O Τύπος στον κόσμο

Η προσφυγική κρίση ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής την Τετάρτη καθώς και του σημερινού Συμβουλίου υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε είναι ένα από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο και τα ΜΜΕ. Αρκετές και σήμερα οι αναφορές στις “προκλήσεις” και τις κρίσεις που θα πρέπει να διαχειριστεί η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα.

Για προσφυγική κρίση: “Προσφυγική κρίση: Οι ηγέτες της Ανατολικής Ευρώπης απορρίπτουν
τις προτάσεις για τις ποσοστώσεις” αναφέρει o Guardian. Η Τσεχία, Πολωνία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Λετονία αποκαλούν παράνομα τα μέτρα που προβλέπει η κοινή πολιτική για τη διαχείριση των 660,000 προσφύγων στην Ε.Ε.

“Οι υπουργοί Εσωτερικών προετοιμάζονται για μια κρίσιμη συνάντηση σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης μέσω ποσοστώσεων” αναφέρει η DW. Την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επείγουσα μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων θα συζητήσουν σήμερα οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των 28 κρατών της Ε.Ε.. Την Τετάρτη οι αρχηγοί των κρατών μελών θα πραγματοποιήσουν έκτακτη σύνοδο κορυφής για το θέμα.

“Προσφυγική κρίση: Υπουργοί της Ε.Ε συνεδριάζουν για να λύσουν το θέμα των ποσοστώσεων” αναφέρει το BBC. Στις Βρυξέλλες προσέρχονται οι υπουργοί των “28” μετά τις προηγούμενες συναντήσεις που κατέληξαν σε αποτυχία λόγω των αντιρρήσεων των χωρών την ανατολικής ΕΕ. Την Τετάρτη θα ακολουθήσει η άτυπη Σύνοδος Κορυφής που συγκλήθηκε εκτάκτως. Η Κομισιόν είχε προτείνει, για δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες, την δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού για ανακατανομή προσφύγων σε όλα τα μέλη της ΕΕ με υποχρεωτικό χαρακτήρα βάσει ποσοστώσεων. Σύμφωνα με ευρωπαίους διπλωμάτες, η επιδίωξη αναφοράς σε υποχρεωτικό ή και μόνιμο χαρακτήρα φαίνεται να εγκαταλείπεται ενώπιον των αντιδράσεων των ανατολικών χωρών ή των χωρών του Βίζεγραντ. Στόχος είναι τουλάχιστον να μείνει ο αριθμός των 120.000 και να βρεθεί ένα σχήμα βάσει του οποίου θα ανακατανεμηθεί, χωρίς αναφορά σε “υποχρεωτικά” ή “εθελοντικά” μέτρα και επικεντρωμένο στην παρούσα φάση. Χθες πάντως δεν βρέθηκε “κοινός τόπος” στη συνάντηση μονίμων αντιπροσώπων στην Ε.Ε Το Λουξεμβούργο, που προεδρεύει της ΕΕ, έχει προσπαθήσει να παρουσιάσει νέες προτάσεις ώστε να επιτευχθεί συμβιβασμός. Ψηλά στις προτάσεις για λύση βρίσκεται η πρόβλεψη για σχήμα που θα “ “ανταλλάσσει” πρόσφυγες με καταβολή χρηματικών ποσών από χώρες που δεν τους δέχονται. Ακόμη και σε αυτό, δεν υπάρχει συμφωνία σε διάφορα σημεία: Υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορεί μία χώρα να επιλέγει να πληρώσει ποσά αντί να υποδεχθεί πρόσφυγες και ποιες χώρες θα ευνοηθούν από το σχήμα. Κρίσιμο ζητούμενο το πώς θα επιτευχθεί ομόφωνη απόφαση... στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής.

“Αντιμέτωπη με την πίεση ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών η Κροατία” αναφέρει η Monde. Πάνω από 21 000 πρόσφυγες έχουν εισέλθει στη χώρα από την Τετάρτη, και οι αρχές αγωνίζονται για να συντονίσουν τις δραστηριότητές τους.

“Η Ευρώπη οχυρώνεται” αναφέρει η Liberation. Λόγω της προσφυγικής κρίσης, η Ε.Ε συμπεριλαμβανομένων και των χωρών εντός Σέγκεν κλείνει τα σύνορά της ή αυξάνει τους ελέγχους της.

Για Ελλάδα -προσφυγική κρίση: “Η Ε.Ε σφίγγει τα λουριά για τη φύλαξη συνόρων της Ελλάδας”αναφέρουν οι Financial Times. H Ευρώπη έχει απολέσει τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της, προειδοποίησε ο Ντ. Τουσκ, ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό την Τετάρτη. Οι ηγέτες αναμένεται να απαιτήσουν η ΕΕ να καλύψει τα σύνορα της Ελλάδας, η οποία αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου από χώρες όπως η Συρία. Είναι μια κίνηση που θα σηματοδοτήσει ακόμα μία μετάβαση “εξουσιών” από την Αθήνα στις Βρυξέλλες. Σε επιστολή που απέστειλε στους αρχηγούς κρατών ο Ντ. Τουσκ τόνισε ότι οι ηγέτες πρέπει να αντιμετωπίσουν τη σκληρή πραγματικότητα που επικρατεί στα σύνορα κρατών όπως η Ελλάδα. Ο ίδιος απέδωσε το κλείσιμο συνόρων και τους αυξημένους ελέγχους εντός της Ζώνης του Σένγκεν στο γεγονός πως οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να ελέγξουν τα κοινά εξωτερικά σύνορα. Σε αντάλλαγμα για τη μεγαλύτερη εποπτεία των συνόρων από την ΕΕ, οι Βρυξέλλες θα δώσουν στην Αθήνα σημαντική οικονομική βοήθεια, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Οι χαοτικές σκηνές στα ελληνικά νησιά όπως η Λέσβος και η Κως καταδεικνύουν πως η πλειοψηφία των ατόμων που φτάνουν στη χώρα -είτε μετανάστες, είτε πρόσφυγες- δεν τυγχάνουν ικανοποιητικής μεταχείρισης, σημείωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Οι πρέσβεις από όλες τις χώρες της ΕΕ συναντήθηκαν αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν ένα σχέδιο “διανομής” 120.000 προσφύγων. Το σχέδιο είχε τη στήριξη του Βερολίνου, αλλά προκάλεσε ένα χάσμα μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης. Τις τελευταίες εβδομάδες αξιωματούχοι από κράτη της κεντρικής Ευρώπης, όπως η Τσεχία και η Πολωνία, κατέστησαν σαφές ότι θα συμφωνήσουν στο σχέδιο εφόσον όμως η αποδοχή είναι εθελοντική. Η πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι να σφραγιστούν τα σύνορα της ΕΕ, είπε Πολωνός διπλωμάτης. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να αποφύγουμε περαιτέρω χάος και βίαιες αψιμαχίες στα σύνορα, συμπλήρωσε. Κράτη-μέλη “υποβάθμισαν” την άποψη περί ποσόστωσης για τη διανομή 120.000 προσφύγων, σύμφωνα με ένα προσχέδιο που είδαν οι FT. To προσχέδιο δεν είχε καμία αναφορά σε ένα κλειδί για την κατανομή των προσφύγων, που θα υπαγόρευε πόσους πρόσφυγες θα υποδεχόταν κάθε χώρα, με βάση στοιχεία όπως το ΑΕΠ, την ανεργία αλλά και τον αριθμό των προσφύγων που ήδη διαμένουν σε αυτή. Η Κομισιόν ήλπιζε ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελεί μια βάση για ένα μόνιμο σχέδιο “διανομής”. Οι αξιωματούχοι εξετάζουν αν θα επιτρέψουν σε Ελλάδα και Ιταλία να ωφεληθούν από την ποσόστωση των 54.000 της Ουγγαρίας, ή αν θα βάλουν τον αριθμό σε έναν “λογαριασμό” ο οποίος θα χρησιμοποιείται όταν ένα μέλος-κράτος αντιμετωπίζει ξαφνική έλευση αφίξεων.

Για Ελλάδαεκλογές: “Ο Αλέξης Τσίπρας ορκίστηκε πρωθυπουργός” αναφέρει η DW. Ο Αριστερός αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ορκίστηκε πρωθυπουργός της Ελλάδας για δεύτερη φορά σε εννέα μήνες. Το κόμμα του κέρδισε τις εκλογές, αλλά όχι την πλειοψηφία. Θα συνεργαστεί για ακόμα μια φορά με ένα μικρό δεξιό κόμμα τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να σχηματίσει κυβέρνηση σήμερα. Η Ανγκελα Μέρκελ συνεχάρη τον κ. Τσίπρα για την εκλογική του νίκη και συζήτησε μαζί του θέματα διμερούς και ευρωπαϊκής πολιτικής -μεταξύ άλλων το προσφυγικό- ενόψει και της έκτακτης Συνόδου Κορυφής. Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: “η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και τον συνεχάρη για την εκλογική του νίκη στις χθεσινές ελληνικές βουλευτικές εκλογές. Η Καγκελάριος και ο Αλέξης Τσίπρας, με αυτή την ευκαιρία, αντάλλαξαν ήδη απόψεις και για την επικείμενη έκτακτη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη και συμφώνησαν μια στενή συνεργασία για τα ζητήματα τα οποία θα συζητηθούν εκεί καθώς και για τα περαιτέρω διμερή και ευρωπαϊκής πολιτικής θέματα”. Πάντως ο Έλληνας πρωθυπουργός επέκρινε την Ε.Ε για τη διαχείριση της συνεχιζόμενης προσφυγικής κρίσης μετά την ορκωμοσία του και ζήτησε από όλα τα κράτη – μέλη να αναλάβουν τις ευθύνες τους. “Η Ελλάδα είναι η πρώτη πύλη εισόδου και η Ευρώπη δυστυχώς δεν έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να προστατέψει τις χώρες – πύλες εισόδου και το προσφυγικό κύμα έχει λάβει ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Υπάρχει ανάγκη... ότι η Ευρώπη έχει να αντιμετωπίσει ένα παγκόσμιο και όχι ευρωπαϊκό πρόβλημα και θα πρέπει να υπάρξει επιμερισμός ευθύνης”.

“Ο Αλέξης Τσίπρας ορκίστηκε μετά τη νίκη του στις εκλογές” αναφέρει και ο Guardian. Ύστερα από σχεδόν οκτώ μήνες από τη μέρα που ορκίστηκε για πρώτη φορά, ο Αριστερός πρωθυπουργός καλείται να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Τη Δευτέρα, ύστερα από οκτώ μήνες από την ημέρα, που ανέλαβε τα ηνία της χώρας η πρώτη αριστερή κυβέρνηση, ο Τσίπρας ορκίστηκε ενώπιον του ΠτΔ για δεύτερη φορά δεσμευόμενος να βοηθήσει το λαό και τη χώρα. Οι βουλευτικές εκλογές αποτέλεσαν προσωπικό θρίαμβο για τον 41χρονο, που τελικά ρίσκαρε με την προκήρυξη εκλογών τον περασμένο μήνα για να αντιμετωπίσει μια εξέγερση εντός του κόμματος του, μετά τη στροφή 180 μοιρών του Αλέξη Τσίπρα και την υπογραφή της τρίτης δανειακής σύμβασης. Η μεγάλη και μη αναμενόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ του εξασφαλίζει 145 από τις 300 έδρες, δηλαδή όχι την απόλυτη πλειοψηφία επομένως αγνοώντας τις επικρίσεις εντός και εκτός της χώρας, ο Τσίπρας προχώρησε με τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης με τον πρώην εταίρο του, το μικρό εθνικιστικό κόμμα των ΑΝΕΛ. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς αναρωτήθηκε εκ νέου όπως και τον Ιανουάριο γιατί ο Τσίπρας έκανε συμφωνία με αυτό “το παράξενο, ακροδεξιό κόμμα”. Ωστόσο, ο Πάνος Καμμένος ο αρχηγός των ΑΝΕΛ μετά τη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα δήλωσε ότι οι δύο άνδρες θα κυβερνήσουν για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. (...) Ο αριστερός ηγέτης, που τελικά κατόρθωσε να αποσπάσει εκ νέου τη στήριξη των ψηφοφόρων παρά το γεγονός ότι δεν υλοποίησε καμία από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις έδωσε έμφαση στο ότι η πρώτη μεγάλη μάχη του θα είναι να ανακάμψει η οικονομία με πρώτη την άρση των capital controls. Η ελάφρυνση του χρέους, θα αποτελέσει μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες. (...) Το να κρατήσει τόσο τους πιστωτές όσο και τους ψηφοφόρους ευχαριστημένους δεν θα είναι εύκολο καθώς οι δανειστές θέλουν άμεση εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων που σημαίνει ότι πάνω από 100 νομοθετήματα θα πρέπει – συμπεριλαμβανομένου και του ασφαλιστικού θα πρέπει να έχουν ήδη εφαρμοστεί στα τέλη Οκτωβρίου.

Η Telegraph κάνει λόγο για κυβέρνηση που είναι καταδικασμένη να αποτύχει λόγω του λανθασμένου Μνημονίου που της έχει επιβληθεί.Οι ξένοι οικονομολόγοι θεωρούν πως η πλειοψηφία του κυβερνητικού συνασπισμού παραείναι ισχνή για να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που θα προκύψουν από την εφαρμογή του Μνημονίου. Τους επόμενους μήνες και μέχρι το τέλος του 2015 πρέπει να περάσουν από τη Βουλή περίπου 60 προαπαιτούμενα. Πρόκειται για νόμους που θα έχουν άμεση αντανάκλαση στη ζωή των Ελλήνων. Παράλληλα, από τον Οκτώβριο θα τρέξει και η πρώτη αξιολόγηση από την πλευρά των δανειστών. Θεωρητικά, αναφέρει η Telegraph, τα άλλα κόμματα που τάσσονται υπέρ του Μνημονίου δεν θα μπλοκάρουν τη διαδικασία, αλλά ουδείς γνωρίζει τι είδους αντίδραση θα αντιμετωπίσει ο Τσίπρας μέσα στο κόμμα. Σε περίπτωση που αποτύχει να σημειώσει πρόοδο, τότε θα χάσει πόντους και στην επικείμενη συζήτηση για το χρέος.

“Μετά τον εκλογικό θρίαμβο, ο Αλ Τσίπρας αντιμέτωπος με δύο επείγουσες κρίσεις” αναφέρει η Wall Street Journal. Ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός θα πρέπει να περάσει άμεσα τα μέτρα, που προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές καθώς και να διαχειριστεί τη μεταναστευτική κρίση. (...) Η συνεχιζόμενη δημοτικότητα του Έλληνα πρωθυπουργού σημαίνει ότι αυτός και ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να διατηρεί την εξουσία και πως αυτός θα πρέπει να πάρει πλέον σκληρές αποφάσεις. Αλλά η ανίσχυρη δέσμευση του κόμματος όσον αφορά τα μέτρα για τη δημοσιονομική πειθαρχία και τους όρους της ελεύθερης αγοράς ίσως δεν εξασφαλίζει την εφαρμογή της συμφωνίας μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα. Η ανησυχία πάντως της Ελλάδας ξεπερνά την οικονομική κρίση, καθώς η χώρα βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής προσφυγικής κρίσης. Οι επικριτές θεωρούν ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι έκανε πολύ λίγα πράγματα ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, που προέκυψαν από την αθρόα εισροή μεταναστών από την Τουρκία...

Στο μεταξύ, ο βραβευμένος με Νόμπελ Αμερικανός οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς επέκρινε για μια ακόμη φορά την πολιτική λιτότητας που επιβάλει η Γερμανία στην Ελλάδα και την ευρωζώνη, λέγοντας ότι “η Γερμανία ευθύνεται για το χάος” εξηγώντας ότι το Βερολίνο ασκεί μεγάλη επιρροή στις αποφάσεις της τρόικας.. Σε συνέντευξή του στη Tagesspiegel, ο Στίγκλιτς εκτίμησε ότι δεν λύθηκε το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας μετά τη συμφωνία για το τρίτο πακέτο διάσωσης. “Το πρόβλημα μεταφέρθηκε στο μέλλον. Πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί μετά τις εκλογές, αν θα υπάρξει ένας συνασπισμός που θα μπορέσει να σπάσει το παλιό σύστημα των ολιγαρχών. Η τρόικα μέχρι στιγμής δεν έχει βοηθήσει και πολύ προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν επικεντρώθηκε στο θέμα των ολιγαρχών”, υπογράμμισε ο Αμερικανός οικονομολόγος.

Με άρθρο του στον Guardian o πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης σημειώνει ότι “ο μεγαλύτερος νικητής των εκλογών είναι η ίδια η τρόικα, καθώς τα μνημονιακά νομοσχέδια, που πριν εγκρίνονταν από την Βουλή με οριακή πλειοψηφία, τώρα θα 'περνούν' με άνεση καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί σε αυτό”. “Οι χαμένοι των εκλογών είναι η Λαϊκή Ενότητα, που δεν κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει το «όχι» του δημοψηφίσματος, καθώς και το Ποτάμι, ένα κόμμα που από μόνο του έχει τοποθετηθεί ως το αγαπημένο ρεφορμιστικό κόμμα της τρόικας”, επισημαίνει και προσθέτει: “Με τον κυρίαρχο Τσίπρα τώρα πρωτοστάτη, τα φιλικά προς τη Τρόικα κόμματα, δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν”.

"Από το Σοσιαλιστικό κόμμα έως το Μέτωπο της Αριστεράς: Ο καθένας έχει τον Τσίπρα του"... είναι ο τίτλος από το πρωτοσέλιδο της Liberation.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη
Keywords
τυπος, financial times, αλέξης τσίπρας, ανεξαρτητοι ελληνες, capital controls, μμε, νέα, ελλαδα, guardian, σλοβακία, ουγγαρια, υπουργοι, bbc, βρυξέλλες, λύση, monde, liberation, times, αθηνα, κως, αεπ, εκλογες, τσιπρας, συριζα, μερκελ, ηνία, καμμενος, capital, σημαίνει, telegraph, μνημονιο, βουλη, χρεος, αθρόα, επιρροή, τροικα, δημοψηφισμα 2015, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, βαρουφακης, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, ιταλια εκλογες, εκλογες 2015, αξιολογηση, αλέξης τσίπρας, κομματα, οικονομικη κριση, σλοβακία, ηνία, χωρες, το θεμα, αεπ, αυριανη, βερολινο, γερμανια, ηγετης, θεμα, ιταλια, κως, μμε, νησια, οικονομια, πιεση, πυλη, bbc, capital, guardian, times, αθρόα, αρθρο, αλεξανδρα, ανγκελα μερκελ, ανεργια, εβδομαδες, βοηθεια, βρισκεται, βρυξέλλες, γεγονος, δευτερα, δυστυχως, ευκαιρια, ευκολο, ειπε, υπαρχει, εβδομαδα, επικοινωνια, επιρροή, εσωτερικων, ευρωπη, ζωη, ιδια, κυβερνηση, κυμα, κινηση, κυρια, κομμα, λεσβος, λετονια, λύση, λουξεμβουργο, λογο, μηνες, μικρο, νικη, οκτω, ορκωμοσια, πειθαρχια, υπογραφη, πολωνια, προβληματα, πυλες, σενγκεν, συζητηση, συρια, σκηνες, σχεδιο, τουρκια, τσεχια, τιτλος, φορα, χαος, χασμα, εφαρμογη, ελληνικα, εμφαση, εννεα, financial times, ηγετες, χωρα, liberation, μεινει, μια φορα, monde, πακετο, σημαίνει, telegraph, θεματα
Τυχαία Θέματα