Αιφνιδιασμός και δυσαρέσκεια για το δημοψήφισμα

Θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό και αναστάτωση στην Ευρώπη προκαλεί η αναγγελία Παπανδρέου για δημοψήφισμα για τη νέα δανειακή σύμβαση. Επίσημη ενημέρωση από την Αθήνα
περιμένει η ΕΕ πριν εκφραστεί επί της προαναγγελίας δημοψηφίσματος. «Ουδέν σχόλιο. Είμαστε σε επαφές και αναμένουμε επίσημη ενημέρωση από τις ελληνικές αρχές» ήταν η απάντηση της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καρολίνας Κότοβα, σε σχετική ερώτηση. Αιφνιδιασμός του Βερολίνου από την απόφαση Παπανδρέου να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Βρυξελλών. Σύμφωνα με την Deutsche Welle, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο για εσωτερική εξέλιξη, την οποία δεν επιθυμεί να σχολιάσει.

BBC Business: "Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τζογάρει με δημοψήφισμα - η Ελλάδα θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα επί των μέτρων λιτότητας που απαιτήθηκαν από την ΕΕ, λέει ο Γιώργος Παπανδρέου, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να απειλήσει τη συμφωνία για την κρίση χρέους του ευρώ".

Financial Times: "Η Ελλάδα προχωρεί σε δημοψήφισμα για τη δανειακή σύμβαση - ο Παπανδρέου αναζητεί λαϊκή στήριξη, καθώς η λαϊκή οργή διογκώνεται".

Wall Street Journal: "Το δημοψήφισμα στην Ελλάδα απειλεί τη δανειακή σύμβαση - εξέπληξε την Ευρώπη ο έλληνας πρωθυπουργός ανακοινώνοντας τη διενέργεια δημοψηφίσματος - τζογάρισμα υψηλού κινδύνου που μπορεί να υπονομεύσει τη διεθνή συμφωνία για την προστασία του ευρώ".

Sky News: Μιλώντας στο Sky Νews ο βραβευμένος με Nobel  Οικονομίας, καθηγητής Οικονομικών, Χριστόφορος Πισσαρίδης, δηλώνει ότι η δανειακή σύμβαση και η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου είναι η μόνη λύση για την επίλυση του προβλήματος της κρίσης χρέους. "Εάν απορριφθεί με το δημοψήφισμα", τονίζει, "αυτό θα αποτελεί καταστροφή για την Ελλάδα. Θα έχει, βεβαίως, πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην ΕΕ και ειδικά στην Ευρωζώνη, αλλά θα είναι πολύ χειρότερα τα πράγματα για την Ελλάδα. Προσθέτει ότι μια πλειοψηφία του "ΟΧΙ" θα σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κηρύξει χρεωκοπία και να φύγει από την Ευρωζώνη. Κι ότι, σαφώς, ο Παπανδρέου θα πρέπει να παραιτηθεί.  

Guardian: "Δημοψήφισμα στην Ελλάδα: θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά προβληματικό. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός λέει ότι εμπιστεύεται τον λαό του. Οι αγορές, πάλι, ίσως όχι...".

Times: "Το δημοψήφισμα στην Ελλάδα προκαλεί νέα τρικυμία στην Ευρώπη -  h απόφαση αυτή που προκάλεσε κατάπληξη στους ευρωπαίους ηγέτες υψώνει ξανά το φάσμα του οικονομικού χάους στην Ευρώπη, εάν οι Έλληνες απορρίψουν τη δανειακή σύμβαση. Ο Dow Jones έπεσε κατά 2,3%, ενώ το ευρώ υποχώρησε έναντι του δολαρίου".  

Frankfurter Allgemeine : «Ασαφείς οι επιπτώσεις μίας αρνητικής ετυμηγορίας» - τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν πως ένα "ΟΧΙ" θα προκαλούσε «τουλάχιστον» δισταγμό στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων -και σημειώνει τις αναφορές τους πως «είναι άσκοπο να προχωρήσει ένα πακέτο στήριξης σε μία χώρα, ο λαός της οποίας το απορρίπτει».

Το περιοδικό "Focus" αναφέρει ότι "πρόκειται για το πρώτο δημοψήφισμα που διεξάγεται στ
Keywords
Τυχαία Θέματα