Αισιόδοξος για επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία

H ρωσική κυβέρνηση είναι αισιόδοξη σχετικά με το ενδεχόμενο να επαναληφθούν οι συνομιλίες μεταξύ της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης της Συρίας στις αρχές του επόμενου έτους, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σεργκέι Λαβρόφ.

Η Μόσχα, που αποτελεί σύμμαχο της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ, έχει ασκήσει πιέσεις για την επανάληψη των συνομιλιών που κατέρρευσαν στη Γενεύη τον Φεβρουάριο και στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών της Συρίας Ουάλιντ αλ Μουάλεμ να επισκεφθεί τη ρωσική πρωτεύουσα έπειτα από μία επίσκεψη το Νοέμβριο ενός πρώην αρχηγού της συριακής αντιπολίτευσης.

«Μέχρι
στιγμής απ' όσα ακούμε από την πλειονότητα των συνομιλητών μας, τόσο από την αντιπολίτευση όσο και την κυβέρνηση της Συρίας, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορούσαμε έστω να προσπαθήσουμε στις αρχές του νέου έτους (να επαναλάβουμε) αυτή τη διαδικασία (των συνομιλιών)», επισήμανε ο Λαβρόφ μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ τόνισε ότι επιθυμεί τα κόμματα που συμμετέχουν στη συριακή αντιπολίτευση να συμφωνήσουν μεταξύ τους σε μια κοινή προσέγγιση προτού ξεκινήσουν τις άμεσες συνομιλίες με την κυβέρνηση της Δαμασκού. Ο ίδιος δεν διευκρίνισε ποια κόμματα ή κινήματα θα πρέπει να λάβουν μέρος στις διαπραγματεύσεις.

Σε μια ξεχωριστή πρωτοβουλία, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα πρότεινε ένα «σχέδιο δράσης» με στόχο να εφαρμοστούν καταπαύσεις του πυρός σε τοπικό επίπεδο σε ορισμένες περιοχές που έχουν καταστραφεί από τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, αρχής γενομένης από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Χαλέπι.

«Θα υποστηρίξουμε τις προσπάθειές του» σημείωσε ο Λαβρόφ αναφερόμενος στην πρόταση του Μιστούρα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα