Αυξημένη δημογραφική γήρανση

Σε χώρα γερόντων τείνει να μετατραπεί η Ελλάδα, με το 14% του πληθυσμού να είναι άνω των 65 ετών και σύμφωνα με τις προβλέψεις το ποσοστό αυτό το 2020 θα είναι άνω του 20% και το 2030 περίπου το 30% του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας, καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου «Αγ. Σάββας» Ιωάννης Καραϊτιανός,

με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων (1η Οκτωβρίου), η χώρα μας κατατάσσεται στην πρώτη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κια έχει τον τρίτο χαμηλότερο δείκτη γεννήσεων στην Ε.Ε., μετά τη Γερμανία και την Πορτογαλία.

Όπως τόνισε ο κος Καραϊτιανός μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ984 και την Έλενα Μπρέγιαννη, η δημογραφική γήρανση οφείλεται αφενός μεν στην επιμήκυνση του μέσου όρου επιβίωσης, αφετέρου δε στην ολοένα και μεγαλύτερη υπογεννητικότητα.

Αποτέλεσμα της γήρανσης του πληθυσμού -αναφέρει ο καθηγητής - είναι η αύξηση των ποσοστών των νόσων φθοράς, όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, η χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, η καχεξία, η άνοια και άλλες διαταραχές της μνήμης, καθώς επίσης και ο καρκίνος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας

Στην Ελλάδα οι υπερήλικες αποτελούν το 14% του γενικού πληθυσμού. Κάθε πέντε χρόνια προστίθενται στην προχωρημένη ηλικία πάνω από 100.000 άτομα. Τα άτομα άνω των 70 ετών, ενώ αποτελούν το 10% του πληθυσμού, απασχολούν το 50% των νοσοκομειακών κλινών και ειδικότερα το 25% των κλινών για οξέα περιστατικά. Οι υπερήλικες καλύπτουν το 25% των συνολικών ημερών νοσηλείας στα νοσοκομεία. Το 70% των υπερηλίκων έχουν περισσότερες της μιας συνοδούς νόσους. Το 25% των υπερηλίκων παίρνει περισσότερα από πέντε φάρμακα. Από άνοια πάσχουν 150.000-200.000 ασθενείς στη χώρα μας. Ο αντίστοιχος αριθμός για την Ευρώπη ανέρχεται σε 10.000.000, ενώ παγκοσμίως καταγράφονται 44.000.000 ασθενείς. Το 52% όλων των καρκίνων στις γυναίκες και το 59% στους άνδρες διαγιγνώσκεται σε άτομα άνω των 65 ετών.

Πάνω από το 66% των θανάτων από καρκίνο συμβαίνει σε ασθενείς ηλικίας άνω των 65 ετών.
Keywords
Τυχαία Θέματα