Αισιόδοξος ο Κατάινεν

Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γιούρκι Κατάινεν, η χώρα του οποίου ανήκει στην ομάδα των "σκληρών" της Ευρώπης, δηλώνει "περισσότερο αισιόδοξος από ό,τι εδώ και έναν μήνα" για τη διευθέτηση του θέματος της Ισπανίας.

"Η Ισπανία έχει εφαρμόσει πολλές μεταρρυθμίσεις, θα είναι περισσότερο ανταγωνιστική από πριν, τα μέτρα λιτότητας είναι αξιόπιστα", δηλώνει ο Κατάινεν σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Le Figaro.

Η χώρα "έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες",

λέει ο φιλελεύθερος φινλανδός πρωθυπουργός επί κεφαλής κυβέρνησης συνασπισμού, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στο προεδρικό μέγαρο.

"Είμαστε κοντά σε μία λύση στην κρίση της ευρωζώνης", δηλώνει ο Γιούρκι Κατάινεν αναφερόμενος στην ύφεση που καταγράφεται στα επιτόκια των κρατικών τίτλων χρέους, ενώ, σχετικά με το ενδεχόμενο κατάθεσης αιτήματος της Μαδρίτης για συνολική οικονομική στήριξη, δηλώνει ότι η φημολογία για την ημερομηνία κατάθεσης του αιτήματος δεν χρησιμεύει σε τίποτε, παρά μόνον στην επιδείνωση της κατάστασης.

Σύμφωνα με τον Γιούρκι Κατάινεν, "η Ευρώπη οφείλει να είναι έτοιμη να κινητοποιηθεί, εάν η Ισπανία έχει ανάγκη. Αλλά δεν πιστεύω ότι η Ισπανία θα αιτηθεί συνολικής βοήθειας. Διότι έχει συμφέρον να διατηρήσει την πρόσβαση στις αγορές και η Ευρώπη οφείλει να την βοηθήσει".

Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας επανέλαβε ότι η χώρα του δεν έχει καταλήξει σε θέση ως προς την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, την οποία προωθεί ο Φρανσουά Ολαντ, και πρόσθεσε ότι το Ελσίνκι θα πρέπει να συνυπολογίσει στο θέμα αυτό την αρνητική θέση της Σουηδίας, -η οποία εισήγαγε το 1984 τέτοιου είδους φορολογία, για να την καταργήσει έξι χρόνια αργότερα- εξαιτίας της σημασίας των σουηδικών τραπεζών στο φινλανδικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα