Oρμόνη θεραπεύει την καρδιακή ανεπάρκεια

Μια νέα θεραπεία για την αποκατάσταση των συμπτωμάτων της καρδιακής ανεπάρκειας ανέπτυξαν ερευνητές του Χάρβαρντ, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η λειτουργία της καρδιάς γίνεται καλύτερα και ευκολότερα με τη βοήθεια μιας ορμόνης, τα επίπεδα της οποίας μειώνονται με το πέρασμα του χρόνου.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cell, η ορμόνη GDF-11 κυριολεκτικά αναζωογονεί την καρδιά, βοηθώντας τη να λειτουργεί με τον τρόπο που λειτουργούσε αρκετά χρόνια νωρίτερα. Η διαπίστωση αυτή έγινε έπειτα από

μετάγγιση αίματος από νεαρά ποντίκια σε ηλικιωμένα, τα οποία μετά από διάστημα τεσσάρων εβδομάδων παρουσίασαν καλύτερη καρδιακή λειτουργία, καθώς η καρδιά δεν χρειαζόταν να καταβάλλει πλέον μεγάλη προσπάθεια για να αντλήσει αίμα.

Ωστόσο, οι επιστήμονες διαπίστωσαν μετά από αρκετούς μήνες έρευνας ότι υπεύθυνη γι' αυτό είναι η ορμόνη GDF-11, τα επίπεδα της οποίας μειώνονται όσο αυξάνεται η ηλικία.

Παρόμοιες μελέτες με μεταγγίσεις νέου αίματος έχουν καταλήξει σε αντίστοιχα αποτελέσματα, γεγονός που παρότρυνε πολλούς επιστήμονες να προτείνουν αυτή τη μέθοδο ως θεραπεία. Ωστόσο, οι ερευνητές του Χάρβαρντ δήλωσαν ότι στόχος τους είναι να αναπτύξουν ένα φάρμακο που θα χορηγεί στον οργανισμό τη συγκεκριμένη ορμόνη με ασφάλεια σε όλους τους ασθενείς.

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι αν πετύχουν κάτι τέτοιο, η θεραπεία αυτή θα είναι η πρώτη για τη διαστολική καρδιακή ανεπάρκεια, κάτι που δεν αποκλείεται να συμβεί εντός των επόμενων τεσσάρων ετών.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα