Αφγανιστάν: Πυρ εναντίον λεωφορείου

Ένοπλοι κουκουλοφόροι πραγματοποίησαν σήμερα επίθεση εναντίον ενός λεωφορείου σε απόσταση περίπου μίας ώρας από την αφγανική πρωτεύουσα Καμπούλ σκοτώνοντας και τους 13 επιβαίνοντες σε αυτό, είπαν τοπικοί αξιωματούχοι.Η επίθεση σημειώθηκε στην επαρχία Ουαρντάκ στο νότιο Αφγανιστάν.

Οι ένοπλοι φορούσαν μαύρες κουκούλες στα πρόσωπά τους, σύμφωνα με τον εκτελούντα χρέη κυβερνήτη της Ουαρντάκ Άμπντουλ Μαζίντ Κογιάνι.

"Αναθέσαμε στις δυνάμεις ασφαλείας τη διεξαγωγή πλήρους έρευνας και την παράδοση των δραστών στη δικαιοσύνη", είπε ο Κογιάνι.

Αυτή είναι η

τρίτη φορά μέσα σε ένα μήνα που άγνωστοι ένοπλοι βάζουν στο στόχαστρό τους επιβάτες λεωφορείου.

Οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν κάθε ανάμειξη στις επιθέσεις, τις οποίες κάποιοι αποδίδουν σε μαχητές που έχουν ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος.

Ωστόσο, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για αυτές και δεν υπάρχει σαφής σύνδεση με τους αυτόκλητους διοικητές του ΙΚ.

Στις δύο πρώτες περιπτώσεις, οι δράστες ξεχώρισαν μέλη της φυλής των Χαζάρων και τα απήγαγαν, προκαλώντας φόβους στη μειονοτική αυτή κοινότητα η οποία υπέστη διωγμούς όσο ήταν οι Ταλιμπάν στην εξουσία.

Οι περισσότεροι Χαζάροι στο Αφγανιστάν είναι σιίτες μουσουλμάνοι, ενώ οι Ταλιμπάν και το Ισλαμικό Κράτος πιστεύουν στο σουνιτικό Ισλάμ.

Οι Ταλιμπάν καταδίωκαν τους Χαζάρους κατά τη διάρκεια της πενταετούς διακυβέρνησής τους προτού ανατραπούν έπειτα από την υπό τις ΗΠΑ στρατιωτική επέμβαση, αλλά πρόσφατα αποκήρυξαν την αντισιιτική βία.

Δεν έχει γίνει ακόμη σαφές πάντως αν οι επιβάτες που δολοφονήθηκαν σήμερα ανήκαν στην κοινότητα των Χαζάρων, ωστόσο το νέο αυτό περιστατικό αναζωπύρωσε τους φόβους θρησκευτικής βίας στη χώρα η οποία μαστίζεται από δεκαετίες πολέμου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα