Αυξήθηκαν οι πάγοι της Ανταρκτικής

Κόντρα στις προβλέψεις,οι πάγοι της Ανταρκτικής, όχι μόνο δενμειώθηκαν, αλλά αυξήθηκαν, σύμφωνα μετις τελευταίες μετρήσεις,όπως υποστηρίζουνΑυστραλοί επιστήμονες.

Πιο συγκεκριμένα, οιπάγοι της Ανταρκτικής παρουσίασαν τονπερασμένο μήνα τη μεγαλύτερη αύξησηαπό τότε που άρχισαν οι επιστήμονες νατους παρακολουθούν και να καταγράφουντον όγκο τους από δορυφόρους, πριν δηλαδήτριάντα χρόνια.

Το πιο εντυπωσιακόστοιχείο στην όλη ιστορία, είναι ότιενώ φέτος αυξήθηκε η έκταση που καλύπτουνοι πάγοι στην Ανταρκτική, στο ΒόρειοΠόλο καταγράφηκε

νέο ρεκόρ υποχώρησήςτους!

Να σημειώσουμε εδώ ότιο όγκος των πάγων της Ανταρκτικήςαυξάνεται κατά μία ποσοστιαία μονάδακάθε δεκαετία κόντρα σε όλες τιςπροβλέψεις των ειδικών για τιςκλιματολογικές αλλαγές και τις αιτίεςπου τις προκαλούν.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωποτου Αυστραλιανού Ερευνητικού Κέντρουτου Χόμπαρτ που παρακολουθεί τοοικοσύστημα της Ανταρκτικής, Rob Masson, οιεπιστήμονες που ασχολούνται με τιςκλιματολογικές αλλαγές, θα πρέπει νακαταβάλουν περισσότερες προσπάθειεςγια να κατανοήσουν και ερμηνεύσουν τιακριβώς συμβαίνει με την αύξηση καιμείωση των πάγων.

«Οι μέχρι τώρα προβλέψειςότι οι πάγοι της Ανταρκτικής θα μειωθούνκατά 30% μέχρι το τέλος του αιώνα δενεπαληθεύονται, αφού αντί να μειωθούναυξάνονται» τόνισε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τα νέαστοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητακαι από το Κέντρο του Κολοράντο τωνΗνωμένων Πολιτειών, που παρακολουθείτα καιρικά φαινόμενα και τις χιονοπτώσειςστην Ανταρκτική, οι πάγοι στις 26Σεπτεμβρίου, κάλυπταν μια επιφάνεια19,44 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Ο αριθμός αυτός αποτελείνέο ρεκόρ, για την τελευταία τριακονταετίαπου καταγράφεται ο όγκος των πάγων απόαεροφωτογραφίες που στέλνουν οι δορυφόροιαπό το διάστημα, ενώ το προηγούμενο είχεσημειωθεί το 2006 όταν η έκταση που κάλυπτανοι πάγοι της Ανταρκτικής, είχε φτάσειτα 19,39 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Να σημειώσουμε εδώ ότιοι αυξομειώσεις των πάγων της Ανταρκτικήςακολουθούν τα καιρικά φαινόμενα πουεπικρατούν.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα