Tελεσίγραφο στην Ελλάδα έως την Παρασκευή

Σκληρή στάση τηρεί η Αθήνα απέναντι στο τελεσίγραφο που της απηύθυναν οι εταίροι να υποβάλει έως την Παρασκευή αίτημα παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος. Δεν μπορούν να τίθενται τελεσίγραφα με τέτοιο ωμό τρόπο, δήλωσε στο Mega ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, τονίζοντας: «Η κυβέρνηση θέλει πολιτική λύση

και όχι τεχνοκρατική όπως επιμένει το Βερολίνο. Δεν θα ζητήσουμε παράταση του υφιστάμενου προγράμματος ούτε με το πιστόλι στον κρόταφο, είμαστε δεσμευμένοι από τη λαϊκή εντολή». pαράλληλα η Ελλάδα βλέπει δάκτυλο του Βερολίνου πίσω από την απόσυρση του αρχικού προσχεδίου που της παρουσιάστηκε.

Υπήρξε συμβιβαστική πρόταση, η οποία συμφωνήθηκε από τον Ντράγκι, τη Λαγκάρντ και τον Μοσκοβισί. Τορπιλίσθηκε όμως από τον Ντάισελμπλουμ, πιθανότατα λόγω γερμανικής πίεσης, ανέφερε στο Facebook ο αναπληρωτής υπουργός διεθνών οικονομικών σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στον αντίποδα για υπαναχώρηση κατηγόρησε τους εταίρους ο Γιάνης Βαρουφάκης που αρχικά όπως είπε του παρουσίασαν μέσω του επιτρόπου Μοσκοβισί ένα άλλο σχέδιο συμφωνίας το οποίο ήταν έτοιμος να υπογράψει αλλά στη συνέχεια αυτό αποσύρθηκε και παρουσιάστηκε ένα άλλο με αόριστες αναφορές. Παρόλαυτά η διαπραγμάτευση συνεχίζεται με τον κ. Βαρουφάκη να εμφανίζεται αισιόδοξος ότι τις επόμενες 48 ώρες θα αρθεί η εικόνα του αδιεξόδου και θα υπάρξει μία «έντιμη συμφωνία» με τους εταίρους καθώς όπως τόνισε χαρακτηριστικά στην ιστορία της ΕΕ τίποτα καλό δεν βγήκε από τελεσίγραφα. Εν τω μεταξύ, αύριο στη συνεδρίαση της ΕΚΤ αναμένεται η απόφαση για συνέχιση ή μη της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA.

Την ίδια ώρα το Μαξίμου κατηγορεί τον Σόιμπλε για παρέμβαση. Χαρακτηρίζει «παράλογη και μη αποδεκτή επιμονή» ορισμένων κύκλων για την εφαρμογή του μνημονίου «Κάποιοι δεν θέλουν διαπραγματεύσεις και επιμένουν να στηρίζουν ένα πρόγραμμα που έχει αποτύχει», σε όλη την ευρωπαϊκή ιστορία οι δημοκρατίες απέρριπταν τα τελεσίγραφα. Οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες δεν εκβιάζουν και δεν εκβιάζονται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός. «Δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό ένα κείμενο που είναι σε πλήρη αντίθεση με την εντολή του ελληνικού λαού, στο Eurogroup παρουσιάστηκε ένα κείμενο διαφορετικό -«σε ριζικά αντίθετη κατεύθυνση»- από εκείνο που η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να αποδεχτεί ως βάση συζήτησης, και το οποίο ζητούσε παράταση του μνημονίου», συμπλήρωσε.

«Δεν έχω αμφιβολία ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και εν τέλει θα υπάρξει συμφωνία, θεραπευτική για την Ελλάδα και καλή για την Ευρώπη», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μετά τη άκαρπη συνεδρίαση του Eurogroup. Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι ήταν έτοιμος να υπογράψει προσχέδιο που του παρουσίασε ο επίτροπος Oικονομίας Πιερ Μοσκοβισί για 4μηνη επέκταση της δανειακής σύμβασης χωρίς ανάληψη από την Αθήνα μονομερών ενεργειών αλλά και χωρίς υιοθέτηση μέτρων, όπως οι μειώσεις συντάξεων και η αύξηση ΦΠΑ στα νησιά. Ωστόσο, όπως αποκάλυψε, το κείμενο αντικαταστάθηκε την τελευταία στιγμή από τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ με άλλο το οποίο θέτει ως απόλυτη προϋπόθεση την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος με αντάλλαγμα κάποια μορφή ευελιξίας, η οποία κατά τον κ. Βαρουφάκη δεν διευκρινίζεται.

«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για μια έντιμη συμφωνία τις επόμενες μέρες» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης και επεσήμανε κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εργαστεί προς αδιέξοδο, μη επωφελές για το σύνολο των Ευρωπαίων.


«Θα παραμείνουμε μέλος της Ευρωζώνης, η Ευρώπη είναι αδιαίρετη», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε πως «το πρόγραμμα απέτυχε». Ερωτηθείς ο υπουργός αν υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί συμφωνία, εντός των προσεχών τεσσάρων ημερών, ανέφερε ότι η ιστορία της ΕΕ είναι γεμάτη από κρίσεις, οι οποίες τελικά ξεπεράστηκαν. Τόνισε, δε, ότι επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να υπάρξει μία διατύπωση, η οποία θα επιτρέψει και στις δύο πλευρές να συνεχίσουν να διερευνούν αν και κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος. Παράλληλα, σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά δεν μπλοφάρει και ότι αυτά που λέει τα εννοεί. «Η Ελλάδα πιστεύει ότι αν της δινόταν τετράμηνη παράταση, θα ήταν επαρκής για να μπορέσει να συμφωνήσει σε μία νέα σύμβαση με τους ευρωπαίους» σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης και τόνισε ότι η Ευρώπη οφείλει να προσαρμοστεί στη δύσκολη περίπτωση ότι η Ελλάδα έχει μία νέα κυβέρνηση και δε θέλει να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα που απέτυχε. Τέλος, ο υπουργός ερωτηθείς αν προτίθεται να υποβάλει αίτημα για παράταση του προγράμματος, απάντησε ότι προϋπόθεση είναι μέσα στις επόμενες 48 ώρες να γίνουν διευθετήσεις από ευρωπαϊκής πλευράς. «Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι μέσα στις προσεχείς 48 ώρες η Ευρώπη θα καταφέρει να μας υποβάλει ένα έγγραφο επί του οποίου θα αρχίσουμε την πραγματική εργασία και θα θέσουμε σε εφαρμογή μια νέα συμφωνία για την Ελλάδα» είπε ο Γ. Βαρουφάκης.

«Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται με τελεσίγραφα» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης.

Στις εσωτερικές αντιδράσεις.... «Δεν πρόκειται να αιτηθούμε καμία παράταση μνημονίου έχουμε λαϊκή εντολή να πάμε μέχρι τέλους” τόνισε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος στο twitter, επισημαίνοντας όλοι μαζί οι Έλληνες λέμε όχι. Δεν εκβιαζόμαστε. .

«Το αδιέξοδο είναι μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει στην διαδικασία της διαπραγμάτευσης, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντωνης Σαμαρας, ο οποίος ζήτησε υπευθυνότητα επισημαίνοντας ότι διανύσαμε πολύ δρόμο για να τινάξουμε όλα στον αέρα και η ρήξη δεν είναι η λύση. Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΝΔ είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους κ.κ. Θεοδωράκη και Βενιζελο για τον συντονισμό όπως τονίζουν- πηγές της Συγγρού- των φιλοευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων μετά τις εξελίξεις στο σημερινό Γιουρογκρουπ. Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε στον κ. Σαμαρά ότι πρέπει να αναμένουν επίσημη και σε βάθος ενημέρωση των κομμάτων από την κυβέρνηση. Και ο κ. Θεοδωράκης απέρριψε την πρόταση για κοινή πρωτοβουλία και επανέλαβε την πρόταση του για τη σύγκληση σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρωθυπουργό.

Ανοιχτό και το εσωκομματικό μέτωπο στη ΝΔ. Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Αντώνη Σαμαρά με το πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, την αναβολή της συνεδρίασης της ΚΟ, που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη, ζητούν με αίτημά τους προς τον πρόεδρο του κόμματος βουλευτές και στελέχη της ΝΔ, επικαλούμενοι τις εξελίξεις μετά το Eurogroup και τις σχέσεις της Ελλαδας με την ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα