Αφγανιστάν: Καταδίκη ΝΑΤΟικου εγκλήματος

Ο πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι "καταδίκασε σθεναρά" την Κυριακή το βομβαρδισμό που εξαπέλυσε το ΝΑΤΟ το Σάββατο στο ανατολικό Αφγανιστάν με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έντεκα παιδιά.

"Καταδικάζοντας τη χρήση αμάχων ως ασπίδες, ο πρόεδρος κατήγγειλε κάθε επιχείρηση που προκαλεί το θάνατο αμάχων", αναφέρεται στο ανακοινωθέν της αφγανικής προεδρίας, στο οποίο προστίθεται πως μια "αντιπροσωπεία" μεταβαίνει επί τόπου για να ερευνήσει το συμβάν.

Η ISAF, η δύναμη του ΝΑΤΟ

στο Αφγανιστάν, που αρχικά ανέφερε πως "μέχρι δέκα γυναίκες και παιδιά τραυματίστηκαν αλλά δεν σκοτώθηκαν", σύμφωνα με έναν εκπρόσωπό της το απόγευμα της Κυριακής, δήλωσε μερικές ώρες αργότερα πως "καταγράφει τις πληροφορίες για το θάνατο δέκα παιδιών", σύμφωνα με μια άλλη ανακοίνωσή της.

"Συλλέγουμε τα γεγονότα για να καταλάβουμε τι έχει συμβεί. Παίρνουμε πολύ σοβαρά υπόψη κάθε απώλεια αμάχου", συνέχισε ο εκπρόσωπος.

Ένας πρώτος απολογισμός, που επιβεβαιώθηκε από τρεις αξιωματούχους της επαρχίας Κουνάρ, ενός προπυργίου των Ταλιμπάν στο ανατολικό τμήμα της χώρας όπου πραγματοποιήθηκε η επίθεση, έκανε λόγο για δέκα παιδιά νεκρά, στα οποία προστίθεται και ο θάνατος μιας γυναίκας, σύμφωνα με μία από τις πηγές αυτές.

Ο βομβαρδισμός πραγματοποιήθηκε ενώ διεξαγόταν σφοδρή μάχη ανάμεσα σε αφγανικά και αμερικανικά στρατεύματα, από τη μια πλευρά, και αντάρτες Ταλιμπάν από την άλλη, στην επαρχία Σιγκάλ, σύμφωνα με διάφορες αφγανικές πηγές και την ISAF.

"Πριν από το βομβαρδισμό, ένας Αμερικανός είχε σκοτωθεί και τέσσερα μέλη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας είχαν τραυματισθεί σε μια επίθεση εξεγερμένων", σχολίασε ο Ουασιφουλάχ Ουασίφι, ο εκπρόσωπος της επαρχιακής κυβέρνησης της Κουνάρ.

Ο θάνατος ενός αμερικανού πολίτη στο ανατολικό Αφγανιστάν ανακοινώθηκε το Σάββατο από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις χωρίς άλλες διευκρινίσεις. Ο εκπρόσωπος της ISAF επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως πρόκειται για το ίδιο επεισόδιο.

"Μας πυροβολούσαν από πολλά σπίτια στη ζώνη. Ένας Αμερικανός σκοτώθηκε και πολλοί άνδρες μας τραυματίσθηκαν. Η δύναμη του συνασπισμού απάντησε με ένα βομβαρδισμό", εξήγησε μια πηγή των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας που ήταν παρούσα στη διάρκεια της επιχείρησης.

"Δεν γνωρίζαμε ότι υπήρχαν γυναίκες και παιδιά στο σπίτι. Οι Ταλιμπάν τα χρησιμοποίησαν σαν ασπίδες", συνέχισε η πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Σύμφωνα με τον Αμπντούλ Ζαχίρ, τον κυβερνήτη της περιφέρειας του Σιγκάλ, όπου πραγματοποιήθηκαν οι μάχες, δέκα πτώματα παιδιών μεταφέρθηκαν από τους χωρικούς στο Ασάντ Αμπάντ, πρωτεύουσα της Κουνάρ, ενώ έξι γυναίκες εισήχθησαν στο επαρχιακό νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τον Σάγεντ Ραχμάν, υπεύθυνο της ασφάλειας στο Σιγκάλ, μια γυναίκα σκοτώθηκε επίσης κατά το βομβαρδισμό.

Ο Αμπντουλκαχάρ Μπάλχι, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, εξέφρασε στο Twitter τη λύπη του για το θάνατο "των 22 αθώων αμάχων οι οποίοι έγιναν μάρτυρες εξαιτίας ενός βομβαρδισμού από τους αμερικανούς τρομοκράτες και το ΝΑΤΟ" και από τους οποίους "15 ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας".

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα