Reuters: Παραμένει το χάσμα με τους δανειστές

Μεγάλες διαφορές για τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και το εργασιακό συνεχίζουν να επικρατούν στις εντατικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών της παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε άλλους τομείς καθώς η ταμειακή θέση της χώρας γίνεται όλο και πιο κρίσιμη, αναφέρει το Reuters.

Το δημοσίευμα κάνει αναφορά στις σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη και
του υπουργού Εργασίας Πάνου Σκουρλέτη. "Η Ελλάδα αντιμετωπίζει αποπληρωμές προς το ΔΝΤ συνολικού ύψους 970 εκατ. Ευρώ έως τις 12 Μαΐου. Έχει δανειστεί από τους δήμους και τους δημόσιους φορείς για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, σημειώνει το πρακτορείο.

"Κόκκινες γραμμές"

Την Κυριακή, αξιωματούχοι από Ελλάδα και ευρωζώνη, ανέφεραν ότι έχει σημειωθεί πρόοδος σε ορισμένα θέματα και προέβλεψαν την επίτευξη ενός αποτελέσματος έως την Τετάρτη, την ημέρα που η ΕΚΤ διενεργεί την εβδομαδιαία αναθεώρηση του δανεισμού έκτακτης ανάγκης προς τις ελληνικές τράπεζες.

Ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε ότι υπάρχει μεγαλύτερη σύγκλιση σε ορισμένους τομείς απ΄ ότι σε άλλους. Ο Πάνος Σκουρλέτης, κατέστησε σαφές ότι οι κοινωνικές πολιτικές τις οποίες η κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει ως "κόκκινες γραμμές", αποτελούν το κύριο εμπόδιο, μεταδίδει το Reuters.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε κάποιο έδαφος στις ιδιωτικοποιήσεις και την μεταρρύθμιση του ΦΠΑ όταν ανασχημάτισε την ομάδα διαπραγμάτευσης και παραγκώνισε τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο επόμενο Eurogroup.

"Υπάρχει περισσότερη επάρκεια, μεγαλύτερη προθυμία για συμβιβασμό και περισσότερη προετοιμασία - στοιχεία, νούμερα κτλ" δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ που έχει γνώση των συνομιλιών. Αλλά όπως πρόσθεσε, το να πει κανείς ότι θα υπάρξει μία συμφωνία έως τις 11 Μαΐου θα ήταν "εικασία".

Στο μεταξύ, συνεχίζει το Reuters, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η ΕΚΤ θα εξετάσει αυτή την εβδομάδα μία σημαντική σκλήρυνση των όρων υπό τους οποίους οι τράπεζες λαμβάνουν ρευστότητα έκτακτης ανάγκης από την Τράπεζα της Ελλάδας, μέσω της αύξησης του "κουρέματος" (΄haircut΄) στις εγγυήσεις (collateral) που παρέχουν για την καταβολή κεφαλαίων.

Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει τα εν λόγω δημοσιεύματα, ωστόσο πηγές εξοικειωμένες με το σκεπτικό της Κεντρικής Τράπεζας αναφέρουν ότι η πολιτική εξασφαλίσεων είναι απίθανο να αλλάξει αυτή την εβδομάδα και η παροχή ρευστότητας έκτακτης ανάγκης αναμένεται να επεκταθεί για ακόμη μία εβδομάδα.

"Υπάρχουν περισσότερα θετικά μηνύματα από την ελληνική κυβέρνηση" δήλωσε ένα άτομο με γνώση της κατάστασης. "Φαντάζομαι ότι το εν εξελίξει παιχνίδι όπου αυξάνουμε το όριο (του ELA) κατά ένα μικρό ποσό δεν θα σταματήσει κατά τη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας".

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα