«Oι λαοί απαιτούσαν το τέλος της λιτότητας»

Αρχιτέκτονας- εικονογράφος -από όποια όψη και αν το δει κάποιος- είναι το πρόσωπο που τράβηξε την προσοχή εν μέσω της πιο κρίσιμης διαπραγμάτευσης της χώρας στο Eurogroup.

Είναι ο εμπνευστής και δημιουργός της αφίσας με τον υπουργό Οικονομικών και την καγκελάριο της Γερμανίας να αναμετρώνται τη στιγμή, που όπως ο ίδιος υποστηρίζει, οι λαοί της Ευρώπης όχι μόνο η Ελλάδα ή η κυβέρνηση, απαιτούσαν το τέλος της λιτότητας.

Συνέντευξη Στέφανου Παπαδάτου στο www.athina984 & τη Ζεττα Καρφίδου.

1. Αρχιτέκτονας

ή εικονογράφος ; Είναι κάποιο από τα δύο χόμπι ή το χόμπι "συνάντησε" το επάγγελμα ;

Με μία ρομαντική ματιά στην ερώτηση θα απαντήσω και τα δύο. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο αρχιτέκτονας καλείται να εικονογραφήσει ή οι φορές, που ο εικονογράφος καλείται να δομήσει μία εικόνα με αρχιτεκτονική επιμέλεια. Το σκίτσο μπορεί να είναι χόμπι. Η αρχιτεκτονική όμως δεν έχει αυτή την πολυτέλεια. Το έργο ενός αρχιτέκτονα μπορεί να έχει προσωπικό ύφος αλλά συνοδεύεται από στοιχεία πρακτικής και κοινωνικής ευθύνης.

Στην περίπτωση μου αρχιτεκτονική και εικονογράφηση αλληλοσυμπληρώθηκαν. Επέλεξα την αρχιτεκτονική όχι μόνο επειδή με γοητεύει σαν επιστήμη αλλά επειδή ήταν ο κοντινότερος κλάδος στην εικονογράφηση σε επίπεδο ανώτατης εκπαίδευσης. Κατά τη διάρκεια και μετά τα φοιτητικά μου χρόνια, διαπίστωσα την τεράστια συμβολή που είχε η αρχιτεκτονική στον τρόπο που δημιουργείς, παρατηρείς και αξιολογείς μία εικόνα. Κάθε εικόνα είναι ένα μικρό αρχιτεκτόνημα και το αντίστροφο.



2. Πως ανέκυψε η ανάγκη για την εικονογράφηση ;

Η εικονογράφηση όπως και η προσωπική έκφραση δεν είναι ανάγκες. Δεν είναι κάτι που δεν είναι ήδη κτήμα σου οπότε θέλεις να τα αποκτήσεις. Ένας άλλος λόγος που δικαιολογεί την άποψή μου αυτή είναι τα ελάχιστα μέσα που μία εικόνα απαιτεί για να πραγματωθεί, παλιότερα μία πέτρα και ο τοίχος ενός σπηλαίου, σήμερα ένα χαρτί και ένα μολύβι. Η κοινωνική αποδοχή της εικονογράφησης όμως είναι ανάγκη και αν έπρεπε να την τοποθετήσω στην πυραμίδα αναγκών του Maslow θα την τοποθετούσα κάπου στο κέντρο.

Η εικονογράφηση με κέρδισε-εις βάρος της αρχιτεκτονικής-λόγω της αμεσότητας της. Η αμεσότητα εξάλλου είναι η μεγαλύτερη δύναμη της εικόνας. Η απόσταση που χωρίζει ένα αρχιτεκτονικό σχέδιο από το πραγματικό οικοδόμημα είναι πολύ μεγάλη και δεν λειτουργεί σχεδόν ποτέ υπέρ του σχεδίου. Πολύς χρόνος, πολλές διαφορετικές μεταξύ τους γνώμες και ειδικότητες παρεμβάλλονται μεταξύ ιδέας και αποτελέσματος. Εντούτοις μπορεί να πει κάποιος ότι το να γεφυρώσεις επιτυχώς αυτές τις δυο όχθες κάνει την αρχιτεκτονική τόσο δύσκολη και γοητευτική!

3. Έχετε πολλές συμμετοχές σε αρχιτεκτονικά έργα αλλά και σε project με σχεδιασμό και animation για λογαριασμό μεγάλων εταιρειών. Πόσο κοντά είναι όλα αυτά σε σχέση με την πρόσφατη σχολιογραφική -θα μου επιτρέψετε να τη χαρακτηρίσω- αφίσα με τον υπουργό Οικονομικών ;

Αφού επιλέγετε δημοσιογραφικούς όρους θα χαρακτήριζα την αφίσα περισσότερο ειδησεογραφική. Δε θα είχα όμως αντίρρηση να γεφυρώσουμε τις δύο έννοιες με έναν νέο όρο και να την αποκαλέσουμε σχολιογραφιστική!

Κοινός τόπος της αφίσας και του εργασιακού παρελθόντος μου είναι τα δύο παρακάτω σημεία:

Πρώτον, η ικανότητα να ανταποκρίνεσαι στις απαιτήσεις του πελάτη, είτε αυτός είναι ιδιώτης είτε εταιρεία, είναι μία δύσκολη και επίπονη διαδικασία που συνοδεύεται συχνά από μεγάλες απογοητεύσεις! Έχει όμως πάντα ένα σταθερό αποτέλεσμα. Μαθαίνεις να αναγνωρίζεις τι ακριβώς ζητά ο κόσμος.

Δεύτερον, η ολοκλήρωση και λόγος ύπαρξης της θεωρίας είναι η πράξη! Κάθε αισθητικό εφόδιο που κερδίζουμε μέσα από το πανεπιστημιακό ή εργασιακό περιβάλλον πρέπει να βρίσκει χώρο εφαρμογής σε κάθε επόμενη δουλειά. Η εμπειρία της αρχιτεκτονικής με βοηθά να βλέπω κάθε εικόνα, όσο μικρή και αν είναι, σαν μία αυτόνομη οντότητα που έχει τις ίδιες απαιτήσεις δομής και ισορροπίας με ένα κτήριο .

4. Το μήνυμα στην αφίσα είναι αυστηρά πολιτικοποιημένο ή μήπως κομματικοποιημένο ; Τι ακριβώς θέλετε να εκφράσετε με αυτή την αφίσα, που αν δεν κάνω λάθος, θυμίζει αφίσα κινηματογράφου. Μήπως ακόμη και αυτό υποκρύπτει κάποιο συμβολισμό ;

Το μήνυμα της αφίσας είναι πάνω από όλα κοινωνικό. Οι λαοί της Ευρώπης θέλουν το τέλος της λιτότητας. Η Ελλάδα σε αυτή την χρονική περίοδο είναι στην αιχμή του δόρατος αυτής της απαίτησης.

Στο Eurogroup δεν πάει o Σύριζα, αλλά τα πρόσωπα που οι ελληνικός λαός επέλεξε να τον αντιπροσωπεύσουν. Έχει μεγάλη σημασία να το καταλάβει αυτό και ο Σύριζα και ο ελληνικός λαός.

Η αφίσα λοιπόν σίγουρα δεν είναι κομματικοποιημένη.

Υπάρχει ένας μαθηματικός όρος τον οποίο έχει δανειστεί και η αρχιτεκτονική. Ο όρος της υπερ επιφάνειας. Η ερευνητική μου εργασία βασίστηκε σε αυτόν τον όρο και θα αναλύσω στη συνέχεια πως σχετίζεται με το θέμα μας. Στα μαθηματικά υπερ -επιφάνεια καλείται κάθε επιφάνεια που βρίσκεται σε έναν υπερχώρο περισσότερων από 3 διαστάσεις. Η αρχιτεκτονική χρησιμοποιεί αναρχικά τον όρο αυτό για να περιγράψει κάθε επιφάνεια που παραπέμπει νοηματικά σε άλλα γεγονότα και στοιχεία. Με αυτή τη λογική η οθόνη ενός υπολογιστή ή η ανακλαστική επιφάνεια του μουσείου Guggenheim στο Bilbao είναι υπερ- επιφάνειες. Μπορούμε να θεωρήσουμε την συγκεκριμένη αφίσα υπερ - επιφάνεια? Κατά τη γνώμη μου ναι.

Ας σκεφτούμε την αφίσα σαν στερεό. Ας θεωρήσουμε δηλαδή ότι δεν είναι επίπεδη αλλά έχει τρεις διαστάσεις. Τον άξονα Χ για να την ορίσουμε οριζόντια, τον άξονα Y για να την ορίσουμε κάθετα και τον άξονα των Ζ, για να ορίσουμε τον άξονα που αρχίζει από την εικόνα και έρχεται προς το θεατή, δηλαδή το βάθος της.

Η κατάλληλη τοποθέτηση των εικονογραφικών στοιχείων σε αυτούς τους άξονες δίνει στην εικόνα τα μηνύματα (όχι πάντα φανερά) που θέλει να περάσει. Ας δούμε τα σημαντικότερα.

Άξονας Χ: Υπάρχει ένας άγραφος κανόνας στην ζωγραφική και την φωτογραφία που ονομάζεται ο κανόνας του κυρίαρχου ματιού. Σύμφωνα με αυτόν, το μάτι του εικονιζόμενου σε ένα πορτραίτο από το οποίο περνάει η μεσαία κάθετη γραμμή της εικόνας είναι το κυρίαρχο μάτι και σε αυτό συγκεντρώνεται το βλέμμα του θεατή. Το αριστερό μάτι του Κυρίου Βαρουφάκη ακολουθεί αυτό τον κανόνα.

Άξονας Υ: Συνηθίζεται στα comics ισότιμοι χαρακτήρες να σχεδιάζονται με τα μάτια τους στον ίδιο οριζόντιο άξονα. Η καγκελάριος είναι ιεραρχικά ανώτερη από τον κύριο Βαρουφάκη οπότε τα μάτια της βρίσκονται πιο ψηλά. Αυτό αρχικά μοιάζει να την ευνοεί αλλά θα αναιρεθεί αργότερα. Στις άκρες αυτού του άξονα έχει επιλεγεί να σχεδιαστούν η ημερομηνία και ο τίτλος της αφίσας ώστε να αφήσουν χώρο για τους εικονιζόμενους.

Ο άξονας των Z , είναι ο πιο σημαντικός άξονας της συγκεκριμένης σύνθεσης. Διαιρείται σε τέσσερα νοηματικά επίπεδα. Η ένταση του χρώματος και κατά συνέπεια η δύναμη του κάθε στοιχείου υφίεται καθώς αλλάζουμε επίπεδο και απομακρυνόμαστε από το θεατή. Στο πρώτο επίπεδο βρίσκονται τα γράμματα. Με έντονο κόκκινο χρώμα που κυριαρχεί μας ενημερώνουν για το “Πότε” και για το “Γιατί”.Το δεύτερο επίπεδο, απαντά στην ερώτηση “ποιοι” και γνωρίζουμε τους πρωταγωνιστές. Ο νέος υπουργός οικονομικών με γήινα φιλικά χρώματα κυριαρχεί στο κάδρο. Το κεντρικό θέμα του Eurogroup αφορά την οικονομία για αυτό το λόγο επιλέχτηκε ο χαρακτήρας του Γιάνη Βαρουφάκη και όχι εκείνος του Αλέξη Τσίπρα.

Στο τρίτο επίπεδο, η καγκελάριος Μέρκελ αν και μεγαλύτερη σε μέγεθος υποβιβάζεται χρωματικά και εικονογραφικά. Δεν κοιτάει το θεατή στα μάτια αλλά κοιτάει πλαγίως τον υπουργό. Η αφίσα γέρνει φανερά υπέρ της ελληνικής πλευράς.

Στο τέταρτο επίπεδο, η σιλουέτα του πύργου επικοινωνιών , χαρακτηριστικό τοπόσημο του Βερολίνου, φανερώνει το χώρο στον οποίο λαμβάνουν χώρα όλα τα παραπάνω.

Όλοι οι παραπάνω άξονες έχουν ένα κοινό σημείο και με τη βοήθεια μιας ανεπαίσθητης ακτινωτής μορφής που διαγράφεται στο βάθος πετυχαίνουν ένα σκοπό. Να οδηγήσουν το μάτι του θεατή στο βλέμμα του κυρίου Βαρουφάκη που είναι και το σημείο ενδιαφέροντος της σύνθεσης. Η ιδιαιτερότητα όμως του σημείου αυτού , δεν είναι τόσο το βλέμμα όσο η αποφασιστικότητα του βλέμματος. Αυτό ακριβώς θέλω να εκφράσω . Δεν πρόκειται για τον υπουργό που κοιτάει το θεατή. Πρόκειται για τους Έλληνες που κοιτάνε την Ευρώπη.

Τέλος η κινηματογραφική μορφή της αφίσας δεν υποκρύπτει κάποιο συμβολισμό ούτε εξυπηρετεί το μήνυμα αυτό καθαυτό. Διευκολύνει όμως πολύ την διάδοσή του. Το μάτι μας είναι εκπαιδευμένο να δίνει περισσότερη σημασία σε οικεία μοτίβα, όπως η γραφιστική μίας κινηματογραφικής αφίσας.



5. Πώς ήρθε στη δημοσιότητα η αφίσα; Ζήτησαν κάποιοι την άδεια σας για να την αναδημοσιεύσουν?

Ο στόχος της αφίσας ήταν εξαρχής να γίνει “viral”, να εξαπλωθεί δηλαδή μέσω του διαδικτύου από όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα, σε όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο. Γνωρίζοντας ότι θα γίνει αυτό επέλεξα να την «ανεβάσω» στην ιστοσελίδα 'Deviant Art' . 'Το Deviant Art', είναι ένας διαδικτυακός χώρος όπου καλλιτέχνες με αντικείμενο την εικόνα, (φωτογράφοι, εικονογράφοι, σχεδιαστές comics , γραφίστες) μπορούν να παρουσιάσουν έργα τους. Αυτό που ξεχωρίζει το 'Deviant Art' είναι ότι την στιγμή που δημοσιοποιεί κάποιος μία εικόνα σε αυτό, αυτόματα αποκτά και την κυριότητά της μέσω ενός συστήματος δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας , γνωστό και σαν Creative Commons. Σύμφωνα με το σύστημα αυτό, οποιοσδήποτε μπορεί να αντιγράψει, να κοινοποιήσει στο διαδίκτυο ή και να κατέχει την εικόνα αρκεί να τηρήσει τρεις απλούς κανόνες: 1) Πρέπει να αναφέρει το δημιουργό της όποτε την εκθέτει σε κοινή θέα. 2) Δεν μπορεί να βγάλει χρήματα από αυτή. 3) Δεν επιτρέπεται να την παρουσιάσει εάν την έχει τροποποιήσει με οποιοδήποτε τρόπο προσθέτοντας ή αφαιρώντας στοιχεία από αυτήν.

Έχοντας εξασφαλίσει την κυριότητα της αφίσας, την ανέβασα στο προφίλ μου στο Facebook και επιπλέον την έστειλα και στους διαχειριστές εκείνων των ομάδων στο Facebook που ήταν σχετικές με τα συλλαλητήρια που είχαν οργανωθεί για τις 11 Φεβρουαρίου 2015. Μέσα σε 24 ώρες περίπου η εικόνα είχε φτάσει παντού. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν η μεγαλύτερη διάδοση έγινε μέσω Facebook ή μέσω Twitter.

Το πρωινό της 11ης Φεβρουαρίου διαπίστωσα ότι σύμφωνα με κάποιες ελληνικές ιστοσελίδες ενημέρωσης την αφίσα την είχαν σχεδιάσει οι «δημιουργοί του περιοδικού comic της εταιρίας 'Deviant Art». Όσο προχωρούσε η ώρα, κάποιες σελίδες αποκατέστησαν την αλήθεια και το όνομά μου άρχισε να εμφανίζεται. Η αφίσα αναρτήθηκε σε 60 ελληνικές σελίδες ενημέρωσης έως την στιγμή που γράφονται αυτές τις γραμμές, από τις οποίες 40 έγραψαν διαφορετικά μεταξύ τους άρθρα ενώ τα υπόλοιπα 20 την αναδημοσίευσαν.

Το πρώτο μήνυμα που ζητούσε την άδειά μου ήρθε από το αγγλικό παράρτημα του 'Business Insider'. Ήταν και το μέσο πιστεύω που διέδωσε περισσότερο την αφίσα στο εξωτερικό. Ακολούθησε μήνυμα από το 'Bloomberg Τelevision' που επιθυμούσε να την παρουσιάσει στο δελτίο του. Ακολούθησαν αρκετά μηνύματα, από το εξωτερικό πάντα, από παρόμοιες ιστοσελίδες , ιστολόγια και τηλεοπτικούς σταθμούς, προερχόμενα από την Ιταλία μέχρι την Βραζιλία.

Όπως ήταν φυσικό η ελληνική αντιμετώπιση του θέματος μου άφησε μία πικρία. Από την στιγμή όμως που η αφίσα διαδόθηκε και πέρασε το μήνυμά της, ο τρόπος με τον οποίο έγινε αυτό είναι μηδαμινής σημασίας.

6. Είχατε κάποιες αναστολές πριν από τη δημοσιοποίηση της αφίσας ; Ποιος ήταν ο πρώτος άνθρωπος που μιλήσατε για το εγχείρημά σας ; Είστε πολιτικοποιημένο ή κομματικοποιημένο πρόσωπο, κύριε Παπαδάτε ; Πως αυτοπροσδιορίζεστε ;

Δεν είχα αναστολές από τη στιγμή που η αφίσα δημιουργήθηκε με γνώμονα να μην προσβάλει κανένα πρόσωπο ή θεσμό. Παρουσιάζει ένα γεγονός. Την αποστολή του Έλληνα αντιπροσώπου στο Eurogroup. Είναι ένα γεγονός που δεν είναι ούτε αμφισβητήσιμο ούτε παρεξηγήσιμο.

Ξεκίνησα να την δουλεύω την ημέρα της δημοσίευσής της. Ως χρόνος καθαρής δουλειάς χωρίς τα ενδιάμεσα διαλείμματα πήρε περίπου τρεις με τέσσερις ώρες. Σε όλο αυτό το διάστημα δεν την έδειξα ούτε μίλησα με κάποιον σχετικά με την επιθυμία μου να τη δημοσιεύσω.

Η λέξη πολιτικοποιημένος δεν έχει τυχαία την ίδια ρίζα με τη λέξη πολίτης. Κάθε πολίτης οφείλει κατά τη γνώμη μου να έχει ενεργή συμμετοχή του στα κοινά αν θέλει να αποτελεί παραγωγικό μέλος ενός συνόλου. Έχουμε περάσει σε μία εποχή που η λέξη κομματικοποιημένος έχει αποκτήσει αρνητική χροιά πράγμα το οποίο με κάνει ιδιαίτερα ευτυχή!

7. Επικοινώνησε μαζί σας, κάποιος από κομματικό περιβάλλον για να σας εκφράσει τη δυσαρέσκεια του; Καθημερινοί άνθρωποι μέσω κοινωνικών δικτύων πως το σχολίασαν ;

Κανείς από κομματικό περιβάλλον δεν επικοινώνησε μαζί μου για να εκφραστεί θετικά ή αρνητικά. Μετά τη δημοσίευσή της αφίσας προσπάθησα να την «ακολουθήσω» στο διαδίκτυο. Δεν βρήκα αρνητικά σχόλια για τη αφίσα σαν δημιουργία αυτή καθαυτή. Σίγουρα υπάρχουν άτομα που δεν εγκρίνουν την πολιτική του Σύριζα αλλά δεν επέλεξαν την αφίσα για να το εκφράσουν. Χάρηκα πολύ όταν είδα σχόλια από άτομα από όλη την Ευρώπη που ξεχώρισαν το κοινωνικό μήνυμα στον τίτλο της αφίσας και τη σχολίασαν με μία μόνο λέξη : “Μακάρι”.

8. Θα δούμε στο μέλλον και άλλες αφίσες και ίσως όχι μόνο από το εγχώριο πολιτικό στερέωμα;

Δεν έχω ακόμα εκτιμήσει τα αποτελέσματα αυτής της αφίσας. Θέλω να πιστεύω ότι σαν χειρονομία βοήθησε έστω και ελάχιστα στην ενίσχυση της υποστήριξης της Ελλάδας από την Ευρώπη. Το αν θα επαληθευτεί ο τίτλος της είναι ακόμα υπό αμφισβήτηση. Ήταν το πρώτο πολιτικό μου σκίτσο και πήγε αρκετά καλά σύμφωνα με την αποδοχή του κόσμου. Αν κρίνω ότι θα έχω στο μέλλον την δυνατότητα να μεταφέρω κάποιο μήνυμα με τον ίδιο ή κάποιο αντίστοιχο τρόπο έκφρασης θα το κάνω. Δεν γνωρίζω αν έπεται πολιτική συνέχεια. Μπορώ μόνο να σας υποσχεθώ ότι δε θα παραμείνω στάσιμος.



9. Πόσο σας επηρέασε η επίθεση στο Charlie Hebdo ;

Δεν έχουμε κατανοήσει πλήρως πως λειτουργεί η φύση γύρω μας, οπότε θα ήταν τουλάχιστον εγωιστικό να αρνηθεί κάποιος έστω και την πιθανότητα ύπαρξης κάποιας ανώτερης από μας νοημοσύνης. Εμφανίζονται ωστόσο ανά την υφήλιο (και ανά τους αιώνες), εκφραστές όλων των θρησκειών οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται ως ερμηνευτές της θέλησης της νοημοσύνης αυτής! Το χειρότερο από όλα είναι ότι η βία, λεκτική ή σωματική παρουσιάζεται πολλές φορές ως θεϊκή εντολή. Δεδομένου αυτού, όταν οποιαδήποτε ζωή χάνεται λόγω θρησκείας μόνο οργή μπορεί να μου προκαλέσει.

Το ότι δεν ασπάζομαι την έννοια της θρησκείας δε σημαίνει ότι δεν σέβομαι ή ότι δεν θαυμάζω την πνευματικότητά της. Γι' αυτό και δε θα σκεφτόμουν ποτέ να την κοροϊδέψω. Οι δράστες στο Charlie Hebdo έκριναν οτι τα σκίτσα προσέβαλαν την θρησκεία τους και προχώρησαν σε αυτήν την αποτρόπαια πράξη. Τα σκίτσα αυτά ήταν μία κίνηση τρομερής ευθύνης της οποίας όμως υποτιμήθηκαν οι συνέπειες. Μακροπρόθεσμα το γεγονός δεν νομίζω ότι λειτούργησε υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης. Αντιθέτως ενισχύθηκε ο θρησκευτικός φανατισμός από την μία πλευρά και η ισλαμοφοβία από την άλλη. Αν δεν σε εκφράζει μία θρησκεία δε την κοροϊδεύεις, απλώς την αγνοείς.

Πόσο με επηρέασε λοιπόν η επίθεση στο Charlie Hebdo; Αρκετά για να πω τα παραπάνω.

10. Είστε πιο κοντά στο comic ή την γελοιογραφία ; Μπορεί να δούμε κάποια άλλη σας δουλειά, πάνω σε κάτι από τα δύο ;

Πιστεύω ότι είμαι πιο κοντά στο comic. Το comic συνδυάζει με τον καλύτερο τρόπο σενάριο, σκηνοθεσία και σχεδιασμό. Μία ιστορία comic δεν έχει χρονικούς ή χωρικούς ή ακόμα εννοιολογικούς περιορισμούς. Είναι ένα εκπληκτικό μέσο έκφρασης μέσα από το οποίο μπορείς να δημιουργήσεις κόσμους κυριολεκτικά εκ του μηδενός. Είναι σίγουρα ένας από τους μελλοντικούς μου στόχους. Η γελοιογραφία δεν υστερεί σε αξία. Μοιάζει με ένα comic συμπιεσμένο σε ένα μόνο καρέ! Ένα καλό αστείο είναι πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση. Αν μου ζητηθεί να ασχοληθώ με την γελοιογραφία θα το κάνω με μεγάλη μου χαρά.

11. Πως βλέπετε τη σημερινή κατάσταση κε Παπαδάτε (;) , η χώρα θα βγει από το αδιέξοδο; Τι μηνύματα λαμβάνετε από συναδέλφους σας του εξωτερικού ;

O μόνος τρόπος να βγει η χώρα από το αδιέξοδο είναι να κοιταχτεί στον καθρέφτη. Έτσι μόνο θα καταλάβει τους λόγους που μπήκε εξαρχής σε αυτό. Πολλοί θέλουν την πολυπόθητη αλλαγή αλλά ελάχιστοι θέλουν να αλλάξουν οι ίδιοι ! Βρίσκω πιο οικείο σε μένα να εκφράζομαι μέσω εικόνων οπότε αυτό που μου θυμίζει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι ένα τούνελ. Στην άκρη του υπάρχει το άγνωστο αλλά αυτό δεν είναι λόγος για να τρομάζουμε! Στην εικόνα που μόλις δημιουργήσαμε δεν υφίσταται το πάνω και το κάτω αλλά μόνο το μέσα και το έξω. Πολλοί θα μας φωνάξουν να τρέξουμε προς το φως. Άλλοι θα τρέξουν προς τα έξω χωρίς δεύτερη σκέψη. Άλλοι θα διστάσουν τελευταία στιγμή και θα παραμείνουν στο χείλος. Άλλοι θα παραμείνουν στην φαινομενική ασφάλεια του σκοταδιού. Ο φόβος είναι απόλυτα φυσική αντίδραση ,το να μην προσπαθείς όμως είναι αδικαιολόγητο. Προσπαθώ να μην δίνω μεγάλη σημασία στα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό μιας και δεν γίνεται να κρίνει κάποιος εξ' αποστάσεως. Παίρνοντας απόσταση από κομματικές ταυτότητες προσωπικά πιστεύω ότι έχουμε ήδη βγει από το αδιέξοδο. Είναι λίγες βδομάδες τώρα που κάθε Έλληνας νοιώθει ισότιμος πολίτης με κάθε Ευρωπαίο. Μία ανάγκη που είχαμε για καιρό ξεχάσει ή καταπιέσει. Είχαμε μάθει να ικανοποιούμαστε με το ελάχιστο. Εύχομαι όλα να πάνε καλά και το τέλος της λιτότητας να πραγματοποιηθεί. Θα είναι ένας αγώνας δύσκολος και γιατί θα μας φέρει αντιμέτωπους με τον εαυτό μας. Τίποτα όμως αξιόλογο δεν

κατακτήθηκε εύκολα.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

O Στέφανος Παπαδάτος γεννήθηκε στην Αθήνα . Εισήλθε στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το 1999.

Το 2005 παρουσίασε την διάλεξη με τίτλο "HyperSurfaces - Invisible Architecture " . Τον Οκτώβριο του 2007 ολοκλήρωσε τις σπουδές του

με το θέμα της διατριβής του «Data containers - Swimming with matterwaves" . Από το 2001 , έχει συνεργαστεί με πολλούς αρχιτέκτονες ,μεταξύ των οποίων ο Σπύρος Παπαδόπουλος , οι Ματθαίος Παπαβασιλείου & Κωνσταντίνα Καρβουντζή ( ENTASIS architects ) , η Αριάδνη Βοζάνη , οι Βασιλική Τροβά & Νίκος Μπελαβίλας ,ο Θεοκλής Καναρέλης και ο Κωνσταντίνος Μωραΐτης . Έχει συμμετάσχει σε πολλά αρχιτεκτονικά έργα και διαγωνισμούς , σε projects βιομηχανικού σχεδιασμού προιόντων καθώς και σε projects εσωτερικού σχεδιασμού για εμπορικούς χώρους .

Γοητευμένος τόσο από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό όσο και την τεχνολογία της κινούμενης εικόνας ανέπτυξε μια μεγάλη επιδεξιότητα στον 2D και 3D σχεδιασμό και animation ,χρησιμοποιώντας μια ποικιλία από δημιουργικά εργαλεία.

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως freelancer σχεδιαστής και animator .



LINKS

email: [email protected]
Webpage: http://estebanned.wix.com/portfolio
DevianArt: http://estebanned.deviantart.com/
facebook: https://www.facebook.com/stefanos.papadatos1

Keywords
το φως, ελλαδα, project, animation, εταιρεία, guggenheim, τσιπρας, μερκελ, art, creative, facebook, twitter, business, insider, bloomberg, γνώμονα, συμμετοχή, σημαίνει, υφίσταται, φως, αθηνα, data, http, https, συριζα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , ελενα παπαβασιλειου, www.facebook.com, αξια, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, νεος παπας, αποτελεσματα, ημερομήνια, το θεμα, αδεια, αιχμη, αφισες, βραζιλια, γνωμη, δουλεια, εργασια, εργαλεια, ζωγραφικη, θεμα, ιταλια, οικονομια, οψη, σημερινη, φυσικη, φωτογραφια, φως, χρωματα, ωρα, creative, αρθρα, ανθρωπος, αξονας, αξονες, αριαδνη, αρχιτεκτονικη, αφισα, βλεμμα, βοηθεια, βρισκεται, γεγονοτα, γεγονος, γινει, γινεται, γνώμονα, δευτερο, διαστημα, δυναμη, δυνατοτητα, διαδικτυο, εγινε, εγχειρημα, ευκολα, υπαρχει, εκφραση, εννοια, εργα, εποχη, επρεπε, επιθυμια, ερχεται, ερχονται, εταιρεία, ευρωπη, τεχνολογια, ζωη, ζητα, ιδια, ιδιο, υποθεση, υφίσταται, υφος, θεα, θυμιζει, θρησκεια, εικονα, κυβερνηση, κινηση, κυριε, κτημα, λαθος, λογο, μαθηματικα, ματια, ματι, μηνυματα, μικρο, μορφη, μπορεις, παντα, οθονη, ονομα, ορος, οχθες, περιβαλλον, πετρα, πρωταγωνιστες, πρωινο, ριζα, σελιδες, σεναριο, σιγουρα, συνεχεια, συμμετοχή, σκηνοθεσια, σκιτσα, σχεδιο, σχολια, ταυτοτητες, τοιχος, τμημα, το φως, τιτλος, φυση, φυσικο, φοβος, χρονος, χρωμα, χαρα, κωνσταντινος, ωρες, αγνωστο, αγωνας, animation, ασφαλεια, http, guggenheim, https, χωρα, ιδιαιτερα, project, χροια, κωνσταντινα, μοιαζει, οργη, σημαίνει, σπυρος, θελω να, θετικα
Τυχαία Θέματα