Αυξήσεις στους στρατιωτικούς σχεδιάζει η Κυβέρνηση

Αυξήσεις που θα κυμαίνονται από 6% μέχρι και 10%, προσανατολίζεται να δώσει η Κυβέρνηση στους στρατιωτικούς και στο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας, προκείμενου να αντιμετωπιστεί ο «σκόπελος» της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η Κυβέρνηση, είτε με την κατάρτιση νέου μισθολογίου για τους στρατιωτικούς, είτε με τροπολογία ή και Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, προτίθεται να λύσει το πρόβλημα στο πνεύμα, αλλά όχι και στο γράμμα της απόφασης του
ΣτΕ, αυξάνοντας τις αποδοχές των στρατιωτικών, εξασφαλίζοντας παράλληλα, ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομική εκτροπή και κυρίως, αντιδράσεις άλλων κοινωνικών ομάδων.

Tο σενάριο: Προκειμένου το θέμα να αντιμετωπιστεί με ισορροπημένο τρόπο, δηλαδή να υπάρξει κάποια αύξηση στις αποδοχές των στρατιωτικών, στο πνεύμα της απόφασης του ΣτΕ, παράλληλα όμως, να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης, αλλά και να αποφευχθούν ανάλογες απαιτήσεις εργαζομένων στο Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο τομέα, η Κυβέρνηση και ειδικά το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται διάφορα σενάρια, ένα από αυτά, που αποκλειστικά δημοσιεύει το ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ, είναι και το εξής.

Θα «περάσει» τροπολογία στη Βουλή (πιθανή και η πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου), που θα προβλέπει κλιμακωτή αύξηση από 6% μέχρι 10% των αποδοχών των στρατιωτικών με μισθολογικά κριτήρια. Για παράδειγμα, στους στρατιωτικούς που οι συνολικές αποδοχές τους υπερβαίνουν τα 1.800 ευρώ η αύξηση θα είναι 6%. Για αποδοχές από 1.100 - 1.799 ευρώ η αύξηση 8%. Και για αποδοχές μικρότερες των 1.100 ευρώ θα προβλεφτεί αύξηση 10%. Εξετάζεται, αν οι αυξήσεις θα αφορούν μόνο τους εν ενεργεία στρατιωτικούς και το προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας , με πρόβλεψη να επεκταθεί στους συνταξιούχους, σε βάθος χρόνου. Σχετικά με την επιστροφή των αναδρομικών, η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει, ότι το θέμα είναι ανεπίκαιρο και θα συζητηθεί, όταν θα βελτιωθούν τα οικονομικά της χώρας.

Ένα άλλο σενάριο είναι η δημιουργία άμεσα νέου μισθολογίου για τους στρατιωτικούς, ώστε να ικανοποιηθεί σχετικά και η απόφαση του ΣτΕ, με αυξήσεις και πάλι κλιμακωτά και μέχρι το πολύ 10% (οροφή), που μάλλον θα περιλαμβάνει και τους συνταξιούχους απόστρατους.

Συνεπώς, δεν είναι καθόλου βέβαιο, ότι η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που δικαιώνει τους στρατιωτικούς, θα υποχρεώσει την Κυβέρνηση να νομοθετήσει προς τη ίδια κατεύθυνση και να αποκαταστήσει πλήρως τις μισθολογικές αδικίες, που έγιναν σε βάρος των στρατιωτικών και του προσωπικού των Σωμάτων Ασφάλειας. Η απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Χώρας (ΣτΕ), προβλέπει ρητά, επαναφορά των αποδοχών και των συντάξεων των στρατιωτικών στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012 και αναδρομική επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών από μισθούς και συντάξεις στους δικαιούχους στρατιωτικούς.

Όμως, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση θα δώσει μια συνολική λύση για το θέμα. Οι πολιτικοί αποφασίζουν τη δημοσιονομική πολιτική και όχι η δικαστική εξουσία», είπε ο Γ. Χαρδούβελης, για να προσθέσει χαρακτηριστικά, πως «έχει λόγο η Δικαιοσύνη για το τι είναι δίκαιο και τι είναι άδικο, αλλά δεν μπορεί να κάνει δημοσιονομική πολιτική»!

Διευκρίνισε, ότι από τις δικαστικές αποφάσεις ασκούνται πιέσεις στα δημόσια οικονομικά και επί της ουσίας άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να εφαρμόσει επακριβώς τις αποφάσεις των δικαστηρίων, εν αναμονή μάλιστα και της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, για την ερμηνεία των συγκεκριμένων αποφάσεων, που θα επιτρέπει στην Κυβέρνηση να κάνει διασταλτικές και κάπως διαφορετικές «ερμηνείες» και να νομοθετήσει ανάλογα. Επίσης την αντίθεσή τους στην υλοποίηση Δικαστικών αποφάσεων που δημιουργούν δημοσιονομικά ελλείμματα έχει εκφράσει και η ΤΡΟΙΚΑ.

Υπενθυμίζεται ότι, οι συνολικές αποδοχές των εν ενεργεία στρατιωτικών από το Ιούλιο του 2012 μέχρι σήμερα έχουν μειωθεί από 30% μέχρι και 50% , ενώ οι μειώσεις στους συνταξιούχους στρατιωτικούς κυμαίνονται από 25% μέχρι και 40%.

Στην περίπτωση που εφαρμοστεί πλήρως η απόφαση του ΣτΕ, οι στρατιωτικοί και οι απόστρατοι θα έχουν σημαντικές αυξήσεις στις μηνιαίες αποδοχές τους, ενώ η επιστροφή των αναδρομικών υπολογίζεται στα 450 εκατομ. ευρώ.

Οι Ενώσεις των Αποστράτων, όταν επισκέπτονται την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ τους διαβεβαιώνουν ότι η απόφαση του ΣτΕ θα εφαρμοστεί κατά γράμμα, ενώ σε ανάλογες συναντήσεις τους με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, οι απαντήσεις δεν είναι και πολύ «ξεκάθαρες»...

Σε Δελτίο Τύπου της Ένωσης Αποστράτων ( Ε.Α.Α.Σ.), μετά τη συνάντηση που είχαν με τον Αρχηγό του ΓΕΣ Αντιστράτηγο Χρίστο Μανωλά, επισημαίνεται ότι: «Μας ενημέρωσε ο κύριος Αρχηγός, για τη διαβεβαίωση και δέσμευση που έλαβε από την Κυβέρνηση ότι, θα εφαρμοστούν στο ακέραιο οι αποφάσεις του ΣτΕ, για την αποκατάσταση μισθών και συντάξεων στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012, χωρίς όμως να γνωστοποιηθεί ακόμα ο τρόπος και ο χρόνος υλοποίησής τους».

Οι στρατιωτικοί υποστηρίζουν ότι, οι αποφάσεις του ΣτΕ είναι σαφείς και δεν επιδέχονται παρερμηνείας. Σύμφωνα με το ΣτΕ, προβλέπεται η Επαναφορά μισθών και συντάξεων στο επίπεδο του Ιουλίου 2012 λόγω αντισυνταγματικότητας των περιπτώσεων 31, 32, 33 και 37, της υποπαραγράφου Γ1, της παραγράφου Γ, του Ν.4093/2012.

Ρεπορτάζ: Χρήστος Καπούτσης
Keywords
Τυχαία Θέματα