«Αύξηση των πόρων του ΔΝΤ»

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε πως έχει δεσμεύσεις για την αύξηση των πόρων του ταμείου κατά 316 δισ. δολάρια, και «περισσότερα στην τσάντα».

Αυτό ενισχύει σημαντικά τις προσπάθειες της Λαγκάρντ να διπλασιάσει σχεδόν τη δανειστική ισχύ του Ταμείου, προσθέτοντας 400 δισ. δολάρια σε νέα κεφάλαια. Είναι επίσης περισσότερα από το τρέχον σύνολο των 286 δισ. δολαρίων στο οποίο ανήλθε το ποσό στις αρχές
της εβδομάδας, όταν η Ιαπωνία και οι σκανδιναβικές χώρες υποσχέθηκαν να συμπληρώσουν τις προηγούμενες υποσχέσεις τους προς την Ευρώπη.

Καθώς το Ταμείο πρέπει να διατηρεί περίπου το 20% των κεφαλαίων της ως αποθεματικό, τα 316 δισ. δολάρια σε νέους πόρους θα δώσουν στο ταμείο περίπου 250 δισ. δολάρια σε επιπλέον δανειστική ισχύ. Αυτή τη στιγμή το ΔΝΤ έχει 381 δισ. δολάρια που μπορεί να δανείσει σε χώρες που το έχουν ανάγκη.

Το ΔΝΤ δήλωσε ότι χρειάζεται περισσότερους πόρους, καθώς είναι απαραίτητοι για το ευρωπαϊκό τείχος προστασίας, προκειμένου να ανταποκριθεί σε ενδεχόμενη ζήτηση για επείγοντα δάνεια.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ δεν έδωσε λεπτομέρειες για την πηγή των επιπρόσθετων πόρων. Αλλά αργότερα το ΔΝΤ ανέφερε σε ανακοινώσεις του ότι η Ελβετία και διάφορες άλλες χώρες είχαν υποσχεθεί για τη χορήγηση 25 δισ. δολαρίων και η Πολωνία 8 δισ. δολαρίων. Αυτό οδηγεί το συνολικό ποσό των δεσμεύσεων στα περίπου 320 δισ. δολάρια.

Η Lagarde τόνισε πως τα νέα κεφάλαια είναι απαραίτητα καθώς η κατάσταση της οικονομίας παγκοσμίως είναι «εξαιρετικά ασταθής», προειδοποιώντας ότι χωρίς διεθνή συνεργασία, θα καταρρεύσει η ευάλωτη ανάκαμψη.

Μιλώντας σε event του Bertelsmann Foundation, η Λαγκάρντ δήλωσε πως «εάν οι χώρες αποφασίσουν ότι θα συνεργαστούν, τότε μπορεί πραγματικά να αλλάξουν την πορεία των πραγμάτων», προσθέτοντας πως εάν δεν το κάνουν, τότε οι προοπτικές δεν θα είναι ευχάριστες.
Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα