Αϊτή: Δέκα θάνατοι από χολέρα

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ανοίγει εκ νέου ένα κέντρο νοσηλείας για προσβεβλημένους από χολέρα κοντά στο κέντρο της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς λόγω της επανεμφάνισης της ασθένειας, η οποία έχει προκαλέσει πάνω από 5.300 θανάτους από το 2010.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της χώρας τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες ημέρες και περίπου χίλιοι κάτοικοι που έχουν προσβληθεί από χολέρα νοσηλεύονται στο Καρφούρ, νότια της πρωτεύουσας.

«Μια
σημαντική άνοδος των κρουσμάτων χολέρας σημειώθηκε στην Αϊτή αναγκάζοντας τον Ερυθρό Σταυρό να ξανανοίξει το κέντρο νοσηλείας (για όσους νοσούν από) χολέρα», εξήγησε η Επιτροπή σε ανακοινωθέν της.

«Η αύξηση (των κρουσμάτων), η οποία ως τώρα περιοριζόταν στις επαρχιακές περιοχές, πλέον πλήττει την πρωτεύουσα», αναγκάζοντας τις νοσηλευτικές εγκαταστάσεις να εργάζονται «στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους», ανέφερε η ΔΕΕΣ.

«Το κέντρο είχε χρησιμοποιηθεί την περασμένη χρονιά στο αποκορύφωμα της επιδημίας και διαθέτουμε πρόσθετο απόθεμα ιατρικού εξοπλισμού στη χώρα, το οποίο μπορούμε να διανείμουμε εάν ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίσει να αυξάνεται», δήλωσε ο Γκέρχαρντ Τάουσερ, συντονιστής των επιχειρήσεων της ΔΕΕΣ για τη χολέρα στην Αϊτή.

Σημειώνοντας ότι η περίοδος των βροχών δημιουργεί «αυξημένο κίνδυνο» μόλυνσης, ο Ερυθρός Σταυρός τόνισε ότι έχει εντείνει την εργασία του για την πρόληψη εδώ και αρκετούς μήνες.

«Έχουμε αυξήσει σημαντικά τις επικοινωνίες μας στη χώρα και στείλαμε μηνύματα σύντομου κειμένου (SMS) σε ανθρώπους που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές, τα οποία περιέχουν βασικές πληροφορίες που θα μπορούσαν να σώσουν τη ζωή τους», ανέφερε ο κ. Τάουσερ.

Τα κρούσματα χολέρας στις αστικές περιοχές της Αϊτής είχαν σταθεροποιηθεί στις αρχές του έτους, πάντως καταγραφόταν αύξησή τους σε επαρχιακές και απομονωμένες περιοχές.

Η επιδημία χολέρας στη χώρα της Καραϊβικής στοίχισε τη ζωή σε 5.332 ανθρώπους ενώ είχαν διαγνωστεί 310.000 κρούσματα από την εμφάνισή της στα τέλη του 2010.

Ο σεισμός που είχε προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στην Αϊτή την 12 Ιανουαρίου του 2010 άφησε δεκάδες χιλιάδες άστεγους.

Ο ΟΗΕ δημοσιοποίησε στις αρχές Μαΐου μια έρευνα για την προέλευση της επιδημίας, η οποία σημείωνε ότι το ξέσπασμα οφειλόταν σε ένα στέλεχος που προερχόταν από τη νοτιοανατολική Ασία αλλά απέφυγε να επιρρίψει την ευθύνη στους κυανόκρανους από το Νεπάλ, που έχουν κατηγορηθεί ότι έφεραν το βακτήριο της χολέρας στη χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα