«Now or Never 2012»

Μια χορογραφική-κινητική περφόρμανς αποτελεί το επιστέγασμα ειδικού σεμιναρίου του τριετούς διεθνούς προγράμματος «Dance Architecture Spatiality», του προγράμματος Erasmus, στις 7.30μμ, στου Φιλοπάππου, στο μονοπάτι του Πικιώνη.

Το πρόγραμμα που θα διαρκέσει τρία χρόνια εκπονείται από το Κολλέγιο Βακαλό Art & Design (2012), το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Ντέρμπι, η Ανωτάτη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Μονπελιέ, το Πανεπιστήμιο

Πωλ Βαλερί (2014) και το ιταλικό Πανεπιστήμιο Αρχιτεκτονικής IUAV της Βενετίας (2013), με τη συμμετοχή του Κέντρου Μελέτης Χορού Ισιδώρας και Ραϊμόνδου Ντάνκαν.

Σκοπός του προγράμματος είναι να διερευνήσει τη σχέση αρχιτεκτονικής και χορού, επικεντρώνεται δε στον τρόπο με τον οποίο η εμπειρία του ανθρώπινου σώματος συγκροτεί την αντίληψη του αρχιτεκτονικού χώρου. Ως υποδειγματικοί χώροι διεξαγωγής του προγράμματος επιλέχτηκαν η Αρχαία Αγορά και η Ακρόπολη της Αθήνας, η Villa Rotonda του Palladio στην Ιταλία, και άλλες εμβληματικές τοποθεσίες.

Ο πρώτος κύκλος, αποτέλεσμα του οποίου είναι η περφόρμανς «Now or Never», πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την περίοδο 2-13 Ιουλίου 2012, και περιελάμβανε καθημερινές επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους. Οι συμμετέχοντες, αφού εξοικειώθηκαν με τη γεωμετρία του χώρου και τη συνομιλία του με το φυσικό περιβάλλον, πραγματοποίησαν κινητικές δραστηριότητες μέσω των οποίων πέτυχαν να «σωματοποιήσουν» τη γεωμετρική αντίληψη του χώρου, και να αναπτύξουν την ιδέα μιας σύγχρονης τελετουργικής πομπής που συνδέει τον Εαυτό με το Άλλο, το σώμα με τον χώρο και ενσωματώνει τη συνειδητή συλλογική κίνηση στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον.

Keywords
Τυχαία Θέματα