«Αδύνατη μία ταχεία λύση στην ΕΕ»

Η επίλυση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη θα είναι μία πολύ δύσκολη αποστολή, η οποία δεν είναι δυνατόν να ρυθμισθεί μόνον από μία οσοδήποτε αποφασιστική σύνοδο, τόνισε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ από την Κοπεγχάγη.

«Θα είναι μία σκληρή κι επίπονη εργασία. Είναι εν γνώσει των ευρωπαίων ηγετών μας πως δεν μπορεί να υπάρξει μία ταχεία λύση. Το να τροφοδοτούμε τις ελπίδες πως μπορεί να επιλυθεί σε μία σύνοδο δεν θα βοηθήσει», τόνισε ο ίδιος κατά τη συνάντησή

του με τη δανή πρωθυπουργό Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ, ενόψει της ανάληψης από τη σκανδιναβική χώρα της προεδρίας της ΕΕ.

«Η δουλειά αυτή θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο κι άλλες συναντήσεις στο προσεχές χρονικό διάστημα», πρόσθεσε ο ίδιος αναφορικά με την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 30ής Ιανουαρίου, η οποία θα είναι αφιερωμένη στην κρίση.

Σε συμφωνία με τη γραμμή της Γερμανίας, βάσει της οποίας η ΕΕ δεν θα πρέπει να ξοδεύσει καθ' υπερβολή ώστε ν' αντιμετωπιστεί η κρίση, ο Βαν Ρόμπεϊ τόνισε πως «εκείνο που θα μας οδηγήσει εκεί είναι η συνεχιζόμενη δημοσιονομική πειθαρχία σε όλα τα κράτη μέλη και ειδικότερα τα φιλόδοξα μέτρα» στις υπό διάσωση χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, όπως και σε εκείνες που βρίσκονται υπό την πίεση των αγορών, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

«Είναι μία πολύ δύσκολη περίοδος για την Ευρώπη κι αμφότεροι γνωρίζουμε πως θα πρέπει να ληφθούν μεγάλες αποφάσεις μέσα στο επόμενο εξάμηνο», τόνισε από την πλευρά της η Τόρνινγκ-Σμιτ.

Ερωτηθείς περί της ικανότητας της οικοδέσποινάς του να «σαγηνεύσει» τη Βρετανία, η οποία έχει αποχωρήσει παταγωδώς από το νέο σύμφωνο για την δημοσιονομική πειθαρχία των μελών της ευρωζώνης, ο Βαν Ρόμπεϊ τόνισε πως «δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία πως οι σαγηνευτικές ικανότητες της πρωθυπουργού της Δανίας είναι μακράν μεγαλύτερες από τις δικές μου».

Keywords
Τυχαία Θέματα