Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group

Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους συνεχίζονται έως αύριο το βράδυ στο Brussels Group, σ ε αίτημα για έκτακτο Eurogroup προσανατολίζεται η Αθήνα προσβλέπιοντας σε ένα πολιτικό μήνυμα προς την ΕΚΤ που θα της επιτρέψει να άρει τους περιορισμούς που είχε θέσει στην παροχή ρευστότητας. Ωστόσο, από τις Βρυξέλλες

διαμηνύεται πως θετικό σενάριο θα ήταν να υπάρξει πρόοδος σε όλο το φάσμα των θεμάτων της διαπραγμάτευσης ώστε να γίνει μια θετική δήλωση για τη χώρα μας στο τακτικό Eurogroup της 11ης Μαΐου.

Αισιόδοξος ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία που θα κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής και θα ορίζεται από τις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει η κυβέρνηση, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, στην εισήγησή του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία διήρκεσε περίπου πέντε ώρες. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός ανέλυσε στους υπουργούς όλες τις εξελίξεις και σε ποιο σημείο βρισκόμαστε. Εξάλλου, οι πηγές σημείωναν ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρξει συμφωνία μέχρι την 11η Μαΐου ή και νωρίτερα ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενη να ζητηθεί έκτακτη σύγκληση του Eurogroup.

Τέλος, σχετικά με το πολυνομοσχέδιο που δεν θα συζητηθεί σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο, κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν ότι δεν είχε νόημα από τη στιγμή που οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες είναι σε εξέλιξη.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες ελληνικές διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, η ελληνική πλευρά αποσκοπεί στην επιτάχυνση των διαβουλεύσεων με τους θεσμούς και θεωρεί ότι είναι εφικτή η σύγκληση έκτακτης συνόδου του Eurogroup τη Δευτέρα 4 Μαΐου. Όπως εξηγούν, ο βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η επίτευξη συμφωνίας μέσα στις επόμενες δύο μέρες για τα «ώριμα θέματα», δηλαδή αυτά στα οποία οι διαπραγματεύσεις έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί.

Η πρόταση της ελληνικής πλευράς προσβλέπει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο να δοθεί σε πρώτη φάση ένα πολιτικό μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που θα της επιτρέψει να άρει τους περιορισμούς που είχε θέσει σε σχέση με τη χρηματοδότηση του ελληνικού πιστωτικού τομέα. Σε δεύτερη φάση, σημείωναν οι ίδιες πηγές, θα τεθούν στο τραπέζι και τα υπόλοιπα «ακανθώδη» ζητήματα με στόχο πλέον τη συνολική συμφωνία, την οποία το Eurogroup έχει θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση των κονδυλίων που η Ελλάδα έχει λαμβάνειν από τη δανειακή σύμβαση.

Οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο Brussels Group ξεκίνησαν σήμερα το πρωί και σύμφωνα με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό θα ολοκληρωθούν το Σάββατο το βράδυ. Ως βασικά θέματα συζήτησης τέθηκαν τα ζητήματα του μακροοικονομικού πλαισίου, των δημοσιονομικών στόχων, των πρωτογενών πλεονασμάτων και των μακροοικονομικών εκτιμήσεων έως το 2022. Στη συνέχεια, θα συζητηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις και τα προβλήματα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα.

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα είναι επταμελής, ενώ στις συζητήσεις συμμετέχουν τεχνικά κλιμάκια ανάλογα με το θέμα που τίθεται.

«Θα είναι πολύ πικρό το ποτήρι που θα πιει ο κ. Τσίπρας αν κυριαρχήσει ο ρεαλισμός. Εγώ του συνιστώ να το πιει και να συγκρουστεί εσωτερικά γιατί δεν ξέρω αν μπορεί να σταθεί στην χώρα ένας αρχηγός που θα την οδηγήσει στην απόλυτη καταστροφή», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου στον Αθήνα 984 και τον Ηλία Κανέλη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα