Αυστριακό κάλεσμα σε Έλληνες ξενοδόχους

Να μειώσουν τις τιμές, για να μπορέσει να αναστραφεί η πτωτική τάση που παρουσιάζουν φέτος οι κρατήσεις στην Ελλάδα, καλούν τους Έλληνες ξενοδόχους, εκπρόσωποι των σημαντικότερων ταξιδιωτικών οργανισμών στην Αυστρία, σε σημερινές δηλώσεις τους στη μεγάλης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», επισημαίνοντας και την αρνητική εξέλιξη των αφίξεων από Αυστρία μέσα στον περασμένο χρόνο.

Στο σχετικό, εκτενές δημοσίευμα της εφημερίδας, σημειώνεται πως ένας στους έξι Έλληνες απασχολείται στον

τομέα του τουρισμού, ο οποίος αποφέρει ετήσια το ποσό των 10 δισ. ευρώ, που αντιπροσωπεύει το 16% του ελληνικού ΑΕΠ, όμως φέτος οι κρατήσεις για τις 800.000 κλίνες που διαθέτει η χώρα γίνονται σε βραδύ ρυθμό, τουρίστες φέρεται να εκφράζουν φόβους ότι, λόγω απεργιών δεν θα μπορέσουν να φτάσουν στον προορισμό τους.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της μεγαλύτερης αλυσίδας ταξιδιωτικών γραφείων στην Αυστρία «Φερκερμπιουρό», Μάρτιν Μπάχλεχνερ, οι φετινές κρατήσεις τους για την Ελλάδα είναι κατά 20% χαμηλότερες από τα περσινά επίπεδα.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του ανταγωνιστικού τουριστικού οργανισμού «Τόμας Κουκ», ο ελληνικής καταγωγής Ιωάννης Αφουκουτούδης, τονίζοντας πως οι τιμές θα πρέπει να γίνουν περισσότερο ελκυστικές, δηλώνει στην εφημερίδα πως βρίσκεται σε επαναδιαπραγμάτευση των τιμών και πως και οι ίδιοι οι Έλληνες ξενοδόχοι διαπιστώνουν τη στασιμότητα στις κρατήσεις.

Προσθέτει ακόμη, πως ο οργανισμός του καταγράφει προς στιγμή μια πτώση στις κρατήσεις που αγγίζει διψήφιο ποσοστό, ενώ από την άλλη πλευρά έχουν αυξηθεί οι προσφορές του για διακοπές στην Ελλάδα κατά 10%.

Ο κ. Αφουκουτούδης επισημαίνει πως, έναντι των 600.000 Αυστριακών που είχαν επισκεφτεί την Ελλάδα κατά το, θεωρούμενο ως «έτος ρεκόρ», 2007, ο αριθμός τους μέσα στο 2011 μειώθηκε στις 480.000, και αυτοί οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι οι ανταγωνιστές, δηλαδή Ισπανία, Πορτογαλία, Τουρκία και Γερμανία, επαγρυπνούν.

Συγχρόνως, εμμέσως πλην σαφώς, ασκεί κριτική στο ότι, όπως αναφέρει, οι συμπατριώτες του φαίνεται πως επαφίονταν για πολλά χρόνια στο γαλάζιο ουρανό, τη θάλασσα και στην ιστορία της χώρας ως μαγνήτες για επισκέπτες, χάνοντας την ευκαιρία να περάσει και η Ελλάδα στα πακέτα τουρισμού «All inclusive».

Στο δημοσίευμα σημειώνεται πάντως, πως για να τονωθεί ο τουρισμός στην Ελλάδα, η Αθήνα αποφάσισε μερική μείωση του συντελεστή ΦΠΑ, και ο μειωμένος συντελεστής είναι ανάλογος με τις προσφερόμενες υπηρεσίες, ενώ επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι αφίξεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν πέρσι κατά 10% σε σχέση με το 2010.

Αναφέρεται, επίσης, πως μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο ο αριθμός των αφίξεων στα 13 μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας ανήλθε σε 11,3 εκατομμύρια, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις αφίξεων να καταγράφονται στα νησιά Ρόδος, Κως και Κρήτη και τους Γάλλους, Βέλγους και Πολωνούς, οι οποίοι παλαιότερα κατευθύνονταν προς την Τυνησία, να ελκύονται τώρα περισσότερο από την Ελλάδα.

Ήδη και κατά τη διάρκεια της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Τουρι

Keywords
Τυχαία Θέματα