Νέο αιματοκύλισμα στην Αίγυπτο

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Αίγυπτο. Σύμφωνα με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, εκατοντάδες οπαδοί του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μόρσι, σκοτώθηκαν όταν ο αιγυπτιακός στρατός άνοιξε πυρ εναντίον τους, κατά την προαναγγελθείσα διάλυση των δύο καθιστικών συγκεντρώσεων τους, στο Κάιρο. Η επιθέση ξεκίνησε το πρωί, με τις δυνάμεις ασφαλείας να προσπαθούν να απομακρύνουν τους κατασκηνωτές με δακρυγόνα, τεθωρακισμένα και μπουλντόζες. Ακολούθησαν

ήχοι πυροβολισμών εκατέρωθεν και μάλιστα το υπουργείο Εσωτερικών κάνει λόγο για 2 νεκρούς από την πλευρά των δυνάμεων ασφαλείας. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι νεκροί ανέρχονται σε τουλάχιστον 45. Δημοσιογράφος του Reuters, που βρισκόταν πριν από λίγο στην πλατεία Ραμπαά αλ Αλαουίγια, μετέδωσε ότι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ σε διαδηλωτές που πετούσαν πέτρες και προσπαθούσαν να εισέλθουν εκ νέου στον χώρο, μάλιστα είπε ότι τους πυροβόλησαν στα πόδια και είδε περίπου 20 διαδηλωτές τραυματίες.
Τα επεισόδια όνως επεικτείνονται και στις άλλες πόλεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, διαδηλωτές συγκεντρώνονται στην Αλεξάνδρεια, το Σουέζ και το Ασουάν.

Επίσης, υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι συγκρούσθηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας και πυρπόλησαν εκκλησία στην πόλη Μίνια , όπου οκτώ διαδηλωτές έπεσαν νεκροί.

Συγκρούσεις και στην πόλη Ασιούτ. Οπαδοί του Μόρσι πυρπόλησαν κοπτική εκκλησία και στην πόλη Σοχάγκ, όπου κατοικεί πολυπληθής χριστιανικός πληθυσμός. Να εξηγήσουμε ότι το μένος εναντίον των Κοπτών από τους ισλαμιστές οπαδούς του Μόρσι οφείλεται στο ότι οι Κόπτες, που αντιπροσωπεύουν το 6% - 10% του πληθυσμού, συμμετείχαν στο κίνημα που οδήγησε στην ανατροπή του ισλαμιστή Προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι.

Έκκληση της Αιγυπτιακής κυβέρνησης

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση κάλεσε σήμερα τους υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι να "ακούσουν τη φωνή της λογικής" και να σταματήσουν τη βία, ενώ έπλεξε το εγκώμιο των δυνάμεων ασφαλείας λέγοντας ότι επέδειξαν αυτοσυγκράτηση κατά τη διάλυση των καταυλισμών των οπαδών του Μόρσι στο Κάιρο.

Σε δήλωσή της, η κυβέρνηση αναφέρει πως θα προχωρήσει στην εφαρμογή ενός σχεδίου πολιτικής μετάβασης που υποστηρίζεται από το στρατό "με τρόπο ώστε κανένα μέρος να μην αποκλεισθεί από τη συμμετοχή".

Στη δήλωση η κυβέρνηση καλεί επίσης τους διαδηλωτές να μην αντιστέκονται στις αρχές προσθέτοντας ότι οι ηγέτες των Αδελφών Μουσουλμάνων πρέπει να σταματήσουν να υποκινούν τη βία.

"Η κυβέρνηση θεωρεί αυτούς τους ηγέτες πλήρως υπεύθυνους για οποιαδήποτε αιματοχυσία και για τις ταραχές και τη βία που συνεχίζονται", προστίθεται στη δήλωση.



Με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ

Φωτογραφία Αρχείου

Keywords
Τυχαία Θέματα