Αιχμές για τεχνικούς υπαλλήλους

Με το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις «χτίζουμε τις αναγκαίες συνθήκες γιανα πετύχουμε και τις ικανές συνθήκες» για το ξεπέρασμα της κρίσης, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής. Όπως επεσήμανε, με το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις και την επανεκκίνηση της οικονομίας «μετατρέπουμε την δημιουργικήασάφεια σε δημιουργική σαφήνεια» και αποδομείται το «βουνό» των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ο Γ. Βαρουφάκης είπε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι στα 76 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 42% του

ΑΕΠ, και κάθε μήνα αυξάνονται κατά 1 δισ. ευρώ.«Αυτό ήταν το success story», σχολίασε, ενώ σημείωσε πως περίπου 3,5 εκατ. πολίτες χρωστούν λιγότερο από 3.000 ευρώ και δεν μπορούν να πληρώσουν.

Αυτό, συνέχισε, «αναδεικνύει την φτωχοποίηση των πολιτών, την βουβή τους απόγνωση, και την εκκωφαντική τους σιωπή».

Ο υπουργός Οικονομικών άφησε αιχμές για τους τεχνικούς υπαλλήλους των θεσμών λέγοντας ότι κάποιοι επιχειρούν να επιβραδύνουν το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης για να ενισχύσουν τον «καριερισμό τους σε διάφορα φόρα και θεσμούς εκτός Ελλάδας».

«Οι ασκούμενοι μάγοι πάρα πολύ θα ήθελαν να επανέλθουμε στην προηγούμενηκατάσταση, όταν τα μέλη της τρόικας νομοθετούσαν κι οι Υπουργοί παρακολουθούσαν», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Βαρουφάκης. Κάποιοι από την επόμενη της συμφωνίας της 20ης Φλεβάρη επιδίωκαν να επιστρέψουμε στην κατάσταση πριν τις 25 Γενάρη, είπε χαρακτηριστικά και αναρωτήθηκε: «δεν είναι ενδιαφέρον ότι τα τεχνικά κλιμάκια δεν μας έχουν πει ποια στοιχείαθέλουν;».

Αναφερόμενος στην κατάσταση της οικονομίας ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε πως οιμνημονιακές πολιτικές αποτελούν «παράδειγμα προς αποφυγή του πώς δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται η οικονομική κρίση».

Υπογράμμισε ότι ο πρωταθλητισμός πρωτογενών πλεονασμάτων απεδείχθη άνθρακας», καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα του 3% αποδείχθηκε ότι ήταν 0,6%.

Παραδέχθηκε πάντως ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2014 υπήρξε βελτίωση τωνδεικτών της οικονομίας, η οποία οφειλόταν στην μείωση του ονομαστικού ΑΕΠ που υπήρξε σε όλο το 2014. Ωστόσο επεσήμανε πως είναι αστείο να θεωρείται δείγμα ανάπτυξης το γεγονός ότι οι ονομαστικές τιμές να μειώνονται περισσότερο από τα ονομαστικά εισοδήματα.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι αυτό που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής αλλά και αυτόπου «επιτυγχάνουμε κάθε στιγμή με αίμα, είναι το δικαίωμα αυτής της κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου να είμαστε οι ιδιοκτήτες του μεταρρυθμιστικού προγράμματος».

Keywords
Τυχαία Θέματα