O Mou επιστρέφει στο Λονδίνο

Του Διονύση Δελλή

Ο μύθος λέει πως εκείνο το βράδυ Τετάρτης (Σεπτέμβρης 2007), έστειλε το ίδιο sms σε πέντε ποδοσφαιριστές του. Θεωρούσε υποχρέωση ότι πρέπει να το μάθουν από εκείνον και όχι από τις εφημερίδες, της επόμενης μέρας.

Ο Τζον Τέρι, ο Φρανκ Λάμπαρντ, ο Ντιντιέ Ντρογκμπά και δύο ακόμη «παραλήπτες» -των οποίων τα ονόματα δεν δημοσιοποιήθηκαν ποτέ- είδαν στο κινητό τους, κάτω από τον σχηματισμένο αριθμό του Ζοσέ Μουρίνιο τα ίδια λόγια. Δεν ήταν θυμωμένος. Δεν είχε καν διάθεση για την γνωστή... ειρωνεία

και έπαρση που αποτελούν το διαχρονικό «σήμα κατατεθέν» του. Αρκούνταν σε ένα «Obrigado» (ευχαριστώ) και «εις το επανιδείν». Κανείς ποτέ δεν έμαθε αν παραιτήθηκε ή απολύθηκε. Ένα «σιωπηλό... βελούδινο διαζύγιο, με πολλά μυστικά και ακόμη περισσότερα μηδενικά στην «αποζημίωση».

Από τότε πέρασαν πεντέμισι, χρόνια και εννέα προπονητές. Ήρθε ως και η χαρά της περσινής κατάκτησης του Τσάμπιονς Λιγκ. Και δεν αποκλείεται να προκύψει μια ακόμη ευρώ-κούπα καθώς ο τελικός του Γιουρόπα Λιγκ είναι πια μια ανάσα μακριά. Και όμως το «Στάμφορντ Μπριτζ» δεν σταμάτησε στιγμή να μετρά αντίστροφα περιμένοντας, την... «δευτέρα παρουσία». Δεν σταμάτησε ποτέ να σκέφτεται την επιστροφή του Ζοσέ Μουρίνιο. Και όπως φαίνεται η επιμονή του δικαιώνεται, μιας και ο Πορτογάλος τεχνικός είναι έτοιμος να φορέσει ξανά τη φόρμα της Τσέλσι και να γίνει το «αφεντικό» του Λονδίνου.

Η δήλωσή του μετά τον αποκλεισμό της Ρεάλ Μαδρίτης από τη Μπορούσια Ντόρτμουντ «του χρόνου θα είμαι εκεί που με αγαπούν», έριξε και άλλο νερό στο «μύλο» της φημολογίας. Μεταξύ μας όμως, πια ο κόσμος το έχει τούμπανο και ο Αμπράμοβιτς κρυφό καμάρι. Ο Μουρίνιο γυρίζει στην Τσέλσι. Και μαζί του φέρνει έναν γαλαξία αστέρων που υπόσχονται ότι οι «Μπλε» θα ξανακερδίσουν την κορυφή της Αγγλίας. Ο κορυφαίος φορ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, Ρανταμέλ Φαλκάο (Ατλέτικο Μαδρίτης), ο καλύτερος winger Άνχελ Ντι Μαρία, οι συμπατριώτες του Μουρίνιο, Ζοάο Μουτίνιο (Πόρτο) και Πέπε (Ρεάλ) και ο νεαρός Γερμανός επιθετικός Αντρέι Σίρλε (Λεβερκούζεν) είναι οι πρώτοι μεταγραφικοί στόχοι για την Τσέλσι που στο μεταξύ κράτησε και τον Φράνκι Λάμπαρντ για έναν ακόμη χρόνο (ύστερα από υπόδειξη του Μουρίνιο, όπως επιμένουν τα αγγλικά ΜΜΕ). Αν όντως γίνουν όλες αυτές οι μεταγραφές; Μιλάμε για... μποναμά 200.000.000 ευρώ. Και ίσως να λέμε και λίγα.

Ο Μουρίνιο ανέλαβε την Τσέλσι για πρώτη φορά το 2004. Στόλισε μάλιστα τον προκάτοχο του λέγοντας πως «ο Ρανιέρι ήταν πέντε χρόνια στην Αγγλία, και ακόμη παλεύει να πει καλημέρα και καληνύχτα στη γλώσσα τους». Διαχειρίστηκε ένα μυθικό μπάτζετ (162 εκατομμύρια ευρώ το πρώτο καλοκαίρι και συνολικά 400 εκατομμύρια ευρώ ως και το καλοκαίρι του 2007, όταν οι πωλήσεις το ίδιο διάστημα έφεραν πίσω 135 εκατομμύρια) αλλά τα πήγε περίφημα. Κέρδισε το πρώτο πρωτάθλημα της Τσέλσι έπειτα από 50 χρόνια και συνολικά έξι τίτλους σε διάστημα τριών χρόνων. Εννοείτε ότι η σοδιά του, τον καθιστά τον πλέον επιτυχημένο τεχνικό στην ιστορία των Μπλε. Έφυγε στις 20 Σεπτεμβρίου του 2007 με τις κακές γλώσσες να λένε, ότι είχε χάσει παντελώς τον έλεγχο των αποδυτηρίων. Η κόντρα του με τον (αγαπημένο παίκτη του προέδρου) Αντρέι Σεφτσένκο, τον Μίκαελ Μπάλακ αλλά και τον Άσλει Κόουλ έπαιξαν όντως έναν ρόλο. Η πιο πειστική εξήγηση όμως για το «διαζύγιο» ήταν ο... ίδιος ο Αμπράμοβιτς. Ο εγωισμός ενός ανθρώπου που δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι τα δικά του εκατομμύρια ευρώ, έβγαιναν... δεύτερα στο Στάμφορντ Μπριτζ. Πίσω από την αγάπη των οπαδών για τον Πορτογάλο προπονητή.

Όλα αυτά όμως δεν έχουν πια καμία σημασία. Διότι ο Αμπράμοβιτς αντιλαμβάνεται ότι όσο ο καιρός περνά βγαίνει και η... Τσέλσι δεύτερη. Ου μην και τρίτη στην Αγγλία. Το Μάντσεστερ ξαναπήρε τα ηνία και αυτή τη φορά δεν είναι μονάχα η Γιουνάιτεντ αλλά και η Σίτι. Ήρθε η ώρα λοιπόν να επιστρέψει εκείνος που σχεδόν εγγυάται την επιτυχία. Είναι ανάγκη ένας προπονητής σαν τον Μουρίνιο. Ίσως συγκεκριμένα ο Μουρίνιο, καθώς η παρουσία του θα ξεσηκώσει από μόνη της τους φίλους των Μπλε. Μόνο που ο Πορτογάλος αποκλείεται να έχει... κατά νου το Μάντσεστερ ως μεγάλο αντίπαλο. Για εκείνον το μεγαλύτερο κίνητρο βρίσκεται στην... Μαδρίτη. Εκεί όπου τα τελευταία 24ώρα διαβάζει τις εφημερίδες να τον προκαλούν να «φύγει μόνος του» από τη Ρεάλ. Εκεί που για πρώτη φορά στην μεγάλη καριέρα του, τον κατηγορούν στα ίσα ως αποτυχημένο!

Keywords
Τυχαία Θέματα