Αφιέρωμα: Αλτσχάιμερ, Σκλήρυνση κατά πλάκας

Διακόσιες χιλιάδες Έλληνες χάνουν τη μνήμη τους, ξεχνούν ποιοι είναι και που βρίσκονται. Πάσχουν από άνοια ή Αλτσχάιμερ; Περισσότεροι από 10 χιλιάδες Έλληνες ζουν με την αγωνία των επιπτώσεων της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας. Πώς οι Έλληνες ασθενείς με χρόνια σοβαρά νοσήματα και οι οικογένειες τους, βιώνουν την οικονομική κρίση; Ποια είναι τα νεότερα στο επιστημονικό πεδίο; Στο νέο ραδιοφωνικό αφιέρωμα του Αθήνα

984 που επιμελήθηκαν οι: Νίνα Κομνηνού και Έλενα Μπρέγιαννη και παρουσιάζει από τις 9 η Νόνη Καραγιάννη, ασθενείς, φροντιστές αλλά και γιατροί, μιλάνε ανοιχτά για ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, με ανυπολόγιστο οικονομικό και κοινωνικό κόστος.

Η Παρασκευή Σακκά, πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών Αθηνών, νευρολόγος - ψυχίατρος και διευθύντρια του Τμήματος Νευροεκφυλιστικών Παθήσεων Εγκεφάλου - Ιατρείου Μνήμης μίλησε για τις μορφές Άνοιας, τα συμπτώματα, την πρόληψη καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη καθημερινότητα τους οι Ανοϊκοί ασθενείς. Επιπλέον, η κα Σακκά, έδωσε την κοινωνική διάσταση της νόσου επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια ακριβή ασθένεια, που οι πάσχοντες δεν δικαιούνται επιδόματα, καθώς δεν αναγνωρίζεται από την πολιτεία ως αιτία αναπηρίας.

Στον Αθήνα 9. 84 μίλησαν για το πως βιώνουν τη νόσο Αλτσχάιμερ ασθενείς που επισκέπτονται το κέντρο ημέρας Αλτσχάϊμερ στο Παγκράτι.

Το Γολγοθά που βιώνουν καθημερινά χωρίς καμία βοήθεια από το κράτος, κατέθεσαν στον Αθήνα 9.84 οι φροντιστές ασθενών με Αλτσχάϊμερ.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κυρία Βάσω Καρδασάκη «στην Ελλάδα δεν υπάρχουν κέντρα να φιλοξενούν ανοιακούς ασθενείς, πρέπει να πληρώσεις αρκετά χρήματα και αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν τόσο υψηλή σύνταξη, με αποτέλεσμα να τους κρατάμε στο σπίτι». «Έχουν δαπάνες αυτή τη στιγμή η μητέρα μου, φοράει pambers, αυτά κοστίζουν, έχουν φάρμακα, και με την απεργία των φαρμακοποιών πληρώναμε από 100 ευρώ το κουτί», τόνισε η κ. Καρδασάκη

Η κ. Μαίρη Τσιάντη, που έχει μητέρα και σύζυγο επεσήμανε πόσο άλλαξε η καθημερινότητα της φροντίζοντας τους ανθρώπους της.

Για τη δύσκολη προσαρμογή στην καινούργια κατάσταση μίλησε η κ. Γεωργία Ευσταθίου, η οποία όταν διαγνώστηκε ο πατέρας της με νόσο Αλτσχάιμερ, είχε μωρό και όπως τόνιε χαρακτηριστικά «ήταν πολλά τα μέτωπα και δυστυχώς ήταν μόνη της».

Στην υπηρεσία Silver Alert αναφέρθηκε, μιλώντας στον Αθήνα 9.84, η Πελίνα Θεοδοσίου, υπεύθυνη επικοινωνίας της ΜΚΟ Silver Alert. Όπως αναφέρει, από τον Απρίλιο του '11 έχουν σημάνει 107 silver alerts, από αυτά έχουν βρεθεί 86 άτομα, εκκρεμούν ακόμη 21 αναζητήσεις.
Από τους 86, οι 51 βρέθηκαν εν ζωή, ενώ 35 είχαν χάσει τη ζωή τους. Συνήθως εντοπίζονται τα 3 πρώτα 24ωρα.

Επιπλέον η κα Θεοδοσίου αναφέρθηκε και στο «Κόκκινο Κουμπί», την υπηρεσία τηλεειδοποίησης που φορά ο ηλικιωμένος στο λαιμό ή στο χέρι και το «πατά» όταν βρίσκεται σε ανάγκη και κινητοποιείται ένας μηχανισμός που ξεκινάει από το περιβάλλον του ή τον εθελοντή γείτονα, μέχρι την πυροσβεστική, την αστυνομία και το ΕΚΑΒ.
«Το κόκκινο κουμπί στοιχίζει 360 ευρώ. Αυτή τη στιγμή το έχουν προμηθευτεί 1.175 άτομα και η λίστα αναμονής για την απόκτησή του ξεπερνά τα 4.000 άτομα», τονίζει η κα Θεοδοσίου.


Οι ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ μπορούν να απευθύνονται:


Εταιρία νόσου Αλτσχάιμερ Αθηνών
Μουσουρού 89 και Στίλπωνος 33, Μετσ
210-7013271

Κέντρο Αλτσχάιμερ Ψυχογηριατρικής Εταιρίας Ο Νέστωρ
Ι. Δροσοπούλου 22
210-8235050

Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής
Νοταρά 77, Πειραιάς
210-4170546

Καρέλλειο Ευαγές Ίδρυμα Γήρατος
Ηρ.Αττικού και Αφροδίτης, Χαλάνδρι
2130184400

καθώς και στα Δημόσια Ιατρεία των Νοσοκομείων: Ναυτικό, Λαϊκό, Σισμανόγλειο, ΓΝΑ Γ. Γεννηματάς, Αττικόν

Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας
Λεωφ. Βουλιαγμένης, Ελληνικό
210-9600131
213 2035323

Keywords
Αναζητήσεις
κεντρο αλτσχαιμερ λεωφ βουλιαγμενης
Τυχαία Θέματα