οι παραπάνω ρυθμίσεις θα έχουν μεταβατικό χαρακτήρα και θεσμοθετούνται προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αγκυλώσεις του πρόσφατα νομοθετημένου συστήματος που θα ήταν σε βάρος των μαθητών.

Το Υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να υλοποιήσει τις προγραμματικές του δηλώσεις, προετοιμάζεται ήδη για την επεξεργασία ενός γενικότερου σχεδίου μεταρρύθμισης της λυκειακής εκπαίδευσης στην ολότητά της (αναλυτικά προγράμματα, διδακτικές και παιδαγωγικές πρακτικές, εξεταστικό). Για το σχέδιο αυτό, που εντάσσεται σε μια πιο μακρόπνοη προοπτική, θα υπάρξει επαρκής χρόνος και εξαντλητική διαβούλευση με όλους τους φορείς της εκπαιδευτικής και επιστημονικής κοινότητας.

Ισίδωρος Ρούσσος

Keywords
Αναζητήσεις
αλλαγες πανελλαδικων 2016, προγραμμα τριτης λυκειου 2016
Τυχαία Θέματα