Wall Street: Νέα ρεκόρ πάνω στη "σχεδία" της ΕΚΤ

Πάνω σε νέες "κορυφές" υποδέχονται οι αμερικανικοί δείκτες την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων κάτω από το μηδέν και να λάβει νέα πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας που περιλαμβάνουν στοχευμένα μακροπρόθεσμα δάνεια.

«Πρόκειται για μια ιστορική κίνηση από μια μεγάλη κεντρική τράπεζα», σχολιάζει ο Mark Luschini, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής επενδύσεων της Janney Montgomery Scott.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχαν ιδιαίτερες εκπλήξεις στις ενέργειες της ΕΚΤ για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη, ήταν αρκετές για να ικανοποιήσουν τις χρηματιστηριακές αγορές και ίσως να γεννήσουν προσδοκίες για περαιτέρω, πιο γενναία μέτρα, στο μέλλον.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 98,58 μονάδες (0,59%) κλείνοντας στο επίπεδο-ρεκόρ των 16.836,11 μονάδων. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 44,58 μονάδων (1,05%) και έκλεισε στις 4.296,23 μονάδες. Ρεκόρ και για τον S&P 500, ο οποίος σημείωσε άνοδο 12,58 μονάδων (0,65%) κλείνοντας στις 1.940,46 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 27 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 3 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Caterpillar κλείνοντας στα 106,99 δολάρια με άνοδο 2,68 δολαρίων ή σε ποσοστό 2,57%. Ακολούθησαν η Microsoft με κέρδη 2,21% και κλείσιμο στα 41,21 και η JP Morgan Chase, η οποία έκλεισε στα 56,62 δολάρια με άνοδο 1,69%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η UnitedHealth Group Incorporated (-0,88%), η Nike (-0,34%) και η Home Depot (-0,20%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Η ΕΚΤ μείωσε το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο 0,15% από 0,25% και το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 0,10%, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να επιχειρούν να αποτρέψουν τον αποπληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

To "πακέτο" της ΕΚΤ μαζί με τις μειώσεις επιτοκίων περιλαμβάνει:

-Στοχευμένες μακροπρόθεσμες πράξεις αναχρηματοδότησης (TLTROs) με ορίζοντα ωρίμανσης το Σεπτέμβριο του 2018
-Την αναστολή της αποστείρωσης στο πρόγραμμα για τις αγορές τίτλων (Securities Market Program – SMP)
-Την εντατικοποίηση των προπαρασκευαστικών εργασιών για αγορές στοιχείων τίτλων με κάλυψη περιουσιακών στοιχείων (asset-backed securities, ABS).

«Είχε σταλεί μήνυμα πως αυτές οι κινήσεις ήταν πιθανές από την ΕΚΤ», λέει ο Luschini. Tα πρόσθετα μέτρα που θέλουν την ΕΚΤ να προσφέρει στις τράπεζες φθηνή, μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση ούτως ώστε αυτές να αυξήσουν τις χορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις, έχουν στόχο «να διοχετεύσουν ρευστότητα στην εταιρική αγορά, όπου οι τράπεζες εμφανίζονται ως διστακτικοί δανειοδότες», λέει ο Luscini.

Οι επενδυτές αξιολόγησαν παράλληλα τα στοιχεία για τις εβδομαδιαίες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας που σχεδόν ευθυγραμμίστηκαν με τις εκτιμήσεις. Οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 8.000 στο εποχικά προσαρμοσμένο επίπεδο των 312.000 στην εβδομάδα που έληξε στις 31 Μάιου, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται τώρα στα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης για την απασχόληση της Παρασκευής.

Στο πεδίο των επιχειρηματικών εξελίξεων ξεχώρισε η είδηση πως η Sprint Corp βρίσκεται σε συζητήσεις για πιθανή συμφωνία με την T-Mobile US. Η μετοχή της Sprint υποχώρησε 4,04%.

Άλμα 18% έκανε η μετοχή της Ciena, καθώς ο κολοσσός εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη και έσοδα β΄ τριμήνου που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα