Αίγυπτος: Δικαίωση για τον Μπάσεμ Γιούσεφ

Το διοικητικό δικαστήριο του Καΐρου απέρριψε το Σάββατο προσφυγή με αίτημα να σταματήσει η πολύ δημοφιλής τηλεοπτική εκπομπή πολιτικής σάτιρας του Μπάσεμ Γιούσεφ και να κλείσει το δορυφορικό δίκτυο CBC που την μεταδίδει, έγινε γνωστό από δικαστικές πηγές.

Ισλαμιστής δικηγόρος είχε καταθέσει προσφυγή κατηγορώντας τον Μπάσεμ Γιούσεφ ότι γελοιοποιεί τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι. Ο μηνυτής υποστήριζε εξάλλου πως η εκπομπή υποτιμά τους τηλεθεατές και το πρόσωπο του προέδρου και πλήττει τα σύμβολα του κράτους και τις αξίες και τις αρχές της κοινωνίας.

Στην

προσφυγή του ο μηνυτής ζητούσε εξάλλου να αφαιρεθεί η άδεια από το CBC για παρατυπίες που, όπως υποστήριζε, είχε διαπράξει το κανάλι μεταδίδοντας την εκπομπή του Μπάσεμ Γιούσεφ.

Το διοικητικό δικαστήριο απέρριψε όμως την προσφυγή, κρίνοντας πως, στην υπόθεση αυτή, ο μηνυτής δεν έχει το δικαίωμα να προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Ο Μπάσεμ Γιούσεφ εμφανίσθηκε και πάλι χθες Παρασκευή στη μικρή οθόνη για την εβδομαδιαία εκπομπή του, για πρώτη φορά αφότου είχε ανακριθεί την περασμένη Κυριακή έπειτα από διαμαρτυρίες ότι εξύβρισε το ισλάμ και τον αρχηγό του κράτους. Έπειτα από ανάκριση πέντε ωρών, είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 15.000 αιγυπτιακών λιρών (1.700 ευρώ).

Ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι έχει διαβεβαιώσει πως τάσσεται υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης και υποστηρίξει πως οι διαμαρτυρίες κατά του σατιρικού παρουσιαστή δεν προέρχονται από την προεδρία αλλά από "πολίτες" που προσβάλλονται από το χιούμορ του.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα