Αναβάθμιση της Ελλάδας σε Caa1

Στην πολυαναμενόμενη και προεξοφλημένη από πολλούς αναλυτές, αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες και με σταθερό το “outlook”, προέβη η Moody’s. Ειδικότερα, ο διεθνής οίκος αναβάθμισε σε Caa1 από Caa3 προηγουμένως την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, συγκλίνοντας με τις άλλες δύο εκ των «τριών αδελφών» - όπως αποκαλούνται οι σημαντικότεροι οίκοι αξιολόγησης (Moody΄ s, S&P και Fitch). Παρά την αναβάθμιση,

ωστόσο, η Moody΄s εξακολουθεί να κατατάσσει τη χώρα μας μία βαθμίδα χαμηλότερα από την Standard & Poor΄ s και δύο από τη Fitch.

Η Moody΄s απέδωσε την κίνησή της στους κάτωθι παράγοντες:

- Τη σημαντική βελτίωση της δημοσιονομική θέσης της Ελλάδας κατά το τελευταίο έτος αλλά και την εκτίμηση του οίκου ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στον στόχο για δημοσιονομική εξυγίανση στηρίζοντας την εκτίμηση της Moody’s για σταδιακή υποχώρηση του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, το οποίο αναμένεται να κορυφωθεί φέτος (αγγίζοντας το 179% του ΑΕΠ) για να αρχίσει η σταδιακή υποχώρηση του από το 2015.

- Τη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών της Ελλάδας, με βάση τόσο την κυκλική ανάκαμψη όσο και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την επανεξισορρόπηση της οικονομίας που στηρίζουν την περαιτέρω υποχώρηση του ποσοστού δημοσίου χρέους.

- Τη μείωση του βάρους από τόκους αλλά και την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του χρέους, που οφείλεται κυρίως στους επίσημους πιστωτές και προσθέτει δημοσιονομική ευελιξία, ενώ παράλληλα μειώνει τους κινδύνους αναχρηματοδότησης.

Ο οίκος εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πετύχει τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος κοντά στο 1,6% του ΑΕΠ φέτος, ενώ το έλλειμα του προϋπολογισμού θα υποχωρήσει στο 2,9% του ΑΕΠ το 2014. Παράλληλα τοποθετεί τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο 0,4% φέτος και στο 1,2% το 2015.

Ο διεθνής οίκος αναγνωρίζει πρόοδο στους δημοσιονομικούς θεσμούς της Ελλάδας και – όπως αναφέρει – οι αλλαγές αυτές θα παρέχουν επιπλέον στήριξη στην επίτευξη των μελλοντικών στόχων του προϋπολογισμού, ενώ θα βοηθήσουν και στη μείωση του υψηλού ποσοστού χρέους, το οποίο θα μπορούσε να κατέλθει έως και το 166% του ΑΕΠ το 2018.

Επίσης, στην ανάλυσή της η Moody’ s σημειώνει πως αν και η φιλόδοξη ατζέντα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης είχε μέχρι στιγμής μικτά αποτελέσματα, εντούτοις έχει σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και την απελευθέρωση σε ορισμένους τομείς της αγοράς. «Αυτές οι μεταρρυθμίσεις οδήγησαν σε προσαρμογή μισθών και τιμών, που ξεπέρασαν κατά πολύ αντίστοιχες προσαρμογές σε άλλες χώρες της ευρωζώνης», σημειώνει χαρακτηριστικά ο οίκος.

Σημειώνεται ότι ανακοίνωση της Moody’ s έρχεται λίγο καιρό μετά τα εύσημα που απέδωσε ο οίκος στην ελληνική κυβέρνηση και αναβάθμισε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, την περασμένη Παρασκευή, ο οίκος αναβάθμισε την Πορτογαλία σε «Ba1» σε μία κίνηση περαιτέρω αποκατάστασης της εμπιστοσύνης προς τις χώρες της περιφέρειας.

Τον περασμένο Απρίλιο, μάλιστα, ο οίκος ανέβαλε την αξιολόγηση, παρά την προσμονή από ελληνικής πλευράς για αναβάθμιση, που πήγαζε αφενός από την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και αφετέρου από την επικείμενη τότε επιστροφή της χώρας στις αγορές, μετά από πέντε χρόνια “αποκλεισμού”.

«Βλέπει» πρόωρες εκλογές η Moody’s

Για μεγάλη πιθανότητα πρόωρων εκλογών το α’ τρίμηνο του 2015, κάνει λόγο στην ανάλυσή της η Moody’s στηρίζοντας την εκτίμησή της αυτή τόσο στην διαβρωμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία όσο και στην εκλογή προέδρου, η οποία βάσει Συντάγματος θα πρέπει να γίνει έως το Φεβρουάριο του 2015.

Όπως εξηγεί, το τρέχον επίπεδο διαβάθμισης της ελληνικής οικονομίας ενσωματώνει τη συνεχιζόμενη, υψηλού κινδύνου πολιτική αβεβαιότητα της Ελλάδας.

«Η Moody’s εκτιμά πως το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, το αποτέλεσμα των οποίων είναι εξαιρετικά αβέβαιο, αυξάνει τον κίνδυνο καθυστέρησης στην υλοποίηση της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων σε μια κρίσιμη καμπή του προγράμματος και ενισχύει τους κινδύνους ρευστότητας και χρηματοδότησης που σχετίζονται με το βραχυπρόθεσμο κενό», σημειώνει ο οίκος.

Τι θα έφερνε νέα αναβάθμιση

H Moody’s θα εξέταζε ενδεχόμενη νέα αναβάθμιση της Ελλάδας σε περίπτωση:

- Αύξησης του ρυθμού δημοσιονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων
- Συνέχισης της οικονομικής ανάπτυξης δια διατήρησης μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων, που με τη σειρά τους θα βοηθούσαν στη μείωση του χρέους, και
- Μεγαλύτερης ευκρίνειας όσον αφορά το μέλλον της εξωτερικής οικονομικής στήριξης και του πολιτικού περιβάλλοντος

Ένα ακόμα βήμα προς την αναστροφή κλίματος

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η αναβάθμιση είναι ένα ακόμα βήμα στην προσπάθεια αναστροφής του κλίματος εντός και εκτός Ελλάδος, με επόμενα μεγάλα χρονικά ορόσημα, τα οποία θέτει η κυβέρνηση , την εκταμίευση της δόσης του 1 δις. ευρώ μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου έως τις 8 Αυγούστου και το ραντεβού στο Παρίσι με την τρόικα στις 3-5 Σεπτεμβρίου.

Κρίσιμες θεωρούνται πλέον οι επόμενες αξιολογήσεις από τους ξένους οίκους που αναμένονται το φθινόπωρο, σε συνδυασμό με το σχέδιο του ΟΔΔΗΧ για νέα έξοδο στις αγορές. Σημειώνεται ότι, Fitch και Moody΄s, έχουν προγραμματίσει τη δεύτερη αξιολόγηση για το έτος, στις 21 και 28 Νοεμβρίου, αντίστοιχα.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το Capital.gr, η κυβέρνηση “ποντάρει” πολλά στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας, ένα ενδεχόμενο το οποίο, μάλιστα, προεξοφλούσαν στην πλειονότητά τους οι αναλυτές.

«Η αναβάθμιση θα συμβάλει στην περαιτέρω αποκλιμάκωση των spreads με αποτέλεσμα να διευκολύνεται μία νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές», σχολίασε νωρίτερα αναλυτής από το Λονδίνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα