Α984: Φάκελος «Μοναστηράκι»

Μία βόλτα στο Μοναστηράκι, τον «παράδεισο» των παλαιοπωλείων έκαναν η Χριστιάννα Κούσιου και η Καλλιόπη Ασλανίδου με ξεναγό τον Νίκο Κουγιουμτζή, πρόεδρο των καταστηματαρχών Μοναστηρακίου και μέλος του Δ. ΕΒΕΑ.

Το Μοναστηράκι είναι μια παλιά συνοικία της Αθήνας φωλιασμένη κάτω από την Ακρόπολη και η πλατεία Μοναστηρακίου είναι το κέντρο, απ'όπου οδηγείστε σε στενά σοκάκια, ένα ατέλειωτο

παζάριμίας άλλης εποχής.

Σε μία γωνία της πλατείας βρίσκεται κάποιο κατάλοιπο της Τουρκικής κατοχής, το Τζαμί, το οποίο στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχει μιναρέ, χτισμένο από τον Αθηναίο μουσουλμάνο Τσισδαράκη το 1759.

Στο κέντρο του Μοναστηρακίου βρίσκεται η Πλατεία Αβησσυνίας , όπου φιλοξενείται το δημοπρατήριο από το 1910. Το Μοναστηράκι είναι ένα πραγματικό πανηγύρι για τους επισκέπτες. Χιλιάδες πράγματα είναι προς πώληση εκεί, από στολές των Ναζί και ρολόγια με τον Μίκυ μέχρι ψευδεπίγραφα ρωμαϊκά κράνη και παλαιά νομίσματα, που θα βρείτε στα καταστήματα διασχίζοντας τα στενά δρομάκια της περιοχής.

Τα αναμνηστικά αφθονούν και μερικά από αυτά είναι πολύ καλές ευκαιρίες που μπορείτε να βρείτε σε κοσμηματοπωλεία και καταστήματα επίπλων. Κεραμικά, τερακότα, μαρμάρινες κατασκευές, παλιά και νέα ασημένια, μαρμάρινα ή ορειχάλκινα σετ σκακι, παλιά χάλκινα τηγάνια, μπρούτζινα κιγκλιδώματα για το τζάκι, πολύφωτα, φωνογράφοι και ό,τι μπορείτε να φαναστείτε σχετικά με τα σουβενίρ: από τελείως άχρηστα πράγματα έως αντίκες. Το παζάρεμα είναι επιτρεπτό, όπως άλλωστε σε όλη την Ελλάδα και μπορεί να είναι ακόμα και διασκεδαστικό.

Το Μοναστηράκι δείχνει στους επισκέπτες πολλά ελληνικά στοιχεία μέσα από τις εμπορικές συνήθειες και δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα εκεί, αλλά και μέσα από τους ίδιους τους ανθρώπους του και την ποικιλία που προσφέρει.

Δεν έχει αλλάξει και πάρα πολύ ανά τους αιώνες. Μια επίσκεψή σας σε αυτό θα σας αποκαλύψει ένα μίγμα παλιού και νέου, που συναρπάζει και σας κρατά σε εγρήγορση, στο μυαλό και στο πορτοφόλι!

Η Χριστιάννα Κούσιου και η Καλλιόπη Ασλανίδου περιηγήθηκαν στο Μοναστηράκι με ξεναγό τον κ. Νίκο Κουγιουμτζή πρόεδρο των καταστηματαρχών Μοναστηρακίου και μέλος του Δ. ΕΒΕΑ.

Ν. Κ:Το Μοναστηράκι ανέκαθεν ήταν μια ιδιαίτερη περιοχή , είναι μια περιοχή παραδοσιακή και συνάμα τουριστική. Προσελκύει πλήθος κόσμου, έχουμε το Κυριακάτικο παζάρι όπου μπορεί ο κάθε επισκέπτης να δει πληθώρα παλιών αντικειμένων να ψάξει να βρει αντικείμενα που δεν μπορεί να τα βρει αλλού, να κάνει την βόλτα του , να πιει ένα καφέ κάτω από τον ηλιόλουστο αττικό ουρανό και να χαζέψει γενικότερα στην περιοχή. Η κρίση πλέον αρχίζει και μας ακουμπάει και εμάς γιατί είμαστε και εμείς ένα αναπόσπαστο κομμάτι μιας ευρυτερης επιχειρηματικής κοινότητας . ήδη από ότι φαίνεται στην οδό Ηφαίστου - είναι ένας κεντρικούς επιχειρηματικούς και τουριστικούς δρόμους του ιστορικού κέντρου της πόλης - κάποια καταστήματα είναι έτοιμα να κλείσουν και από την συζήτηση που έχω με τους επιχειρηματίες της περιοχής μ

Keywords
Τυχαία Θέματα