Αισιοδοξία και μέτρα για νέο δανεισμό

«Μάλλον αισιόδοξος» για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου της τρόικας προς την Ελλάδα, αλλά και για την παροχή νέας βοήθειας δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Ο κ. Γιούνκερ δηλωσε «θα καταλήξουμε σε συμφωνία πριν το τέλος του μήνα για μια νέα βοήθεια στην Ελλάδα». Εν τω μεταξύ, η Γερμανία είναι έτοιμη
να προχωρήσει σε συμβιβαστικές κινήσεις, προκειμένου να επιταχυνθεί η επίλυση της ελληνικής κρίσης.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Wall Street Journal, η γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται πλέον διατεθειμένη να αναβάλει την συζήτηση περί μίας ήπιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ώστε να διευκολυνθεί το νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα.

«Η παραδοχή του Βερολίνου ότι πρέπει να δανείσει περισσότερα χρήματα, ακόμη και χωρίς βραχυπρόθεσμη εμπλοκή των ιδιωτών ομολογιούχων, θα συμβάλει στην άρση του ευρωπαϊκού αδιεξόδου για τις ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας, προτού η υπερχρεωμένη χώρα ξεμείνει από ρευστότητα στα μέσα Ιουλίου», σημειώνει η  Wall Street Journal.

Το νέο πακέτο στήριξης, που θα συζητήσουν ευρωπαιοι αξιωματούχοι, την Τετάρτη, στην Βιέννη, πιθανότατα θα περιλαμβάνει νέα δάνεια προς την Ελλάδα σε αντάλλαγμα για μεγαλύτερες προσπάθειες εκ μέρους της Αθήνας, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Η αισιοδοξία της αγοράς αποτυπώνεται στην άνοδο του ευρώ στο υψηλότερο επίπεδο των τριών τελευταίων εβδομάδων, καθώς οι επενδυτές θεωρούν ότι έχει μειωθεί ο κίνδυνος άμεσης και πλήρους αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Υψηλά κέρδη σημειώνει το Χρηματιστήριο Αθηνων, την Τρίτη, εν μέσω αισιοδοξίας ότι η Ελλάδα θα πάρει ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας από την ΕΕ, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο μίας αναδιάρθρωσης χρέους με «κούρεμα».

«Θα τα καταφέρουμε εφόσον υπάρχει επιμονή, σχέδιο και πίστη», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ,  Αντώνης Σαμαράς από τα Χανιά.

Μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 984 ο Γιάννος Παπαντωνίου δήλωσε «χρειάζεται κυβέρνηση άξιων και ικανών ανθρώπων. Αυτή η κυβέρνηση δε μπορεί να τα βγάλει πέρα. Χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση υπό τον κ. Παπανδρέου. Δεν πιστεύω σε τεχνοκράτες χωρίς πολιτική αντίληψη».

Επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό κατέθεσε, την Τρίτη, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ζητώντας να ενημερωθεί εάν ο κ. Παπανδρέου προτίθεται να θέσει στην κρίση του ελληνικού λαού το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα