Αυστηρή προειδοποίηση αλλά και στήριξη

Αυστηρή προειδοποίηση προς την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της αναφορικά με το χρέος, το έλλειμμα και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις απηύθυνε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup. Ο Γάλλος υπουργός  Φρ. Μπαρουάν εξέφρασε την αποφασιστικότητα των ευρωπαίων εταίρων μας να στηρίξουν την Ελλάδα.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ θα μετάσχουν στο κρίσιμο Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε πως μέχρι το Μάρτιο θα πρέπει να έχει υιοθετηθεί το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της χώρας και τόνισε πως το ελληνικό χρέος δεν πρέπει να ξεπεράσει «κατά πολύ» το 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.
«Είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε την Ελλάδα», ανέφερε από την πλευρά του ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν. Σημείωσε δε ότι η συμφωνία για το ελληνικό χρέος με τους ιδιώτες πιστωτές φαίνεται πως παίρνει μορφή.
Εν τω μεταξυ, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ θα μετάσχουν στο κρίσιμο Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και αναμένεται να τοποθετηθούν τόσο για το PSI, όσο και για την εξέλιξη του ελληνικού οικονομικού προγράμματος και τις προοπτικές της οικονομίας.

Ο Π. Τόμσεν αναμένεται να παρουσιάσει στο Eurogroup προσχέδιο έκθεσης του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Πρόκειται για το ίδιο έγγραφο που παρουσίασε την περασμένη Παρασκευή στον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, το PSI plus δεν θα οδηγήσει σε βιώσιμα επίπεδα το ελληνικό χρέος το 2020. Στην έκθεση σημειώνεται, η καθυστερημένη επιστροφή της Ελλάδας σε πρωτογενή πλεονάσματα σε συνδυασμό με τα μακροοικονομικά δεδομένα και τις πρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης θα οδηγήσουν το ελληνικό χρέος το 2020 στο 150% του ΑΕΠ, δηλαδή κατά 60 δισ. ευρώ υψηλότερα από το στόχο του 120% του ΑΕΠ.

Ο κ. Βενιζέλος θα παρουσιάσει στους ομολόγους του την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ιδιωτών πιστωτών για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και αναμένεται να αναφερθεί και στην ανάγκη λήψης και εφαρμογής των όποιων αποφάσεων πριν τις 20 Μαρτίου όποτε πρέπει να πληρωθεί από την Ελλάδα το ομόλογο των 14,4 δισ. ευρώ. 

Keywords
Τυχαία Θέματα