Άλλα φανταζόταν για το Ιράκ ο Μπλερ

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ παραδέχθηκε σήμερα ότι ηκατάσταση στο Ιράκ "απέχει πολύ" από εκείνη που είχε φανταστεί όταν είχε αποφασίσει να δεσμεύσει τη χώρα του στην στρατιωτική επέμβαση του 2003.

"Υπήρξαν σημαντικές βελτιώσεις για τον πληθυσμό σε πολλά μέρη της χώρας, αλλά συμφωνώ μαζί σας, απέχει πολύ από αυτό που θα έπρεπε να είναι", δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην τηλεόραση τουBBC, με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από την εισβολή στο Ιράκ.

Περίπου162.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την έναρξη

της ένοπλης επέμβασης υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών το 2003, και την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων τον Δεκέμβριο του 2011. Συνολικά, το 80% των θυμάτων ήταν άμαχοι, σύμφωνα με στοιχεία από τη βρετανική μη κυβερνητική οργάνωση Iraq Body Count.

Ο Τόνι Μπλερ, οοποίος κυβέρνησε επί δέκα χρόνια τη Βρετανία και αποχώρησε από την εξουσία το 2007, εξήγησε ότι χρειάστηκε να κάνει αυτή την "τρομερή" επιλογή και θα ήταν "τεράστιο λάθος" να θεωρηθεί ότι η χώρα του θα μπορούσε να μείνει έξω από τη σύγκρουση αυτή και από αυτή την περιοχή του κόσμου.

Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι θεωρεί πως αν ο Σαντάμ Χουσέιν βρισκόταν ακόμη στην εξουσία και αν ξεσπούσε μια επανάσταση παρόμοια με αυτές της "Αραβικής Άνοιξης" στη χώρα ο Ιρακινός δικτάτορας θα ήταν "είκοσι φορές χειρότερος από ότι ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία".

Αν και αναγνώρισε ότι η εισβολή στο Ιράκ είναι πάντα ένα θέμα που διχάζει, ο Τόνι Μπλερ επέμεινε πως η απόφαση να δεσμεύσει τα βρετανικά στρατεύματα στον πόλεμο του Ιράκ ήταν "πολύπλοκη και δύσκολη" να ληφθεί.

"Πάει καιρός πλέον που δεν προσπαθώ να πείσω τους ανθρώπους ότι ήταν η σωστή απόφαση", υπογράμμισε.

Ο Τόνι Μπλερ παραμένει σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα