«Αυστηρές προϋποθέσεις για Πορτογαλία»

Ενδεχόμενος διεθνής δανεισμός στην Πορτογαλία θα γίνει "υπό αυστηρές προϋποθέσεις", δηλαδή με αντάλλαγμα τη λήψη σκληρών μέτρων οικονομικής λιτότητας, τόνισε σήμερα στο Λουξεμβούργο ο πρόεδρος του Συμβουλίου υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. "Εναπόκειται στην πορτογαλική κυβέρνηση να ζητήσει τη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου στήριξης, εάν δοθεί αυτή η βοήθεια, τούτο θα γίνει υπό αυστηρές προϋποθέσεις", δήλωσε.Η αντιπολίτευση στο πορτογαλικό κοινοβούλιο, που πλειοψηφεί, αναμένεται αργότερα σήμερα να βεβαιώσει την αντίθεσή της σε ένα νέο πρόγραμμα
λιτότητας, που θα παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση μειοψηφίας, με πρωθυπουργό τον Ζοζέ Σόκρατες. Κάτι τέτοιο θα ωθήσει στην παραίτηση τον πρωθυπουργό Σόκρατες και αναμένεται να σπρώξει την Λισαβόνα να υποβάλει αίτημα γιά μία εξωτερική οικονομική βοήθεια.

Εδώ και πολλούς μήνες, οι αγορές θεωρούν ότι η Πορτογαλία είναι η επόμενη χώρα που θα δεχθεί την οικονομική βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ, όπως συνέβη πέρυσι με την Ελλάδα και μετά με την Ιρλανδία.

Με αυτή την πολιτική συγκυρία στην Πορτογαλία, συνέρχεται αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή, στις Βρυξέλλες, το Ευρωπαϊκό συμβούλιο (αρχηγοί κρατών και πρωθυπουργοί).
Keywords
Τυχαία Θέματα