Αυξήθηκαν οι θρησκευτικοί περιορισμοί

Οι περιορισμοί στις θρησκευτικές ελευθερίες αυξήθηκαν στην Υφήλιο κατά τη χρονική περίοδο μεταξύ των μέσων του 2009 και του ήμισυ του 2010, ακόμη και στις δυτικές χώρες όπου παραδοσιακά πρυτανεύει η ανεξιθρησκία, τονίζεται σε έκθεση του Κέντρου Ερευνών Pew.

Το 67%--έναντι 70% κατά την προηγούμενη ετήσια περίοδο--των περίπου επτά δισεκ. κατοίκων του πλανήτη ζούσαν σε εκείνο το διάστημα σε χώρες όπου επικρατούν «είτε θρησκευτικοί περιορισμοί, που έχουν αποφασιστεί από τις κυβερνήσεις, είτε εχθρότητα απέναντι σε ένα θρήσκευμα από ομάδες άλλων ανθρώπων», τονίζει στην έκθεσή του το

Pew.

«Διαπιστώνεται μία αύξηση των θρησκευτικών περιορισμών σε χώρες όπου πρωτύτερα το επίπεδό τους ήταν χαμηλό, ή μετριοπαθές, όπως οι ΗΠΑ», σημειώνεται στην 86σελιδη έκθεση, η οποία αποτελεί τμήμα της σειράς ερευνών που εντάσσεται στο «Φόρουμ για τη Θρησκεία και τον Δημόσιο Βίο» του Ινστιτούτου.

Η Κίνα είναι εκείνη από τις μεγάλες χώρες όπου διαπιστώνεται το μεγαλύτερο επίπεδο περιορισμών που επιβάλλονται από την κυβέρνηση, ενώ το Πακιστάν, το Ισραήλ, η Ινδία και τα Παλαιστινιακά Εδάφη είναι οι περιοχές εκείνες όπου εδράζεται η πλέον έντονη κοινωνική εχθρότητα, η οποία μεταφράζεται σε βιαιότητες, ή παρενοχλήσεις.

Έξι χώρες--το Αφγανιστάν, η Αίγυπτος, η Ινδονησία, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία και η Υεμένη--παρουσιάζουν έντονα και τα δύο χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στις ΗΠΑ, η έκθεση υπογραμμίζει τις, άκαρπες, προσπάθειες της Πολιτείας του Τενεσί να παρεμποδίσει την κατασκευή ενός τεμένους και τις αντίστοιχες της Οκλαχόμα να απαγορεύσει την χρήση εντός των δικαστηρίων των αναφορών για τη Σαρία--τον ισλαμικό νόμο.

Επίσης καταγράφει την αύξηση των παραπόνων για διακρίσεις στους χώρους εργασίας σε σχέση με τα θρησκευτικά πιστεύω και τις «επιθέσεις που σχετίζονται με τη θρησκεία», όπως η δολοφονία 13 ανθρώπων στο Φορτ Χουντ του Τέξας από έναν Αμερικανό μουσουλμάνο στρατιωτικό το 1999.

Στην Ευρώπη, το Pew κατονομάζει το παράδειγμα της Ελβετίας που απαγόρευσε την ανέγερση νέων μιναρέδων και τεμενών.

Η έκθεση υπογραμμίζει το κλείσιμο περίπου είκοσι εκκλησιών στην Ινδονησία υπό το κράτος της πίεσης που άσκησαν μουσουλμάνοι εξτρεμιστές και τις βιαιοπραγίες μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων στη Νιγηρία.

Η αύξηση τούτη των περιορισμών «οφείλεται σε πολλαπλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων η άνοδος του αριθμού των εγκλημάτων, των κακοπροαίρετων πράξεων και των βιαιοτήτων που πυροδοτούν τα θρησκευτικά μίση και η όλο και αυξανόμενη ανάμειξη των κυβερνήσεων στις θρησκευτικές υποθέσεις», συμπεραίνει το Pew.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα