Με το βλέμμα στους αναποφάσιστους

Σκηνικό πόλωσης τέσσερις ημέρες πριν από τις κάλπες με τους δύο μονομάχους να επιχειρούν να προσελκύσουν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους. Η Ν.Δ. στοχεύει στους ψηφοφόρους της δεξιάς, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να προσεγγίσει ψηφοφόρους του «μεσαίου χώρου».

«Εμείς προχωρούμε πάντοτε με κριτήριο το έθνος, την πατρίδα, τη θρησκεία και πάντοτε με γνώμονα το συμφέρον του τόπου» τόνισε απευθυνόμενος στον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης
Άνθιμο ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στο Νομό Θεσσαλονίκης. Στις 19.00 θα μιλήσει στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

Στη Πάτρα μιλά την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ως επιλογή την έξοδο από την ευρωζώνη και την ΕΕ, ξεκαθάρισε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti. «Οκτώ νομοσχέδια για τα κοινωνικά εργασιακά θέματα έχει ετοιμάσει και θα καταθέσει αμέσως στη νέα Βουλή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», στο πλαίσιο της κατάργησης των μνημονιακών νόμων τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο υποψήφιος του κόμματος Δημήτρης Στρατούλης.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον οικονομολόγο και υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Βαρουφάκη για τα περί «θανάτου» σε περίπτωση μη συμφωνίας με τους δανειστές κινήθηκε και ο πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του κόμματος, Θεοδόσης Πελεγρίνης. Μιλώντας στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του Mega, δήλωσε ότι αν δεν επέλθει συμφωνία, αυτό είναι θάνατος, ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα «έχει γονατίσει και αδυνατεί να πληρώσει το χρέος».

Δεν υπάρχει θέμα grexit εκ μέρους των ευρωπαϊκών θεσμών και των εταίρων, σημείωσε στον Αθήνα 9.84 ο Ευάγγελος Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας πως δεν πιστεύει ότι υπάρχει σοβαρή πολιτική δύναμη στη χώρα που να θέλει έξοδο, αλλά τονίζοντας ότι μπορεί να συμβεί ένα ατύχημα. Ο κ Βενιζέλος τάχθηκε υπέρ του διαλόγου και των ντιμπέιτς προσθέτοντας ωστόσο ότι «έχουμε μια ΝΔ που βασίζεται στον πολύ άγαρμπο εκφοβισμό κι έναν ΣΥΡΙΖΑ που προβάλλει έναν λαϊκό και κουτοπόνηρο εφησυχασμό». Ερωτηθείς για τις πρόσφατες δηλώσεις Βορίδη ότι δεν θα παραδώσουμε τη χώρα στην αριστερά, σημείωσε πως οφείλει ο ίδιος να εξηγήσει τι εννοεί, και υπογράμμισε ότι ο λαός αποφασίζει ελεύθερα και κυρίαρχα και αυτό αφορά τις συστάσεις και από το εξωτερικό, ακόμα και από κόμματα που προέρχονται από την αριστερά, κάνοντας λόγο για αγένειες και θεσμικές προκλήσεις. Στις 18.30 η κεντρική προεκλογική ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου στο κλειστό του Σπόρτινγκ στα Πατήσια.

Τα σενάρια ότι αύριο η ΕΚΤ θα αποκλείσει τα ελληνικά ομόλογα από τη διαδικασία επαναγοράς πυροδοτεί το κλίμα ενώ στην σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ θα ληφθεί απόφαση για τα κεφάλαια του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.

Συνεχίζονται εν τω μεταξύ οι δηλώσεις και τα δημοσιεύματα γύρω από την Ελλάδα. Το Ρόιτερς σε άρθρο αναφέρει πως έπειτα από τέσσερα χρόνια οικονομικής θυσίας, η Ελλάδα πίστεψε ότι θα μπορούσε να συμφωνήσει σε μια πρόωρη έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης ωστόσο η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων το Νοέμβριο στο Παρίσι πυροδότησε μια σειρά γεγονότων που οδηγούν στις πρόωρες εκλογές. Κυβερνητικό στέλεχος δηλώνει μάλιστα στο πρακτορείο ότι, «μετά τη συνάντηση στο Παρίσι ξέραμε πως όλα είχαν τελειώσει. Η τρόικα μάς έδινε την εντύπωση πως ό,τι κι αν είχαμε κάνει, η αναθεώρηση δεν θα ολοκληρωνόταν».

Για τις αρνητικές επιπτώσεις των πολιτικών λιτότητας ιδιαίτερα στα φτωχότερα νοικοκυριά προειδοποιούν 35 οικονομολόγοι και καθηγητές πανεπιστημίων με ανοιχτή επιστολή τους που δημοσιεύει η εφημερίδα «Guardian». Μεταξύ άλλων καλούν την Τρόικα να διαπραγματευτεί με την Ελλάδα για την ακύρωση ενός μεγάλου μέρους του χρέους αλλά και νέους όρους πληρωμής που να υποστηρίζουν την ανοικοδόμητης της ελληνικής οικονομίας. Επιπλέον καλούν την ελληνική κυβέρνηση να ξεκινήσει έρευνα για την διαχρονική αποτυχία οικονομικής διαχείρισης που οδήγησαν σε συσσώρευση χρέους.

«Το πρόγραμμα διάσωσης δημιουργήθηκε για να σωθεί ο χρηματοπιστωτικός τομέας. Λιγότερο από το 10% των 240 δισ. ευρώ που δόθηκαν υπό τη μορφή δανείου στην Ελλάδα, κατέληξε πραγματικά στους πολίτες» αναφέρει άρθρο της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica.

Έντονα πτωτικά κινείται το χρηματιστήριο με τις απώλειες να ξεπερνούν το 2%.

Στη δραστηριότητα τω υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών...
Διακαναλική συνέντευξη σε λίγη ώρα του Πάνου Καμμένου. Θα ακολουθήσει εκείνη του Σταυρου Θεοδωράκη. Στις 18.00 η κεντρική προεκλογική ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στο γήπεδο του Πανελληνίου.

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ κατά 4,2 ποσοστιαίες μονάδες και επτακομματική Βουλή αναδεικνύει η έρευνα της RASS για το iefimerida.gr. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 31,2% έναντι 27,0% της ΝΔ.
Keywords
Τυχαία Θέματα